Отровом „пожурују” парадајз да зри

Ј. Субин

петак, 28. 07. 2017. у 21:01

Отровом „пожурују” парадајз да зри
Воће и поврће у Србији сазри преко ноћи, а контроле о употреби пестицида и хербицида готово и да нема. Све више се користи забрањени биљни регулатор "етрел". У биљним апотекама отров се купује на килограме

ВОЋЕ и поврће у Србији зри "преко ноћи". Предивна, наоко зрела боја парадајза, јагода, грожђа или паприке већ годинама вара већ изваране потрошаче. А укус - исти. Нема га. Магија брзог зрења, што доводи до тровања воћа и поврћа, остварује се "захваљујући" употреби добро познатог биљног регулатора - "етрела". Иако је његова употреба забрањена, све чешће се, како кажу домаћи стручњаци, може на црно набавити из земаља у окружењу, али се може наручити и у појединим пољопривредним апотекама.

Код нас се о злоупотреби пестицида, инсектицида и фунгицида највише прича када дође до неког тровања људи или до помора пчела и птица. Прича се да је контрола надлежних установа прилично слаба и селективна, а на присуство остатака многих оваквих отрова анализе се и не раде.

- Фитосанитарна инспекција је направила прави бизнис, јер појединци имају своје фирме за продају пестицида, увозе их из Кине, мешају без неки посебних ознака, препакују и праве све и свашта - тврди Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије. - Кад их питамо шта контролишу, како и ко то ради, ништа не кажу. Од Фитосанитарне инспекције и Дирекције за заштиту биља већ 10 година тражимо да се уведе евиденција сваког пољопривредног произвођача, да се тачно зна ко користи пестициде и шта употребљава. Не можете некоме да продате пет литара неког средства, ако њему, на основу засејане површине коју обрађује, треба само 100 грама. У пољопривредној апотеци, без икакве контроле, можете да уђете и купите отрова колико год вам треба. То је највећи проблем, јер је створен одличан простор за бизнис и корупцију.

Према Паповићевим речима, чак и забрањени препарати могу да се купе у пољопривредним апотекама, јер лабораторије немају техничку могућност да контролишу поједине параметре.

ОГЛАСИ ПОЉОПРИВРЕДНИ огласи и форуми готово да су препуни коментара о продаји и употреби "етрела". Поједини воћари лакше беру, јер су "тврђе". И док се највише полемише колико пута и како се "етрел" употребљава, готово да нико није коментарисао, нити се питао, да ли је то дозвољено или не.


- Има произвођача који производе "за њих" и "за пијацу" и то се масовно користи - упозорава Паповић. - Када раде нешто за извоз, више воде рачуна, јер знају да то контролишу странци. Најбољи бизнис, нажалост, направили су они који би требало то да контролишу. Зна се да лабораторије годинама немају техничких могућности, нити акредитоване методе, па су широм отворена врата да појединци у Фитосанитарној инспекцији и Управи за заштиту биља много зарађују. Једноставно, "дивим" се људима који трују народ и децу. Питам се само како их није срамота.

Како нам је објаснио Новица Милетић, професор технологије и заштите биља на Пољопривредном факултету у Београду, "етрел", који се користи за брзо зрење воћа и поврћа, није регистрован код нас, па је самим тим и забрањен.

- У појединим земљама ЕУ и у Америци, "етрел" је дозвољен и регистрован, а користи се да би воће и поврће пре сазрело - истиче професор Милетић. - Можда нема неке опасности по здравље, али такво поврће и воће није укусно, јер је пре времена сазрело. Произвођачи, да би што пре продали, то примењују.

ИНСПЕКЦИЈА

КАКО су нам рекли у Министарству пољопривреде, инспекције нису пронашле забрањени "етрел"у воћу и поврћу.

- Увек се ради анализа за одређене активне супстанце и уколико се утврди присуство неке недозвољене, онда се обављају дубље анализе, како би се тачно утврдило о ком препарату је реч. Да се воће и поврће које се контролише третира овим препаратом, то би сигурно било откривено.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (31)

HoGaR425

28.07.2017. 21:17

Ljude,koji prodaju ovaj otrov nama i nasoj deci,treba dodeliti po 10 godina,a posto su iskusni mogu da ga sade i u zatvoru.

