ПРОИЗВОЂАЧИ пвц столарије своје прозоре на проверу квалитета више не морају да шаљу у иностранство. Баш као ни произвођачи каблова који би да им тестирају издржљивост у пожару. Све ове, и многе друге провере и контроле од сад ће бити доступне и у домаћим лабораторијама. Од маја до септембра 11 акредитованих тела ће добити нову опрему за испитивање квалитета вредну 3,2 милиона евра.

Уговоре о коришћењу опреме су у четвртак потписали представници акредитованих лабораторија, а средства је обезбедила Европска унија. Намењено је и додатних 1,8 милиона евра за још четири институције, али је поступак у току. У набавци је са пола милиона евра је учестовало и Министарство привреде.

- Овим омогућавамо да наша привреда испуни све неопходне стандарде и да буде конкурентна, да су потрошачи задовољни кавлитетом и безбедношћу - истако је Јован Петровић, помоћник министра привреде. - Потрошачи треба да купују искључиво производе са српским знаком усаглашености. Он гарантује да је та роба безбедна и направљена у складу са свим стандардима.

Представници овлашћених лабораторија објашњавају да ће наши привредници сада на располагању имати већи броја анализа.