Срби донирају највише новца за опште добро у региону

Танјуг

08. 03. 2017. у 23:07

Срби донирају највише новца за опште добро у региону

Илустрација

Србија је водећа земља у региону када су у питању донације за опште добро - само прошле године је у те сврхе даровано више од 21 милиона евра
Србија је водећа земља у региону када су у питању донације за опште добро, па је само прошле године у те сврхе даровано више од 21 милиона евра, показало је истраживање Траг фондације и фондације Каталист.

То истраживање је представљено медијима, а показало је и да је највећи донатор иницијативама за опште добро пословни сектор који је прошле године донирао чак 45,5 одсто од укупне дониране суме.

Следе грађани, кажу из Каталиста, који су својим мање срећним суграђанима донирали 25,2 одсто од укупних 21 милион евра.

Највише донација у Србији и даље је усмерено на једнократне помоћи, али, како је показало истраживање, постоји и пораст донација усмерених ка иницијативама са дугоросчним ефектима али и непрофтиним организацијама.

Оно што је посебно важно истаћи јесте и да се у 2016. години више новца давало за образовне активности и доделу стипендија.

Примаоци помоћи су углавном особе са здравственим проблемима, економски угрожени грађани, а све више расте интересовање и за самохране родитеље, децу без родитељског старања, мајке и новорођенчад те старије грађане.

Резултати истраживања показали су да је укупан износ донација у 2016. години мањи за 4,9 одсто него за 2015. годину, док се просечан износ донација по становнику смањио на три евра, у односу на 3,14 евра у 2015.

С обзиром на то да су, у односу на претходну годину, флуктуације испод пет одсто и да је број забележених акција несто виши, све указује на то да је у питању тренд стагнације пре него опадања, закључак је истраживања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)