ПОЉОПРИВРЕДНУ корпорацију Београд (ПКБ) не треба приватизовати. Објекат је од стратешког значаја за Београд, али и читаву Србију. Надлежни би требало да преиспитају пословање ПКБ и да санкционишу евентуалне злоупотребе, које су се догодиле у претходном периоду. Иначе, ПКБ држави уплати годишње милијарду динара у буџет, а не добија субвенције као друга предузећа. А губици, који се помињу да су настали у ПКБ корпорацији из Падинске скеле, настали су у периоду деведесетих када је ПКБ био уништаван зарад социјалног мира.

Ово су поручили представници Синдиката ПКБ "Независност" на данашњем округлом столу "Распродаја Србије - приватизација ПКБ", поводом најаве продаје овог пољопривредног гиганта. Писма заинтересованости за приватизацију ПКБ доставило је осам инвеститора. Да уђу у овај вредни посед, жели једна особа из Ковина, две компаније из Србије - Индустрија меса "Матијевић" и "МК Груп", али и компанија "Ал Дахра" из Уједињених Арапских Емирата, као и компаније из Кине, Сингапура и две из Велике Британије. Њиихова имена не могу бити објављена, јер носе ознаке тајности.

- Ако је циљ технолошко унапређење ПКБ, које није могуће остварити без приватног капитала, синдикат "Независност" сматра да би евентуални улазак таквог новца могао да буде прихватљив искључиво кроз уговор о стратешком партнерству - поручио је Милан Којић, председник синдиката "Независност". - Тај уговор би морао да има јасно дефинисане обавезе партнерства, да остави производњу најмање у истом обиму и очува постојећа радна места, уз задржавање државе као већинског власника. ПКБ ради позитивно и остварује добитак иако за многе подстицаје остаје ускраћен.

Недавно је министар пољопривреде, Бранислав Недимовић, рекао да ће ускоро бити расписан први обавезујући позив за приватизацију ПКБ, а у Министарству привреде су испричали да писма о заинтересованости нису обавезујућа, нити недостављање таквих писама на било који начин елиминише могућност даљег учествовања у поступку приватизације ПКБ.

- Држава мора да остане већински власник ПКБ - нагласио је и Зоран Стојиљковић, председник Уједињених гранских синдиката "Независност". - То је стратешки важна фирма за производњу хране и требало би довести професионални менаџмент. Власт, међутим, упорно на чело великих компанија доводи лојално партијско руководство, које нема менаџерске способности. Србија има довољно стручњака који би могли да управљају великим корпорацијама. Синдикати су тражили разговор са надлежнима у Влади Србије и предочићемо све аргументе који потврђују да ПКБ не треба приватизовати.

На јучерашњем скупу представници су подсетили и да Закон о приватизацији и Закон о пољопривредном земљишту "забрањују" продају добара од општег значаја и добара у општој употреби.


НЕУСПЕШНЕ ПРИВАТИЗАЦИЈЕ

ПРИВАТИЗАЦИЈОМ пољопривредних предузећа без посла је остало 53.000 радника и они су најбројнији отпуштени после оних из текстилне индустрије. О корупцији приликом приватизације пољопривредних предузећа указивао је и Савет за борбу против корупције, али ништа није по том питању учињено, испричао је Дејан Титовић, председник Гранског синдиката прехране, угоститељства, туризма, пољопривреде и дуванске индустрије. - Пример погубне последице приватизације је предузеће "Агробачка", када су после продаје страдали и радници и имовина - казао је Титовић. - Они су у свом саставу имали фарму крава, силосе, рибњак, млин, али је после продаје све уништено. Исто је доживело и предузеће "Мала Босна", које је имало 600 хектара обрадиве земље.