„Салонци” цењени на тржишту

М. СТАНОЈКОВИЋ

19. 05. 2017. у 15:22

„Салонци” цењени на тржишту
Потражња за становима са високим плафонима је константна, упркос луксузној новоградњи. Углавном их има на Врачару, Савском венцу и Старом граду. Веће су квадратуре, па су погодни за издавање фирмама

КОМФОР салонских станова и њихов специфичан шмек успешно одолевају конкуренцији - луксузним становима у новоградњи. Према искуствима агената за некретнине, у престоници постоји константна потражња за салонцима, а тренутно је много веће интересовање купаца него што је понуда оваквих стамбених јединица.

Иако је инвестиција у овакве "квадрате" праћена и додатним трошковима реновирања, купаца салонских станова има и углавном су строго профилисани. Носталгија за некадашњим домовима у којима су одрастали, као и предности оваквих услова живљења најчешће су оно што их опредељује за улагање у ове "квадрате".

- Висина плафона, која је већа од стандардне, одвојени спаваћи део од салона и дневног боравка, више мокрих чворова, занимљиви естетски детаљи, као и двострана или тространа оријентисаност, оно су што привлачи купце - каже Немања Миљковић из "Дивис некретнина".

- Такође, многи од њих купују станове за издавање, а салонци су популарни и за закуп. Последњих година све је више оних који јефтино купују ове станове, реновирају их, па их продају по знатно вишим ценама.

Ипак, недостатак светлости, непостојање лифтова и специфичан распоред, који је тешко прекројити, разлози су због којих друге ипак одбијају овакви станови.

- Ипак, они који не циљају искључиво на салонце пре се опредељују за ново поготово условима где имамо све више луксузних станова и комплетно сређених простора - кажу агенти. - Стари станови захтевају радове на водоводним и електроинсталацијама, као и замену столарије. Често немају терасе или су оријентисани ка заједничким двориштима и светларницима. Запуштени и прљави улази су такође проблематични.

Цене оваквих некретнина знатно је виша у односу на цену просечних "квадрата" у Београду.

- За станове у изворном стању треба издвојити од 1.800, а то су делови у доњем Дорћолу, око Каленића и Славије, па до 3.000 евра за Калемегдан, Косанчићев венац, Цветни трг, Крунску или Његошеву улицу.

Shutterstock

НАЈВЕЋА ПОНУДА У ЦЕНТРУ

СТАРИ град и Врачар су београдске општине с највише оваквих стамбених објеката. Кнез Михаилова је најтраженија, а с обзиром на то да се слободни станови за продају са ове локације ретко појављују на тржишту, оду зачас.

- Такве локације су горњи Дорћол, потез од Саборне цркве до Улице Страхињића бана и на Врачару, тзв. Врачарски плато, Крунска, Његошева, Светозара Марковића, Коче Капетана - кажу у "Дивис некретнинама".

- Станови у Кнез Михаиловој су у дефициту, па се продају по много већим ценама. Јефтиније су локације Булевар деспота Стефана, улице Цара Душана, Џорџа Вашингтона...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације