ЗГРАДУ "Југоекспорта" у Коларчевој улици у центру Београда у понедељак је купила Индустрија меса "Матијевић". Власник ове компаније Петар Матијевић рекао је, за "Новости", да ће у овом здању у срцу престонице од септембра следеће године отворити хотел са четири звездице!

- Прво што ћемо урадити јесте комплетна реконструкција, а верујем да ћемо посао успети да завршимо за мање од годину дана - испричао је планове српски "краљ меса". - Запослићемо и педесетак људи. Цена је била висока и зато годинама није ни било купаца, али ова по којој смо ми узели зграду је тржишна. Верујем да ће нам се кроз 15 година ова инвестиција исплатити.

Овај објекат "тражи" новог власника дуже од деценије, откад је предузеће отишло у стечај, а на продају је понуђен 19. пут! Познати бизнисмен Петар Матијевић платиће за око 5.500 квадратних метара 910 милиона динара, односно око 7,3 милиона евра. Цена квадратног метра је око 1.300 евра.

На аукцији у понедељак, у Агенцији за лиценцирање стечајних управника појавили су се заступници три потенцијална купца, међу којима је био и Никола Аврам, директор "MK ризорта" у власништву Миодрага Костића. Трећи учесник на лицитацији је био представник Алфа банке, највећи поверилац "Југоекспорта".

РЕКОРДЕРИ ИМЕ овог некадашњег трговинског гиганта већ је записано у анале приватизације, јер је део групације био и локал у Кнез Михаиловој који важи за најскупље продати квадрат пословног простора икада. Држава је од продаје те некретнине у срцу Београда приходовала чак 32.000 евра по квадрату.

Почетна цена је била 753.526.956 динара, односно око 6,2 милиона евра. У поседу српског "краља меса" ће бити 5.505 квадратних метара пословне зграде у срцу српске престонице са подрумом и пет спратова, гаража у Симиној улици која има 192 квадрата и припадајућа опрема.

"Југоекспорт" је у стечају од јуна 2001. године због дуговања банкама. Претходних година, као потенцијални купци, кроз зграду су пролазили представници турских, руских, америчких и француских предузећа. Обећавали су хотеле, ресторане, тржне центре, али се нико до сада није одлучио да купи ово здање, архитектонско дело Матије Блеха из 1923. године.

Петар Матијевић се осим пољопривредом већ годинама бави и продајом некретнина.

Аукција у Агенцији за лиценцирање стечајних управникаПРОДАТ И ЛОКАЛ У ФРАНЦУСКОЈ УЛИЦИ

НА лицитацији имовине "Југоекспорта" у понедељак је за 36 милиона динара продат и локал у Француској 5, површине 173 квадратних метара, од чега је мање од половине укњижено. Иван Карамарковић је ову некретнину платио три пута скупље од почетне цене, која је била 12.945.368 динара. Локал у Новом Саду продат је по почетној цени од 55.172.605 динара, компанији "Нина медија клипинг". За локал у тржном центру "Стакленац" није било заинтересованих купаца.


БРОЈКЕ


* 19 пута до сада покушавана је продаја зграде

* 1.300 евра цена је квадратног метра у згради у Коларчевој

* 3 потенцијална купца нашла се на лицитацији