Коридор 11: Пештерску трасу преусмерава ужички лоби

М. Нићифоровић - З. Радовић

26. 02. 2017. у 12:03

Још је неизвесно куда ће проћи Коридор 11, иако за стручњаке нема дилеме. Ауто-пут до Бољара има мање тунела и мостова и чак за пола милијарде евра је јефтинији него онај који би водио преко Златибора

Коридор 11: Пештерску трасу преусмерава ужички лоби

Макета ауто-пута преко Пештера

РАДОВИ на Коридору 11 добро напредују, па би у новембру требало да буде комплетирана деоница од Обреновца до Прељине, а у плану је и почетак радова на делу ауто-пута од Прељине до Пожеге. Да би се овај ауто-пут спојио са црногорским делом Смоковац - Матешева, који се такође интензивно гради, у плану је и изградња крака ауто-пута од Пожеге до Бољара на Пештеру.

У Министарству грађевинарства кажу да је од пројектне документације до сада урађена прелиминарна студија изводљивости с генералним пројектом, али се још не назире датум почетка радова, јер нису обезбеђена средства за изградњу овог путног правца.

- Изабрана варијанта, преко Пештера, јефтинија је за око 500 милиона евра, и краћа за око 40 километара - наводе у ресорном министарству.

- Један од разлога због којих је одабрана ова траса јесте и тај да се очекује да ауто-пут економски и на сваки други начин оживи и овај део Србије, који је сада недовољно развијен. Главни недостатак овог правца је то што нема алтернативних путева. Саобраћај би могао да се пусти тек по завршетку целе трасе од 107 километара. То значи да би путарина могла да се наплаћује тек по окончању изградње целе деонице.

Мада су се стручњаци, односно Републичка ревизиона комисија, још 2008. године одлучили за варијанту "исток", којом је предвиђено да будући ауто-пут од Пожеге до Бољара иде преко Ивањице, подножјем Голије и средином Пештера, поред Дуге Пољане, такозвани ужички лоби и даље чини све да ауто-пут од Пожеге преусмери варијантом "запад", преко Горобиљског поља, долином Ђетиње, поред Севојна, Чајетине, села Мачкат и Љубиш, а да се потом спусти ка Кокином Броду и Новој Вароши, Сјеници и, даље, до Бољара.

ПРЕПОРОД У општинама Сјеница и Тутин верују да ће се струка држати својих јасних правила и да држава неће бацити пола милијарде евра.
- Ауто-пут преко Голије и Пештера препородиће најнеразвијенији део Србије, одакле су сеобе најизраженије - истиче Хазбо Мујовић, председник општине Сјеница.
- Искористићемо огромне резерве угља и велике природне и туристичке потенцијале.

Осим што је јефтинија и краћа, "пештерска варијанта" има и знатно мање тунела и мостова. Уз чињеницу да ће отворити природне ресурсе Голије и Пештера и препородити најнеразвијенији део Србије, ово је био главни разлог да се Републичка ревизиона комисије одлучи за варијанту "исток". Међутим, и заговорници "златиборске", односно "западне варијанте" имају јаке адуте када од Владе Србије траже да промени одлуку. Најчешће наглашавају да би ауто-пут прошао кроз развијеније привредне центре, Севојно, Ужице, Златибор и Нову Варош, да би био живљи саобраћај и да би се уложени новац брже исплатио.

- Када се пре много година почело причати о ауто-путу преко Пештера, у Бољарима је било тридесетак кућа и више од стотину душа. Сада се дим вије из само пет димњака, а у селу је остало још нас осморо, махом стараца. Крећемо се као пре сто година, пешице или на коњу, бојимо се, поумираћемо а ауто-пут дочекати нећемо - жали се старина Радојица Јелић, из Бољара, села за које се, због ауто-пута, чуло све до Лондона, Париза, Пекинга и Анкаре.

У Бољарима остало тридесетак кућа са стотинак житеља


УЖАСНО ТЕШКА И СКУПА

Премијер Србије Александар Вучић недавно о Коридору 11 разговарао с премијером Црне Горе Душком Марковићем и кратко је рекао да ће траса од Пожеге до Бољара бити ужасно тешка и скупа.

На недавном самиту Кине и 16 европских земаља у Риги, премијер Вучић и министарка Зорана Михајловић састали су се са челницима кинеских компанија ЦЦЦЦ и ЦРБС (изводи радове у Црној Гори), које су заинтересоване за изградњу ауто-пута од Пожеге до Бољара. Модалитети се још разматрају. Многи верују да ће новац, односно инвеститор који понуди најбоље услове, одредити дан почетка радова, а можда и трасу којом ће пут проћи од Пожеге до Бољара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (27)

Petar Petrovic

26.02.2017. 12:53

Pur mora da ide preko Uzica, Zlatibora, Prijepolja.. zbog ekonomske isplativosti. Ukoliko hoce da se popravi situacija u Sandzaku treba da bespovratno investira Turska jer za Srbiju to nije ekonomski isplativo. Ali gledajuci ovog velikog vodju vidim da zarad ostanka na vlasti njegovu spremnost da izda interese Srbije...