Aleksandar

29.07.2017. 08:22

@HoGaR425 - Niko ne kaze "iskljucivo", vec da je jedan od bitnijih uzroka raka na nasim podrucjima. Ne shvatam zasto ih branis, bombardovali su ti zemlju, ubijali neduzne, rusili ono sto su tvoji pretci pravili... Nisi mi jasan.

MatijaBG

29.07.2017. 10:08

@HoGaR425 - Ne trabunjaj,ne branim NATO,napali su ,pozvani su da napadnu,neko je ušao u rat protiv njih,a znao je da će ga izgubiti i on je za mene gori od NATO-a.....Srbija ima manju stopu obolevanja od raka od Nemačke,a veću stopu smrtnosti od raka.NATO niej napao Nemačku,ali Nemačka brine o svojim građanima....

Nisu njemu bombardovali zemlju

29.07.2017. 10:14

@HoGaR425 - on Srbiju ne doživljava kao svoju zemlju... a, zna se i zašto.

ranko75

29.07.2017. 12:58

@HoGaR425 - Ne moze da bude gori onaj ko junacki brani svoj prag od jaceg nasilnika nego taj sami nasilnik! Tebi provaljuju 10-ro i znas da ce ti silovati dete, treba da se predas? Pa da posle kao sonja kazes nista nisam mogao? Mogao si da pogines branerci je i to ti je i bila duznost! Covek je samo motkom branio dete od lava, i poginuli su i on i lav.To je heroj, a ne takvi kao ti.

Šumadinac Kg

28.07.2017. 21:57

Gospodine Papoviću,kako mislite da sprečite uvoz zatrovanog paradajza,i drugog povrća.Sećate li se pre nekoliko godina one ogromne količine paradajza,transprt iz Bugarske za Nemačku,koja je ostala u Srbiji jer je zatrovan,vratili sa granice.Preprodavci zadovoljno trljali ruke,a paradajz za svoje potrebe kupovali kod nas proizvođača jer znaju da je ispravan za upotrebu.

SS

28.07.2017. 23:28

Uvedite recepte koje ce propisivati agronomia ujedno davati i savjete poloprivradnicima uz pravicnu nadoknadu i obostrano zadovoljstvo podignuti poloprivredu na veći stepen proizvodnje i rentabilnosti.

Sergej sergejevich

28.07.2017. 23:57

Pa draga gospoda ako ćete onako kako je priroda ili Bog naložio onda nemojte jesti paradajz u januaru, lubenice u junu, da dalje ne nabrajam..... Ali svima je " slatko" da probaju što pre. Niko nam nije kriv osim nas samih.

boban USA

29.07.2017. 06:34

@Sergej sergejevich - ma daj,nije moguce,,da to srbi rade Srbima..Ma daj te nekoga sa Zapada okrivite..

dusan

29.07.2017. 01:26

Ja sam proiyvodjac i trenutno se time ne prska. posto i ovako je dovoljno toplo i paradajz sam sazreva. Inace i ne isplati se posto trenutno imam mizernu cenu od 22 dinara. Oni koji rade rade kada je cena mnogo veca. A sto se tice preventivnog prskanja to se radi u pocetku kada on formira rod i biljku, posto svaki preparat ima svoju karencu. i jos nesto kontrole postoje.

Nemaš ti pojma

29.07.2017. 10:17

@dusan - Oni koji imaju isporuku, određenu količinu, u određeni dan, i te kako prskaju, da sazre, taman koliko im treba.

Starina Janko

29.07.2017. 07:13

Kupio sam preparat za korov.Na njemu nema uputstva za doziranje.Uobicajeno je da nema uputstava,preciznih,ni za djubriva ni za zaštitna sredstva.Kupujem u Petrovaradinu i Karlovcima.Katastrofa od osoblja koje prodaje.To je nepismeno,a gazde muljaju tačno po opisanom.Pijaca dodatno zaštićuje od propadanja i moj je urgentan savet:ne kupujte na pijacama jer ćete biti trovani i Mozda otrovani.

