СТЕЧАЈ није опција. "Галеника" је у последње две године показала да може да послује и измирује све своје обавезе према држави и запосленима без додатног задуживања и субвенција - потпуно је уверен Недељко Пантић, директор једине државне фабрике лекова и после неуспелих преговора са потенцијалним стратешким партнером. И наводи аргументе:

- Смањен је укупан губитак. У 2014. години је износио 3,2 милијарде динара, а сада око 1,5 милијарди динара. И 2015. и 2016. године смо исказали позитивну пословну добит. Константно разговарамо са комерцијалним банкама које потражују око 70 милиона евра. У разговоре је укључена и држава и ускоро ћемо имати састанак како бисмо дефинисали наредне кораке у циљу изналажења решења у вези са коначним статусом.

* Како држава уопште може да интервенише код комерцијалних банака да вас растерете дуга?

- Даће им до знања да ће учинити све са своје стране да државни повериоци не крену у наплату. Према тренутном закључку Владе, државним повериоцима се не препоручује принудна наплата до 31. марта ове године. Сигурно ће доћи до продужења тог рока. Тиме ће дати до знања и комерцијалним банкама да држава стоји уз "Галенику" и сугерисати им продужење уговора о мировању дуга до закључења неког коначног споразума или изналажења новог модела приватизације.

* Да ли је заправо то план "Б" после краха преговора о приватизацији?

- Наш план "Б" подразумева реструктурирање обавеза у наредних пет година. Видећемо да ли ће тај споразум ступити на снагу или ће Министарство привреде изаћи са новим моделом приватизације.

* Да ли тај репрограм заправо значи улазак у унапред припремљени план реорганизације?

- Не. Чак и банке не желе да подрже УППР, баш као ни било коју врсту стечаја. Евентуални стачај не долази у обзир. "Галеника" може реално да послује. Мора да се реши питање историјског дуга. Обавезе према државним повериоцима износе око 150 милиона евра, а то су пре свега "Србијагас" и Пореска управа. Држава би, по неким информацијама, преузела тих 150 милиона евра обавеза. У том случају би остало да се реши 70 милиона евра обавеза према комерцијалним банкама. Оне су спремне да разговарају и потпишу споразум на отприлике пет година. Након тог рока један део би, по одобрењу банака, ишао у отпис.

ВУЧИЋ НАМ ПОМОГАО Држава је и овог пута показала да је стала уз "Галенику" иако се није дошло до партнера - истиче Пантић. - И премијер и Министарство привреде су учинили све да помогну. Подржали су нас и учествовали су у разговорима са банкама. И синдикат је све време имао конструктиван однос и били су спрмени да отворено разговарају о свим питањима.

* Зашто је једини квалификовани понуђач на крају одустао од стратешког партнерства са "Галеником"?

- Један од разлога је тај што нису постигли договор са банкама око тих 70 милиона евра дуга. На основу информација којима ја располажем потенцијални партенер је понудио релативно ниску цену откупа обавеза. Ради се о износу између десет и 12 милиона евра.

* Шта највише оптерећује пословање "Галенике"?

- Историјски дугови, плаћање камата и курсне разлике. По мени, број запослених није проблем. Потенцијални партнер је нудио ангажман за 700 запослених, а сада нас има 1.400. То је било битно питање у преговорима и између осталог и због тога се није постигао договор.

* Шта може да буде нови модел приватизације који најављује Министарство привреде?

- Врло брзо ћемо имати састанак са представницима Министарства и разговараћемо на ту тему. Тренутно не знамо о каквом моделу се ради. Можда није ни био прави тренутак за приватизацију. Можда је требало прво разговарати са банкама, па онда кренути у потрагу за стратешким партнером.