ПОНУДУ како и по којој цени виде приватизацију Пољопривредне корпорације "Београд" доставило је седам компанија и један грађанин из Ковина. Писмо заинтересованости послале су две компаније из Србије, компанија из Уједињених Арапских Емирата, НР Кине, Сингапура и две из Велике Британије. Министарство ће најоптималнији начин продаје ПКБ-а ускоро предложити Влади, а јавни позив би могао да се очекује можда већ до краја марта.

Да су своје виђење продаје доставили Министарству признали су Петар Матијевић и Миодраг Костић и то одвојено. Министарство имена заинтересованих, као и њихове понуде, још не сме да открива. То што су сада послали писмо, заинтересоване кандидате не обавезује да учествују у јавном позиву, али исто тако ни остале компаније не елиминише из коначне трке.

- Наглашавамо да писма о заинтересованости нису обавезујућа, нити недостављање писама о заинтересованости на било који начин елиминише могућност учествовања у даљем поступку - кажу у Министарству привреде. - Министарство привреде ће у наредном периоду, ценећи процену вредности капитала, имовине и обавеза ПКБ-а дату на дан 31. децембар 2016. године, а коју треба да достави ПКБ-у, стратешки значај фирме, као и исказано интересовање инвеститора, предложити Влади најоптималнији начин за приватизацију. То може бити продаја капитала, имовине, стратешко партнерство или комбинација наведених модела.

Пољопривредна корпорација "Београд", односно 51 одсто ове фирме, последњи пут је нуђена по почетној цени од 154 милиона евра, али није било заинтересованих. У септембру прошле године Скупштна града пренела је 99 одсто акција на државу.


СТУДЕНТ ПИШЕ РЕДОМ

ГРАЂАНИН заинтересован за приватизацију Пољопривредне корпорације "Београд" могао би лако бити Милош Пауновић. Он је јавности већ познат као вечити кандидат у великим продајама државних фирми. Између осталог, писао је да је заинтересован и за РТБ "Бор".