ДЕЛЕГАЦИЈА Министарства пољопривреде, на челу с министром Браниславом Недимовићем, боравиће током викенда у Индији, где ће с познатим компанијама "Махиндра" и "Тафе" преговарати о улагањима у Индустрију мотора и трактора Београд, а вероватно и о куповини овог некадашњег гиганта. Индијски произвођач трактора "Тафе" био је и раније заинтересован за куповину ИМТ.

Да иде да преговора са индијским компанијама о улагањима у ИМТ, потврдио је у уторак и министар Недимовић, на конференцији Банке Интезе, поводом избора најуспешнијих пољопривредника у 2017. години. Како је рекао, припремили су се најбоље што су могли за ове разговоре и даће све од себе да то успе.

- Знамо да радимо, постоји традиција у Србији када је реч о производњи трактора, само недостаје новац да се уложи у то - истакао је Недимовић. - Србија сада увози тракторе, и не видим разлог зашто их не бисмо производили као раније.

Уз то, Недимовић је додао да ће држава помоћи пољопривредницима чији су усеви пострадали у овогодишњим сушама.

- Србија није толико богата земља да може да искомпензује сву штету насталу услед суша - казао је Недимовић. - Ове године имамо драстичан пад приноса, нарочито у ратарству. То је за сваку државу проблем, па и за нас. Ове године суша је имала локални карактер, па околне земље нису биле толико погођене. Нешто мало БиХ, Хрватска и Мађарска. Држава ће помоћи кроз накнаде за наводњавање, субвенционисане кредите, али и кроз почетак изградње система за наводњавање. Из Абу Даби фонда на располагању је 100 милиона долара, док ће ове године за покретање система за наводњавање бити утрошено 15 милиона долара. Посебно ћемо да финансирамо, од следеће године, и производе са географским пореклом.

Банка Интеза, пети пут заредом, је прогласила најбоље пољопривредне произвођаче на конкурсу "Интеза фармер 2017". Уз ово признање, победници су добили студијско путовање на међународни сајам пољопривреде "Агротех 2018", који се одржава следеће године у Тел Авиву.

- Настојимо да афирмишемо изузетне појединце и тако додатно подстакнемо развој аграра - рекла је Драгиња Ђурић, председник Извршног одбора Банке Интезе. - Унапређујемо и понуду увођењем нових производа, са Министарством пољопривреде сарађујемо у делу субвенционисаних кредита, а прилагођавамо и каматну стопу кретањима на тржишту. На конкурс се ове године пријавило више од 600 пољопривредника.


ДОБИТНИЦИ

У КАТЕГОРИЈИ "Интеза сточар" прву награду добио је Роберт Силађи из Бајше код Бачке Тополе, док је Владимир Остојић из Сремске Митровице победник у категорији "Интеза ратар". За најуспешнијег повртара, проглашен је Душан Петровић из Госпођинаца код Жабља, а Зорица Ковачевић из Черевића код Беочина добила је награду за најбољег воћара. У категорији "Слоу фуд" за најбољег је проглашен Стевица Мрковић из Брестовца код Лесковца, који производи ајвар.