ИЗ погона "Борели" у Сомбору ових дана одзвања само тишина, јер је производња стала средином септембра, али цела чаршија бруји о томе ко ће бити закупац ове фабрике обуће. На јавни позив за закуп стигла је само једна пријава и то од немачке компаније "Бернхард Штумп и Зигфрид", али заинтересован је и "Дарфур" из Београда, који је до недавно и сам плаћао закуп.

У Агенцији за лиценцирање стечајних управника истичу да је на објављени оглас стигла пријава од фирме "Бернхард Штумп и Зигфрид" из Немачке која је понудила 3.000 евра, без ПДВ-а, за месечни закуп. Како је она нижа од минималног износа предвиђеног огласом - 6.000 евра месечно, стечајни управник се обратио одбору поверилаца, а понуђача би накнадно обавестио о евентуалном прихватању понуде. Управник још није добио изјашњење одбора поверилаца.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Немци једини желе у "Борели"

Сувласник "Дарфура" Драган Перовић каже да је простор сомборске фабрике месечно плаћао 6.100 евра. На питање зашто се није јавио на јавни позив за закуп фабрике, он каже:

- Оглас је објављен у октобру, а ми смо 21. септембра затражили продужење уговора. Имао сам поверење и у стечајног управника који ме уверавао да ће уговор бити продужен. Јавни позив на који се јавила немачка фирма је пропао, а ми тражимо само исте услове као и Немци. Услови закупа морају да буду исти за све и тражимо да се оглас поново распише.

Он каже да се "Дарфур" већ обраћао Агенцији за лиценцирање стечајних управника за продужење уговора о закупу "Борелија", као и Министарству привреде. Недавно је Социјално-економски савет Сомбора, тврди Перовић, донео закључак о повраћају "Дарфура" у фабрику обуће, као и да представник локалне самоуправе и синдиката буду у УО "Борелија".

Према његовим речима, не само да Немци нуде упола мање за закуп, већ би ангажовали само 50 радника. Каже да су његову фирму пред потписивање уговора о закупу условили да запосли више од 100 радника. Сада тражи да му смање цену изнајмљивања погона, уз обећање да ће ангажовати око 200 радника.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Из Хрватске увозимо највише живих свиња

ПЛАТЕ И ДОПРИНОСИ

Од када је уговор о закупу са предузећем "Дарфур" истекао, погони су празни, а 130 радника је остало без посла. Из синдиката фабрике обуће кажу да им је доскорошњи закупац остао дужан плату и по, као и доприносе за стаж. Сада већ бивши радници кажу да су покренули спор због тог дуга и ангажовали адвоката. Они кажу да им послодавац није дао одјаве, па се не могу пријавити на биро рада како би остварили право на здравствену заштиту.

- Завршили смо уплате стажа и доприноса, а и добили су одјаве као што су и тражили - каже Перовић. - За плате смо их звали три пута, односно да потпишу уговоре о раду. Нико се није јавио, јер су веровали синдикалцима да ће им Немци обезбедити много више.