О КУПОВИНИ земунске фабрике лекова "Галенике" размишља најмање десет компанија. Толико је захтева за откуп продајне документације стигло до среде, када је и истекао рок за подношење. Документацију је досад платило осам заинтересованих, али и преостала два кандидата имају шансу да уплатом 250.000 динара остану у "игри". Ко ће од потенцијалних купаца поднети и коначну понуду, међутим, знаће се тек 2. октобра до када имају шансу да то и ураде.

Држава овог пута српску фабрику лекова званично нуди по почетној цени од један евро. Купац, међутим, мора да исплати 25 милиона евра. За толико су комерцијалне банке спремне да опросте дуг од 71 милион евра. Купац на себе преузима и обавезу финансирања социјалног програма, уколико тренутни број радника премашује његове потребе.

Прочитајте још - "Галенику" нуде за 1 евро!

Почетна цена "Галенике" је свега један евро, како су надлежни објаснили, јер подразумева исплату комерцијалних кредита, али и зато што капитал ове компаније негативан у износу од 152 милиона евра. Тако су га проценили овлашћени проценитељи последњег дана прошле године. То се дешава када разни кредити и обавезе премаше имовину и вредност неке фирме.

У међувремену држава је потраживања према "Србијагасу" и Пореској управи конвертовала у капитал. На име 14,7 милијарди динара обавеза према државним повериоцима власништво Србије над "Галеником" је са 85 одсто повећано на близу 94 одсто. Учешће мањинских акционара је тако са 15 одсто смањено на мало више од шест одсто.


Прочитајте још - У државном власништву 90 одсто "Галенике"

Разговарајући са потенцијалним купцима уочи објављивања јавног позива, држава је договорила и да компанија која преузме земунски погон на себе преузме и обавезу исплате социјалног програма. Договорена је исплата 400 евра по години стажа. "Галеника" тренутно броји 1.400 радника, али су заинтересоване компаније исказале спремност за ангажовање између 700 и 900 људи.


СОЦИЈАЛНИ ПРОГРАМ

У "ГАЛЕНИЦИ" се у четвртак завршава изјашњавање радника о социјалном програму. Како ствари сада стоје, одзив није био велики.

- Досад се за добровољни одлазак пријавило око 130 радника, од 1.400 - каже Зоран Пантелић, председник синдиката "Независност" у овој фабрици. - Верујем да ће у току дана стићи и још 20 пријава. Одзив би сигурно био и већи да су нам понудили већу отпремнину. Ми сматрамо да би 700 евра по години стажа било прихватљиво.


ПОНУДЕ 4. ОКТОБРА

У ТРКУ за "Галенику" може да уђе фармацеутска компанија која је последње пословне године имала годишњи приход од најмање 300 милиона евра. Отварање коверата са понудама заинтересованих купаца заказано је за 4. октобар.