Кина жели да производи у Србији како би извозила у свет

Танјуг

четвртак, 20. 07. 2017. у 16:50

Кина жели да производи у Србији како би извозила у свет

Фото Танјуг

Председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и Кином Томислав Николић састао се данас са гувернером кинеске провинције Џеђианг, Јуеном Ђиађуном
БЕОГРАД - Председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и Кином Томислав Николић састао се данас са гувернером кинеске провинције Џеђианг, Јуеном Ђиађуном, који је истакао да је Кина је спремна да производи у Србији јер је одатле могуће извозити у бројне земље света.


Поред постојећих великих инфраструктурних пројеката председник Националног савета предложио је конкретизацију сарадње кроз инвестирање у заједничку производњу, посебно производњу хране, даље повезивање градова и локалних самоуправа, јачање веза у области културе и развоја туризма, чему би од посебног значаја било успостављање директне авио - линије између Србије и Кине.


"Односи Србије и Кине, као и наша два народа су веома добри о чему сведоче све интензивније посете на највишем нивоу. Кину неизмерно радује одлука да се у Влади Србије оснује тело које ће имати преглед све богатије сарадње двеју држава и које ће координисати мноштво активности да би та сарадња све више јачала", истакао је Јуен.


Он је, како се наводи у саопштењу рекао да је дошао у Србију са јасним циљем, да пронађе партнере за будуће конкретне пројекте, да се упозна са тим где постоје могућности за инвестирање како би дао јасне препоруке кинеским привредницима.


"Предузетници из наших провинција посебно провинције Џђианг су веома предузимљиви, и познати су у целој Кини по храбрости да улажу у нове пројекте. Председник Кине Си Ђинпинг који је био на челу провинције Џђианг, дао је јасне смернице у правцу даљег јачања сарадње Србије и Кине, чему ће посебно бити посвећена та провинција. Кина је спремна да производи у Србији јер је из Србије могуће извозити у бројне земље света. Сматрам да кроз заједнички рад треба да градимо нешто што ће бити од користи за наше две земље, за грађане наших држава", подвукао је Јуен.


Њему је градоначелник Крагујевца Радомир Николић, који је учествовао у разговору, предао неколико пројеката са молбом да са њима упозна заинтерсоване партнере у кинеској провинцији.


"Жеља нам је да подстакнемо и остале локалне самоуправе да Кини представе своје могућности и пројекте којима бисмо учврстили стратешку сарадњу Кине и Србије", истакао је градоначелник Крагујевца.


"Драго ми је да сам имао прилику да од градоначелника Крагујевца добијем конкретне предлоге и пројекте који се могу реализовати већ у наредним месецима", нагласио је Јуен на састанку којем су присуствовали и амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг, као и чланови Националног савета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Mica Bor

20.07.2017. 17:04

Gospodin Nikolic je mogao kinezima da ponudi i zajednicku proizvodnju "domace' Tomovace .

Драган Симовић

20.07.2017. 17:17

Види ти колико је јефтина радна снага кад Кинези хоће да отварају фабрике овде. Србијо

DEMOS

20.07.2017. 19:12

E to znaci da smo jeftinija radna snaga i od Kine. Bravo za SNS. Uspeli ste sto ni Milosevic ni Dinkic nisu.

Dobrica

20.07.2017. 19:59

Neznam samo gde je Tomislav Nukolić radio u privredi ili da se školovao za privrednika. Ali, u Srbiji je sve moguće pa i ovako nešto nije čudo.

Предлог

21.07.2017. 09:24

Дајте им да проиѕводе овде WEindows, Office, Visual Studio, SQL Server и остали софтвер и да га извозе али и да га продају овде за по 2-3 евра / ком. да не губимо време тражећи га на торенту. У пракси је доказано да тај софтвер у погледу поузданости, употребне вредности и корисничког интерфејса ништа не заостаје за америчким.