Vladimir Novi Sad

26.02.2017. 13:39

@Petar Petrovic - Bas taj ostanak na vlasti mo garantuje da seponasa racionalno i jeftinije.Mozete vi pisata sta hocete,koridor 11mora ici preko Pestera da bi se oziveo taj kraj,To je logicno radi napretka Srbije u stocarstvu i poljoprivredi.

Branko

26.02.2017. 15:00

@Petar Petrovic - Prestanite da stalno optuzujete nekog za sve i svasta prvo podite od sebe pa kad sebe uredite vi kritukujte nekog dali je racionalno ili iracionalno.Po tebi bi trebalo kao na zapadu da bogatiji budu jos bogatiji (Zlatibor) a siromasniji jos siromasniji(Pester) a onda da se drvite ,eto nije ravnomerno raspofedeno nije ovo nije ono.I zato moja puna podrska za ravnomerno rasporedivanje razvoja nase lepe Srbije a onima kojima nevalja ,vratite se na selo da ga razvijamo a ne samo da pametujete

IPAK ce ici preko Zlatibora

26.02.2017. 15:59

@Petar Petrovic - Одлучио сам да аутопут ипак иде преко Златибора. И немој да се расправљамо. Ти копај тунел кроз Фрушку Гору и крени са радовима према Руми.

Хисар 008

26.02.2017. 13:14

Mislim da treba odluku da donese struka.Laiku je jasno da svugde u svetu vozači biraju kraću putanju.Zar budućnost Ivanjice,Golije,Peštera i celog tog poteza desetinama godina nije unižavana.Zar Zlatiborski vikendaši i hotelijeri (čitaj lobisti) nisu u stanju sa ev.tih 500 mil.eura da reše prilaze -izlaze sa trase Pešterske koridora 11? Ispada da je samo autoput šansa Zlatiborska.Taj kraj netaknut ostaviti prirodi i lepotama Zlatiborsko-Zlatarskog kraja,sa što manje puteva,jer ih ima dovoljno.

kratko gledanje

26.02.2017. 14:37

@Хисар 008 - НИСУ овде важни викендаши већ ЦЕО КРАЈ и НАРОД. Тако мисле у равноме срему.

antibot

27.02.2017. 11:54

@Хисар 008 - Struka je jasna, put se gradi tamo gde ima vise ljudi i gde je veci saobracaj,a ne tamo gde nema saobracaja. To znaci preko Uzica. Zasto autoput ne ide pravo,kracom linijom preko Srbije,nego kruzi okolo samo da bi prosao kroz Beograd? Od Beograda do Pozege ce da ide duzom trasom samo da bi prosao kroz sva naseljena mesta, a od Pozege to vise ne vazi,nego ce da mimoidje gradove i da ide kroz pustaru jer je "krace".Kako je krace ici Priboja na Pozegu da bi otisao do Jadrana.

Flavijus

26.02.2017. 13:30

Dalje od Pozege ne treba ici. Bolje taj novac ulozite u populacionu politiku, kome ce taj autoput da ostane kad ce nas bela kuga iskoreniti?? Fond trece dete, da se rodi neki pametniji i hrabriji Srbi. Ali ovo je Srbija, ovde prestaje logika. Pravimo autoput Crnoj Gori, od kog Srbija nece imati mnogo koristi jer glavni gradovi zapadne Srbije su svakako van autoputa. Sjajno.

Dragan

26.02.2017. 15:44

@Flavijus - @Flavijus, problem je u tome sto drzava nema pare da ulozi ni u populacionu politiku ni u autoput. Preostaju joj dve opcije: krediti i koncesija. Nema te svetske banke ciji kreditni odbor bi odobrio davanje Srbiji kredita za polulacionu politiku. Sto se tice koncesija za populacionu politiku mislim da je sa moralne tacke neizvodljiva jer kada drzava sklopi ugovor sa koncesionarom onda 20, 30 ili vise godina sve ono sto se napravi (rodi) parama koje ulozi pripada njemu.

kiz51

26.02.2017. 13:52

Naravno da bi struka trebao da se pita,razlika u km. i ceni je vazna stavka ali da li bi trebalo da bude i presudna?Na kojoj trasi bi bio veci broj korisnika koji bi placali putarinu?Kako odrzavati taj put u zimskim uslovima kada je tamo svake godine dvadesetak dana sve zavejano,kada danima ne mogu da se osposobe naobicniji putevi? Plasim se da bi zbog mnogo stvari ta kraca varijanta u krajnjem zbiru ispadala mnogo skuplja i neisplativija

Slobodan

26.02.2017. 15:02

Suludo je da Srbija gradi autoput Crnoj Gori od Boljara do Pozege. Ovoj zemlji i narodu autoput nije isplativ a samim tim mu i ne treba. Ako je potreban Crnoj Gori, neka ga sama finansira i gradi. Dosta smo mi placali njihove idiotske ideje. Od nas je dosta sto su nam krv pili od zemljotresa 1979 kada im je upala sekira u med pa u narednih 15 godina.

