Председник Србије Александар Вучић упутио је данас честитку рударима поводом обележавања Дана рудара истичући да је Србија поносна на њих и да је дужност свих да се рударима обезбеде сигурност и адекватна награда за њихов тежак рад.

"Упућујем вам најискреније честитке поводом 6. августа, Дана рудара Србије. Веома поштујем и ценим тежак и високоризичан посао који обављате. Вашим трудом и ризиком који преузимате чините да српска привреда сваким даном напредује. Србија је због тога поносна на вас.

Дужност свих нас је да вам обезбедимо сигурност у раду, боље услове и адекватну награду за ваш рад", навео је председник у честитки, саопштила је Служба за сарадњу са медијима.

"Желим вам добро здравље и много успеха у раду уз рударски поздрав „Срећно!“, наводи се у честитки председника Вучића.

БРНАБИЋ:ВЛАДА ЋЕ ОБЕЗБЕДИТИ БОЉЕ УСЛОВЕ ЗА РУДАРЕ

Председница Владе Србије Ана Брнабић упутила је честитку рударима поводом обележавања 6 августа, Дана рудара истичући да је задатак Владе да им омогући што боље услове рада.

"Упућујем вам срдачне честитке поводом обележавања 6. августа, Дана рудара. Дубоко поштујем ваш рад и труд у обављању једног од најтежих и најзахтевнијих послова.

Грађани Србије изузетно цене вашу посвећеност послу и залагање да се постигну што бољи резултати, који утичу на развој српске привреде", наводи се у честитки, саопштила је Канцеларија за сарадњу са медијима.

"Задатак Владе Републике Србије је да омогући што боље услове за ваш рад, уважавајући ризике посла и ваш професионализам. Искрено се залазем за отвореност у комуникацији и стојим вам на располагању за дијалог о свим темама које су вама важне.

Желим вам добро здравље и пуно успеха у раду. Срећно!", поручила је Брнабић.

АНТИЋ ЧЕСТИТАО ДАН РУДАРА: ЗА ВИШЕ ИНВЕСТИЦИЈА И БОЉЕ ЗАРАДЕ

Министар рударства и енергетике Александар Антић свим запосленима у рударском сектору Србије честитао је Дан рудара - 6. август, наводећи да Влада чини напоре да се инвестиције као и зараде у рударству повећају, а рудари буду безбедни на својим радним местима.

Дан рудара обележава се у знак сећања на дан када су се 1903. године рудари Сењског рудника изборили за повратак тројице отпуштених колега и скраћење радног времена.

"Користим прилику да искажем најискреније поштовање свим људима који обављају један од најтежих послова на свету", поручио је Антић.

"Бити рудар није лако. Услови рада су увек тешки и са одређеним ризиком, али дозволите ми да вас уверим да је рударство у нашој земљи кренуло узлазном путањом. Влада Републике Србије и Министарство рударства и енергетике улажу велике напоре како би се инвестиције у рударству повећале, самим тим и број упослених радника, њихове зараде, адекватна заштита на раду као и еколошки стандарди", навео је Антић, саопштено из министарства.

Министар истиче да је процес модернизације рударства у току, али помаци који су већ данас видљиви прилично су охрабрујући и отварају велику перспективу овој професији.

"Имајући у виду значајна геолошка открића на територији наше земље, као и рударске системе попут Колубаре, Костолца, РТБ-а Бор и Ресавице, с поносом можемо да констатујемо да Србија поседује сигурну базу за повећање производних капацитета који ће у будућности утицати на раст БДП-а а што ће додатно унапредити и читаве регионе у Србији", истакао је Антић.

Он оцењује да ће пројекти попут „Јадра“ у околини Лознице у оквиру кога се истражују литијум и бор, геолошка истраживања бакра и злата у оквиру тимочко-магматског комплекса у источној Србији, као и читав низ других активности домаћих и старних рударских компанија, сигурно дати замајац развоју рударства у Србији.

"Наш задатак и обавеза је да рудари буду безбедни на радним местима и задовољни условима рада и на томе ћемо радити континуирано и предано, јер стуб енергетске стабилности и ове значајне привредне гране су управо они", поручио је Антић уз рударски поздрав- Срећно!"