КАНАДСКА компанија "Невсун" објавила је прелиминарну економску студију изводљивости по којој је за отварање рудника бакра и злата у околини Бора потребно уложити 1,5 милијарди долара. Очекује се да ће рудник бити експлоатисан 15 година, и за то време добити око милион тона бакра и близу 70 тона злата.

- Већ наредне године, у сарадњи са Владом Србије, могли бисмо да почнемо са припремама за отварање рудника у рејону "Чукару пеки", недалеко од Бора - изјавио је Питер Куклески, извршни директор канадског гиганта. - Уколико све буде текло по плану, рудник би требало да постане потпуно оперативан 2021. године.

Оно што је извесно је да ће се руда вадити подземним путем, јер се налази на великим дубинама. Како је установљено, реч је о лежишту од 42 милиона тона руде, са просечним садржајем бакра од 2,6 одсто, злата од 1,65 грама по тони и 0,13 одсто арсена.

По садашњим ценама на Лондонској берзи метала, бруто вредност овог лежишта процењује се на више од 12 милијарди долара. "Невсун" би био у обавези да држави Србији плаћа порезе у висини од 15 одсто, као и таксу за накнаду за коришћење минералних сировина у износу од пет процената од нето прихода.

Притом, овде се само ради о горњем слоју лежишта "Чукару пеки", које је 100 одсто у власништву "Невсуна". Истовремено, настављају се радови на истраживању доње зоне тог лежишта, у коме је партнер Канађанима америчка рударска корпорација "Фрипорт Мекморан".

БОГАТО ЛЕЖИШТЕ

ДО сада нису објављене званичне информације о количини руде у доњој зони "Чукару пекија", које се налази на још већој дубини од горње зоне. Ипак, претпоставља се да је то лежиште богатије.