СУША је сагорела више од 50 одсто усева, њиве су у катастрофалном стању, штета се процењује на 600 милиона евра, а помоћи још ниоткуда. Ко је своје оранице и род осигурао, надокнади штете може да се нада, а ко није, чека помоћ од државе. Док апели стижу да се прогласи елементарна непогода, као 2012. године, како би пољопривредници могли да буду обештећени, надлежни у држави чекају да се усеви скину са њива, како би се коначно проценила штета. До тада, неко ће посла имати, а многи од сељака неће морати ни да улазе у своје њиве, јер су "спаљене".

- Указивали смо и говорили о проблемима, али нико не жели да нас чује - каже Мирослав Киш, председник Асоцијације пољопривредника Војводине. - Када причамо о сунцокрету у Војводини, овогодишњи род је мањи за 60 одсто у односу на 2016. Исто је и са другим културама. Кукуруз и соја су још горе прошли. Право стање знаће се сигурно кад се заврше радови на њивама. Има пољопривредника који немају ништа на њивама, или нешто врло мало. Њима се ни не исплати да уђу у њиве.

Статистика је сурова ове године за српске пољопривреднике. Кукуруза неће бити ни половина од прошле године, а то значи да ће бити добро ако укупан род буде око три милиона тона. И соје ће бити за 50 одсто мање, па се очекује неких 400.000 тона. Штета на шећерној репи може бити близу 200 милиона евра, а и пшенице је мање, због мање засејаних површина.

- Жетва сунцокрета добро иде и више од половине рода је скинуто - прича Вукосав Саковић, председник Фонда за жито Србије. - Суша је узела данак, па ће умањење код сунцокрета просечно на нивоу целе државе бити око 20 одсто. Ипак, ту ће веће засејане површине обезбедити додатне количине, па ће домаће потребе бити задовољене, а биће до 150.000 тона за извоз. На првим површинама где је жетва сунцокрета почела, приноси су били слабији, сада су нешто бољи. Произвођачима је свака цена мала, а прерађивачима свака висока, ту су једино трговци у нешто повољнијој позицији. Сада се плаћа аконтна цена између 30 и 36 динара, а кад се жетва буде завршила знаће се коначна цена, па ће бити плаћена разлика.

Род кукуруза ове годне је катастрофалан у односу на прошлу годину, домаће потребе биће подмирене, а Србија ће да извози прошлогодишњи род, који није продат. Према речима Саковића, реч је о 1,2 милиона тона кукуруза.

ПАДА ЦЕНА

ЗАЛИХЕ кукуруза су велике и цена је пала са 17 динара на 16,40, објашњава Саковић. Штета на кукурузу је око 525 милиона евра, а на соји око 80 милиона евра, јер ће рода бити мање за неких 45 одсто. Генерално, губитак код кукуруза, соје и сунцокрета биће већи од 600 милиона евра. А, ако не дођу кише, можемо да причамо већ и о суши за овогодишњу сетву, јер је уљаној репици потребна влага, а сада је нигде нема.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Dobar rod - mršav prihod? | Srbija | Novosti.rs

Srpska industrija ulja traži zabranu izvoza suncokreta u BiH ...