Почели радови на златиборској гондоли(ФОТО)

Танјуг

21. 09. 2017. у 18:45

Почели радови на златиборској гондоли(ФОТО)

Twitter

На Торнику је данас положен камен темељац заизградњу највеће гондоле на свету, која ће повезати центар Златибора са врхом Торника
ЧАЈЕТИНА - На Торнику је данас положен камен темељац за изградњу највеће гондоле на свету, која ће повезати центар Златибора са врхом Торника.

Како је пренео Глас западне Србије, дозвола за градњу је стигла само за радове на Торнику.

Камен темељац за изградњу гондоле су, како се наводи, положили председник општине Чајетина Милан Стаматовић и директорка Јавног предузећа "Голд гондола" Бојана Божанић.

Стаматовић је истакао да је овај пројекат важан за поправљање нива и квалитета туристичке услуге.

"Ова гондола је најдужа на свету ове врсте девет километара, сама та чињеница је веома занимљива и да ће бројни гости из иностранства долазити што нам је и циљ да посете ову планину и да Златибор стане у ред главних туристичких центара", рекао је Стаматовић.

Када је реч о осталим дозволама, Стаматовић каже да је документација поднета и нада се добијању дозвола за остале фазе.

Прочитајте још: Стаматовић не одустаје од гондоле

"Нема разлога да нас опструишу. Све смо прошли са овом првом фазом, иста је документација и за остале, надамо се да проблема неће бити. Једино спор око земљишта може бити кочница, а јавност ћемо на време обавештавати и трудићемо се да то отклонимо", рекао је Стаматовић.

Божовић је изјавила да ће гондола бити дугачка девет километара, да ће имати три станице и 36 стубова.

"Прва станица је почетна, трећа је крајња, док је друга међустаница код Рибничког језера на половини траси.

Овде радове изводи предузеће Јединство. Конзорцијум од четири фирме раде на пројекту. По уговору они треба да трају 10 месеци. Верујемо да ако дозволе буду стигле, радови ће бити завршени раније и да ће пре лета гондола бити пуштена у функцију. Ова гондола ће бити изузтена инвестиција јер је иницирала толико инвеститора да дођу на Златибор, а са почетком радова то се и интезивирало", рекла је Божовић.

Она је изразила очекивање да ће за десет година бити повећан број ноћења до 10 милиона и милион туриста на Златибору у току једне године.

Део радова на изградњи Голд гондола Златибор започет је у фебруару и мају ове године на две народне мобе којима се одазвало више хиљада грађана Златиборског округа и туриста. Општина Чајетина иницирала је мобе под слоганом "Народ гради гондолу" у знак протеста против спорости државних органа у издавању неопходних дозвола за градњу.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре издало је у јулу ове године грађевинску дозволу Општини Чајетина за прву фазу изградње жичаре, на завршној станици на врху Торника, чиме су се стекли услови за званичан почетак радова.

Голд гондола Златибор је инвестиција од националног значаја, вредна 13 милиона евра. Цео пројекат финансира се искључиво из буџета Општине Чајетина.

Пројекат Голд гондола Златибор од изузетног је значаја за разноврсност туристичке понуде Златибора и Србије.

Прочитајте још: РАДНА АКЦИЈА НА ЗЛАТИБОРУ: Волови заорали гондолу

На инвестиционом плану изградња панорамске жичаре најзначајнији је туристички пројекат општине Чајетина у последњих 100 година, који ће допринети остварењу дугорочних циљева општине.

План општине Чајетина је да у наредних десет година Златибор и околина остваре десет милиона ноћења и милион посетилаца годишње. Туристички пројекат века у овом делу наше земље унапредиће укупну привредну активност Златиборског округа и Западне Србије.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)