Ercov

26.02.2017. 15:06

Tu ne treba mnogo razmišljati.Zna se gde žive prijatelji ,a gde neprijatelji naše države.I još mnogo razloga za trasu preko Užica,pre svega isplativost samog auto puta.

Stefan Kv

26.02.2017. 15:15

od cacka mora da postoji krak koji ide cacak-pozega-uzice-zlatibor-granica sa rep. srpskom, to je ujedno i najkraci put do sarajeva. Taj krak je bitan i za turizam i za tranzit i brzo bi se isplatio. A od boljara (cg)- pazara preko raske do kraljava ili mrcajevaca krak koji ce se spojiti sa moravskim koridorom (pojate -preljina). Ovako bi svi veci gradovi bili povezani i zavrsili bi 2 kljucna pravca, plus zlatibor i kopaonik bi bili blizu

Milos

26.02.2017. 16:02

A zasto birati, napravimo put i preko Pestera i preko Zlatibora, jedan nek ide za CG drugi za Bosnu. Ionako ce to sve narod platiti i to duplo, nece dati iz svog dzepa ni investitori, ni politicari.

Vlajko

26.02.2017. 16:02

Zlatibor je toliko urbanizovan da mu zaista samo fali auto put. Ja ne znam ko tamo više ide na odmor, bolje da dođe kod mene u Zemun, ima manje betona, asfalta a više zelenih površina i staza za šetnju.

pera

26.02.2017. 17:12

prica o kracoj i "jeftinijoj" trasi je prica za idiote, a mi to svakako nismo. putevi se grade da spajaju ljude i gradove na prvom mestu, a tek potom kroz nenaeseljene krajeve. nama trebju bolji putevi ot Uzica preko Zlatibora koji bi povezali Uzice,Cajetinu, Zlatibor, Novu Varos, Priboj, Prijepolje, Pljevlja i Bijelo Polje. Narodu koji tu zivi treba put, a preko Pestera, gotovo i da nema ljudi. Naseljenost je slaba a privreda nikakva. Svakako da i tim ljudima treba pomoci lokalnim putevima,,,

Vile

26.02.2017. 18:25

Stvar je vrlo prosta, dve muve mozemo da ubijemo jednim udarcem. Ako ce vec preko Pestera da se ustedi 500 miliona eura i 50 km kraci put onda tuda a ovih 500 miliona eura sto se ustedelo uloziti u "brzi" put sa cetiri trake preko Zlatibora koji ce da poveze industrijske i turisticke centre i to je to. Prosto.

Vidjeni ste za Ivanjicu

26.02.2017. 18:39

U Nušićevo vreme je Ivanjica bila grad na granici Srbije. Samo vi razvijajte Zlatibor i ne razmišljajte o tome..

geopolitika

27.02.2017. 11:32

@Vidjeni ste za Ivanjicu - I Zlatibor je bio na granici Srbije. Samo vi pravite od Novog Pazara metropolu,autonomiju,republiku, a od Uzica,Zlatibora,Priboja slepo crevo, i ne razmisljajte o tome.

Jovan

26.02.2017. 19:31

Do Užica i ni metra dalje koncesiju raspisati pa ako hoce montenigersi neka prave i naplacuju putarinu.

Jovan

26.02.2017. 19:35

Do Užica i ni metra dalje koncesiju raspisati pa ako hoce montenigersi neka prave i naplacuju putarinu.

viktor

26.02.2017. 21:38

put treba da ide pozega uzice zlatibor nova varos pa sjenica i novi pazar, pa sastaviti negde sa koridorom 10. prema crnoj gori nikako. nek oni prave put put prema kosovu i albaniji, moze i prema hrvatskoj...to su im prijateljske zemlje od kojih imaju najvise koristi

Marko

26.02.2017. 22:13

@viktor - taj put se ne gradi zbog crne gore nego i zbog povezivanja sa najblizom lukom na moru, tu bi imali veliki tranzit od turista koji idu na more, pa time bi taj ap bio itekako isplativ na duze staze. To sto je trenutno na vlasti jedna ekstremno antisrpska vlast ne znaci da ce tako biti za 5 godina, jer realno su Srbi tamo veliki faktor i siguran sam da ce se odnosi popraviti cim se smeni ova diktatura.

uzicka republika

27.02.2017. 11:28

Autoput mora ici preko Sevojna,Uzica,Cajetine,Zlatibora,Nove Varosi,Priboja,gde zivi mnogo vise ljudi,gde je mnogo veca industrija, mnogo veci turizam,mnogo veci saobracaj,nego na pesterskoj pustinji,srpskom Sibiru,gde nema ni ljudi ni saobracaja. Nema nikakve dileme da ce put ici preko Zlatibora, i da necete nametnuti najgoru trasu ni placenim botovima,ni placenim tekstovima protiv razvoja Srbije.

strucnjak

27.02.2017. 12:25

Cuveni strucnjaci.Cim su strucnjaci,mora da su iz G17. Da li te strucnjake za autoputeve slucajno predvodi Zorana Mihajlovic iz G17? Ma ne,nikako,nije ona ministar.