ЗАИНТЕРЕСОВАНИМ купцима "Галеника" ће бити понуђена по почетној цени од једног евра, али ће будући власник морати да плати још 25 милиона евра на име постојећих банкарских дугова компаније. Ово је предвиђено јавним позивом за продају некадашњег српског фармацеутског гиганта.

Разлог за неуобичајено ниску стартну цену је вредност капитала који се нуди на продају: капитал је негативан и износи минус 152 милиона евра. То се дешава када разни кредити и обавезе "поједу" капитал неке фирме, односно када су њени дугови већи од свега онога што то предузеће поседује. Овакве фирме су углавном виђене за банкрот, осим ако им држава не помогне било кроз субвенције, било кроз дозволу да не плаћају своје обавезе.

Дуг "Галенике" према банкама је, према званичним подацима, 71 милион евра. Будући власник ове српске фармацеутске куће дуг ће моћи у целини да откупи за део вредности, то јест за већ поменутих 25 милиона евра, што је и основни услов јавног позива. Инвеститор ће, такође, морати да буде из фармацеутске индустрије, са годишњим приходом од бар 300 милиона евра.

У синдикату "Независност" у "Галеници" кажу да су се стекли сви услови да овога пута тендер буде успешан. Председник синдиката Зоран Пантелић наглашава да је "Галеника" фармацеутска компанија која има добар реноме и поверење својих потрошача и да ће се свакако, ако се купопродајни уговор буде направио квалитетно, уколико га купац буде поштовао и ушао у компанију са намером да инвестира, врло брзо вратити на оно што је некада била - лидер у региону.

Он је изразио наду да ће тендерски поступак бити јаван и транспарентан и да ће онај ко буде понудио најбоље услове постати нови власник.

Прошлогодишњи покушај продаје 25 одсто акција стратешком партнеру "Галенике" био је неуспешан, а ова компанија је у приватизацији већ десетак година. Влада Србије је 11. јула ове године донела закључак да се приватизација "Галенике" спроведе моделом продаје капитала, којој би претходила конверзија дуга "Галенике" у капитал.


ОТПРЕМНИНЕ И РОКОВИ

УЗ преузимање банкарског дуга "уз попуст", нови власник би радницима "Галенике" требало да омогући социјални програм. Очекује се да добију отпремнину од 400 евра по години стажа. Синдикалци очекује од новог власника да испоштује Закон о раду и колективни уговор, као и да са представницима радника има отворен социјални дијалог који је претпоставка за мир и стабилност компаније.

Заинтересовани купци моћи ће продајну документацију да откупе до 20. септембра за 250.000 динара. Рок за достављање понуда биће 2. октобар.

Прочитајте још:

Раст спољнотрговинске размене Србије за седам месеци на 19,9 милијарди евра

Брнабић: Биће повећана минимална цена рада

Има места за инвестиције

ЕПС-у одобрено поскупљење струје