Паклица десет динара скупља

М. Н. С.

среда, 14. 06. 2017. у 19:03

Паклица десет динара скупља
Усклађивање акциза од 3. јула доноси поскупљење цигарета на киосцима у Србији

АКЦИЗЕ највише брину пушаче. Тако ће и најновије усклађивање по новом акцизном календару од 3. јула донети нове цене цигарета, па ће паклица бити скупља за 10 динара.

Одлука о повећању цена цигарета из врањанске фабрике "Бритиш америкен тобако" већ је објављена у "Службеном гласнику". Захтеви за промене цена очекују су и од других произвођача у нашој земљи.

Према ценовнику БАТ, паклица "пал мала" коштаће 230 динара, за "лаки страјк" биће потребно најмање 240, а цена иде до 260 динара. Међу најскупљим цигаретама из ове фабрике дувана је "кент", чија цена 340 динара. Како је БАТ власник и "Творнице дувана Ровињ" поскупљују и њихове цигарете. За паклицу "ронхила" од 3. јула биће потребно 250 динара.

Нови акцизни календар за цигарете важи до 2020. Усклађивање акциза и даље ће се рачунати у јануару и у јулу. По новом календару, специфична акциза је "тешка" 1,5 динара и цену паклице до сада је "оптерећивала" са 64 динара. Од 1. јула до краја године држава ће од сваке паклице узимати 65,50 динара.

Уз специфичну, цигарете имају и још једну акцизу која "вреди" 33 одсто од вредности паклице, а трећи намет на дуван је порез. Тако од паклице која на киосцима коштала 220 динара, држава на акцизе и порезе узмимала скоро 180 динара.

Свако усклађивање акциза за последицу има поскупљење од најмање 10 динара по паклици. Уз 1,5 динара специфичне акцизе, цена расте и због намета од 33 одсто од вредности паклице. И на то треба додати порез. Тако од 10 динара, колико порасте цена паклице, две трећине иду држави, а остатак деле произвођачи, дистрибутери и продавци.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације