Кувају пиво за различите укусе (Фото)

30. 08. 2017. у 14:00

Кувају пиво за различите укусе (Фото)
"Кабинет бревери" прва занатска пивара у Србији, нуди више од 50 врста овог пића; Додају траве и воће, а патентирали и јединствени намаз - "пиволаду"

КАБИНЕТ бревери" је прва занатска пивара у Србији. Почели су, пре три године, са три врсте пива, а данас точе чак 50 врста занатског пива. Једину "гринфилд" пивару на Балкану, у подножју Космаја, основали су супружници Косара и Бранимир Мелентијевић да би освежили пивопије и пружили им једно ново уживање.

У производњи користе најквалитетније врсте хмеља и сладова, па су постали и заступници највеће продавнице занатских пива и сировина за њих - "Мајстор за Пиво". За специфичне рецепте у "Кабинету" у кување пива додају и домаће воће и траве. Производе и јединствен намаз од пива - "пиволаду".

- Тим "Кабинет" пиваре је поносан на чињеницу да смо најмлађа пивара која је сарађивала са светским виртуозом пиварства Данцем Микелером, са којим смо скували три пива -каже Бранимир Мелентијевић, оснивач пиваре "Кабинет бревери".

- Такође, једина смо пивара у региону која производи одлежала пива, и то у бурадима награђених ракија из манастира Ковиљ, као и ламбик пиво из буради награђене винарије "Темет". Ове године смо почели и производњу органских пива, заједно са "Јовањица" органском храном, и прво из те серије је пиво од киное. Једно од наших најраспрострањенијих и најпознатијих пива је"брркааа". То пиво, као и интернационално награђена "ИПАсупернова", белгијско "плаво" и енглески "портер" су основна пива које кувамо већ три године, а до сада смо их извезли већ на три континента.

Специфичност "Кабинет" пиваре је и сарадња са неким од најбољих уметника са ових простора у дизајну производа. Свака етикета је дело другог дизајнера, сходно јединственом карактеру "Кабинет" пива.

- Ми у сваком пиву видимо његов карактер, а етикета је као бело платно - истиче Бранимир Мелентијевић, оснивач пиваре "Кабинет бревери".

- Нашим посебним етикетама желимо да истакнемо да је занатско пиво нешто сасвим лично и посебно јер је сваки рецепт јединствен. До сада смо добили више награда за најбоље пиво и етикете, три награде од америчког форума "Рејтбир", једну од Привредне коморе Србије, као и две за најбољу серију етикета у земљи и региону. Наше пиво, "колаборација 02" је међу 50 најбољих стоута на свету.

Кабинет-пива се налазе на тржишту више од 18 страних земаља, и у више од 100 угоститељских објеката у Србији, од хотела и ресторана до кафетерија, пабова, као и на аеродрому у Београду.

ПОМОЋ ПОЗНАТИХ КУВАРА

ЈЕДАН од начина на који "Кабинет" шири културу занатског пиварства је сарадња са познатим куварима.

- У бистроу "Ендорфин" са мном је радио Вања Пушкар, "пиволаду" смо правили са Дејаном Максимовићем Максом, "Хома" ресторан је још пре две године имао мени упаривања пива и хране, хотел "Сквер најн" је једно од прва три места која су имала наша пива на точење, као и многа друга места која држе до гастрономије - истиче Косара Мелентијевић. - Сматрамо да се ризик да производимо различито пиво сваког месеца, што је посебан изазов за производњу, а и луксуз који имамо као бутик пивара, показао као исправан пут јер смо желели да ставимо Србију на мапу занатског пиварства, и то смо и успели.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)