Девет градова и 17 општина у Србији, од којих шест неразвијених, добиће ове године 364,3 милиона динара за реализацију инфраструктурних пројеката, рекао је Тањугу државни секретар министарства привреде Драган Стевановић.

Овим средствима Министарство привреде у оквиру "Програма подршке развоју пословне инфраструктуре", суфинасира радове на изградњи саобраћајне, комуналне, енергетске и остале инфраструктуре, као и радове који обезбеђују доступност пословне зоне и њено повезивање са окружењем.

Према Стевановићевим речима, Министарство привреде подржава пројекте локалних самоуправа у износу од 60 одсто, без пореза на додату вредност, док су градови и општине у обавези да финансирају преосталу вредност пројеката.

Планирано је, како истиче, да се крајем марта или почетком априла крене са јавним набавкама, како би већ у мају могли да почну радови на одабраним пројектима.

Ове године, како је прецизирао Стевановић, подршку су добиле пројекти са којима су конкурисале општине Ада (4,6 милиона динара), Апатин (око 6,5 милиона), Бач (близу три милиона), Бачка Паланка (скоро пет милиона) , а толико су добили и Бољевац и Пријепоље, док је Блаце добило око 8,5 милиона за пројекат реконструкције водоводне мреже.

Средства су добиле и општине Владичин Хан (око 11,1 милиона ), Врњачка Бања (око 8,3 милиона), Горњи Милановац (око 13,7 милиона ), док су општине Дољевац, Ивањица, Рача, Прокупље и Сјеница добиле по око 10 милиона динара. Општина Прешево је добила око 25 милиона , Шид око 16,4 милиона, а Кнић и Пећинци по 2,9 милиона, односно 915.000 динара.

Стевановић је навео да је од градова, највише новца добило Врање, око 77,1милиона динара за пројекат изградње дела обилазнице у индустријској зони Бунушевац, Ниш 30,9 милиона за изградњу водоводне и канализационе мреже у радној зони Доње Међурово, Крушевац око 28,6 милиона динара, Ужице 21,5 милиона, Зрењанин 19,3 милиона, Ваљево 15,7 милиона и Кикинда три милиона динара .

"Ово је део програма који радимо већ три године, а за то време је суфинансирано 70 инфраструктурних пројеката на територији 45 локалних самоуправа укупне вредности око 1,5 милијарди динара, од чега је учешће Министарства привреде било преко 800 милиона", казао је Стевановић.

Према његовим речима, то конкретно значи да је изграђено око 18.000 квадратних метара производних објеката, око 13.000 метара саобраћајница, 12.000 метара канализационе и близу 10.000 метара водоводне мреже, али и око 24.500 метара енергетског вода, близу 7.000 метара гасовода и шест трафостаница.

Стефановић каже да захваљујући томе општине у Србији потренцијалним инвеститорима могу да понуде атрактиван простор који је опремљен, има добру путну, водоводну, канализациону и електроенергетску инфраструктуру.

"Србија је у том смислу до пре пар година била поприлично запуштена, а ми смо у великој мери променили ту слику данас", казао је Стевановић и најавио да очекује да ће овај програм бити настављен .

Он није могао да прецизира који су инвеститори заинтересовани за улагање и у које општине. Али, каже да се преговара са многима и очекује да ће и ове године ниво директних страних инвестиција у Србији бити већи у односу на претходну када је износио око две милијарде евра.

Стефановић, истовремено скреће пажњу на још два програма подршке развоју пословне инфраструктуре, Министарство привреде - "Градимо заједно" са Европском инвестиционом банком (ЕИБ) и Програм суфинансирања пројектно техничке документације.

"Чини ми се да ће ова година бити најуспешнија када је реч о програму "Градимо заједно". До сада смо прегледали 100 пројеката, од 150 колико је стигло из локалних самоуправа. Верујем да ће вредност оних које ћемо подржати прећи и три милијарде динара, а наше учешће износиће бар 1,5 милијарду динара", навео је Стевановић.

За Програм суфинасирања израде пројектно техничке документације за пословне, односно индустријске зоне, како објашњава, ове године је опредељено 140 милиона динара, а на конкурс је стигло 105 пријава који се тренутно проверавају.

Подсетио је и да је прошле године за те сврхе било издвојено око 56 милиона динара.

Према подацима Министарства привреде у Србији је до сада укупно подржано 37 локалних самоуправа у припреми инфраструктурних пројеката за унапређење индустријских и пословних зона, инкубатора и кластера, затим обнављања браунфилд локација као и развијање саобраћајне и комуналне инфраструктуре.

Од тих 37 одобрених пројеката, 20 су били намењени неразвијеним и девастираним општинама.