ВЕОМА брзо наша земља ће морати да дозволи промет генетски модификоване хране, јер је то први и основни услов за улазак Србије у Светску трговинску организацију. Чланство у СТО је с друге стране услов за поглавље 30 у претприступним преговорима са ЕУ о економским односима са иностранством.

У Министарству трговине сматрају Србија не може да уђе у СТО у последњем тренутку - непосредно пре него што планира да затвори поглавље 30, које обрађује спољнотрговинске односе са иностранством.

- Потребно је да будемо неко време у СТО, да се види како смо наступали као чланица пре него што се то поглавље затвори - рекла је Бојана Тодоровић, помоћница министра трговине Србије. - За ступање у СТО кључно је донети закон о генетски модификованим организмима (ГМО), а Србија би требало да тај закон усклади с прописима ЕУ који пружају добру заштиту од ГМО, уз испуњавање услова СТО.

Према њеним речима, одлагањем приступања СТО тај процес би могао да се компликује јер нове чланице могу да затраже билатералне преговоре и уступке Србије. Као пример је навела да је то учинила Русија, која је приступила СТО 2012, а с којом су преговори почели ове године. Како је додала у захтеву Русије нема ништа спорно, јер чланице СТО на то имају право, али да је за Србију боље да се то избегне.

Србија преговоре о приступању СТО још није окончала са Украјином, Бразилом и САД. Бојана Тодоровић је оценила да би сви ти преговори могли да се окончају без већих проблема када Србија усвоји закон о ГМО, јер, како је навела, ниједна од тих земаља нема жељу да блокира Србију.

Представница Директората Европске комисије за трговину Жан Амила каже да зна да су ГМО осетљиво питање у Србији, али слична је ситуација и у ЕУ која има стриктне процедуре за гајење и увоз ГМО.

РАСКИД С РУСИЈОМ

КАО главно питање за Србију, Жан Амила, представница Директората Европске комисије за трговину, навела је што ће по приступању ЕУ морати да се одустане од споразума о слободној трговини, што значи и споразума који има са Русијом.

Оценила је да је Србији споразум са Русијом користан и за трговину и за привлачење инвестиција, и да нема препрека да га Србија задржи до самог приступања.