Samuraj

29.07.2017. 07:26

Smrtnu kaznu bih ja uveo za ovako nesto! Za bezobrazluk kada zelite da zaradite tako sto upropastite zdravlje i zivot drugog - SMRTNA KAZNA!!!

neupućen

29.07.2017. 07:38

Gospodine rspitajete se čime tretiraju rane dinje da sazru u isto vreme.Šokiracete se i Vi i oni koji neznaju.(total)

jovica

29.07.2017. 07:44

Danas je gotovo nemoguće proizvesti ekološki čisto.Vazduh, zemlja, uništeni insekti koji su štitili polja, nestale ptice, žabe više ne krekeću iz kanala koji su puni svega sem čiste vode...A gradsku elitu da podsetim na šta liče kontejneri, koliko toga izbace kroz prozor ili na trotoar ...

neo

29.07.2017. 11:36

@jovica - "Elita" danas je ta ista što je zaradila "pod najlonima" pa sad iz kupljenog stana u gradu baca gde šta stigne.Gradovi su prepuni paora koji novopridošlim paorima objašnjavaju život u gradu.Smeće,parkiranje,buka,nepostojanje kućnog reda i sl.A tek kad se najedu ovog paradajiza leleeee :D

MatijaBG

29.07.2017. 10:11

Ko je dozvolio da se u biljnim apotekama prodaje otrov Etrel......onaj isti koji je povećao nivo aflatoksina ili ?Hoću da znam?

Saša

29.07.2017. 13:31

@MatijaBG - Saznaces kad i za fantome iz Sava Male. Za 2 godine, pa mozda jos 2...

Mi smo krivi

29.07.2017. 10:16

što kupujemo voće i povrće kad mu vreme nije. Kad je sezona, ne mora se prskati jer samo sazreva. Hoćete paradajz u februaru... pa onda jedite otrov.

MILLI

29.07.2017. 10:24

streasno...dovoljno smo otrovani od ratova i bombardovanja...pa zar i sami sebe da trujemo...ratovi nam nisu potrebni jer polagano izumiremo ..ubistva ..samoubistva..odlazak iz zemlje i sad i to sto nas ima trujemo se javno i sramno sa vocem i povrcem...dali ti otrovnici mogu mirno da spavaju nerazumem...a kazne da se strozije uvedu i vece mere i inspekcije u kontroli !!!!

Nebojsa007

29.07.2017. 10:56

To rade poslednjih dvadeset godina a cak je bilo i smrtnih slucajeva. Na zalost niko da im stane na put i kazni nesavesne proizvodjace a cenom nagradi postene. Mada, verujte mi da znam, vise nas truju otkupljivaci posto oni insistiraju da im proizvodjaci beru zeleniji paradajz pa ga oni prskaju po potrebi.

CVeki

29.07.2017. 11:47

Pitali novinari leskovčanina zna li šta je to karenca.Njegov odgovor: A ja time ne prskam !!!!

ranko75

29.07.2017. 13:02

Treba uneti u zakon da kada uhvate trovaca ili trovace,presuda da bude da ga se pola godine hrani pretezno time cime je trovao narod.

b.w.a.

29.07.2017. 14:19

kod nas uvek naopako , proizvođaču zabraniš da prodaje na teritoriji Srbije . Ako uhvatiš nekog da prodaje masna novčana kazna za distributera ostale robe tog proizvođača , a za počinioca zatvor.

sara

29.07.2017. 15:00

Čita li ovo ministar poljoprivrede, ili mu je stalo samo do funkcije!!. Šta radi inspekcija!!. Šta radi ministarstvo za zaštitu životne sredine!!!, političari, predsednik koji "sve zna", čime se oni hrane!!. Šta Goran Papović kao predsednik zaštite potrošača je uradio!!. Ovo što priča i mi znamo, ali ko će da stane na put trovačima!!!!.