За 100 динара и супруга постаје власник куће

З. РАДОВИЋ

24. 12. 2016. у 21:03

Геодетски завод покренуо иницијативу за упис имовине на оба супружника. Биће омогућено да се оба супружника упишу у катастар

За 100 динара и супруга постаје власник куће

ИМОВИНА коју муж и жена стекну у браку је заједничка, али се она по правилу води на мушко име. Жене које су власнице куће, стана или фирме су реткост у Србији. У катастру непокретности је чак 61 одсто некретнина уписано на мушкарце, а свега 39 одсто на припаднице лепшег пола. Републички геодетски завод је недавно покренуо иницијативу за упис имовине на оба супружника. Тако ће и даме моћи у катастру да додају своје име и податке у "имовинске карте".

РГЗ предлаже да се упис права својине у катастар непокретности на име оба супружника буде бесплатно. Међутим, пошто по постојећем закону о државном премеру и катастру није прописана одредба за ослобађање од плаћања таксе за упис у катастар непокретности супружника као власника на заједничкој имовини, РГЗ ће предложити измену тог акта. У међувремену - нуде компромис.

- Предложили смо да се до увођења нове законске одредбе то регулише изменом Правилника о висини таксе за пружање услуга РГЗ и да се њиме пропише минималан износ таксе за ову услугу од 100 динара - објашњава Борко Драшковић, в. д. директора Републичког геодетског завода. - Уговори о купопродаји непокретности и друге исправе за стицање права својине на имовини стеченој заједничким доприносом оба супружника требало би да садрже имена оба супружника као носилаца права на заједничкој имовини у неодређеним уделима. У циљу решавања овог проблема и подстицања равноправног приступа стварним правима и њиховом упису РГЗ, предлаже мере стимулисања уписа заједничке имовине на име оба супружника у катастру непокретности.

Подаци РГЗ о проценту жена које имају власништво над непокретностима указују да су проблеми родне равноправности и даље доминантни у доступности стварних права и њиховом упису. Већа доступност кредита, јачи глас у кућном одлучивању и смањење насиља у породици су неки од кључних утицаја који РГЗ настоји да постигне у оквиру своје надлежности.

Подстицајне мере биће обавезујуће за све службе непокретности у чијој надлежности је упис непокретности и права на њима.

ПОДСТИЦАЈ

СВАКА активност власти која води ка остваривању једнаких могућности и унапређењу родне равноправности, добра је и треба је подржати, а тиме и ову иницијативу РГЗ, уколико је то њен циљ - каже Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности. - Према истраживањима, мали проценат жена које су уписане као власнице непокретности указује да је неопходно подстицати родну равноправност у поступку стицања и уписа права својине на непокретностима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (38)

Canic

24.12.2016. 21:32

Hajde more dosta sa tim kerefekama! Kakva crna rodna ravnopravnost? Šta izmisljate? Došlo sa zapada, pa mora da se sprovede.

мрсимуд

24.12.2016. 21:33

Цитат горе са почетка текста; "Жене које су власнице куће, стана или фирме су реткост у Србији". Па како бре то? У наставку текста пише да је 61% некретнина уписано на мушкарце, а 39% на жене. Ја се питам сада да ли је реткост кад нешто обитава са 39% од целине која је увек 100%. Како је нешто реткост са 39%?. То је једно, друго; Никад ми неће бити јасно зашто се нешто плаћа 2 пута. Геодетсаки завод плаћају грађани од већ узетог пореза, стога ми није јасно од куда се створише тих 100 динџи.

može to lako i jednostavno da se reši

25.12.2016. 00:15

@мрсимуд - Ne bi trebalo da se pominje pol, ali bi moralo da se razjasni da imovina unesena u brak ne može postati imovina bračnog partnera jer se poziva na nasilje i sl. Ako je stan ili kuća muževa, ženu u Sigurnu kući, ako je njena, njega izbaciti. I tačka. Sve ostalo je stvaranje haosa.

мрсимуд

25.12.2016. 13:41

@мрсимуд - Држава жели да "ушњира" да се некретнина води на оба брачна уговореника, зашто?; Држава има од тога озбиљну корист, јер, ако дође до "гурања" по стану (кући) жена или обрнуто муж иде ако није власник некретнине и онда се обраћа на касу државе да држава нађе неку рекли би клинци "гајбу". Да све то неби било тако на терет државе, уписивати некретнину на оба брачна партнера како се суд може после позвати не на власништво некретнине него на коришћење јодног од "угрожених. Држава неће издатке.

E2

24.12.2016. 21:40

Видите са г.Борком хоће ли решити другостепене предмете пошто већ 6 година чекам правоснажност решења а од тога ми зависи много и кирија и решавање смештаја.

Milica

24.12.2016. 21:44

Moj muz je sto bi rekao nas narod "prizetko", moja imovina stecena pre braka, prema tome ja sam iskljucivi vlasnik...

Nije valjda

25.12.2016. 09:43

@Milica - da u braku niste ništa stekli... e, pa, polovina je njegova.

Marko i dobra vila

24.12.2016. 22:36

Vlasnik je onaj koji zaradjuje i unosi zdrav novac u kucu bilo da je to on ili ona ,dok onaj drugi sto ubija vreme kod kuce realno nikad nije suvlasnik 50/50%. Sve se radi kako bi se razbila porodica onakvu kakvo hriscanstvo zna 1000 godina .Sad dovoljno je da muz oxeni neku malo blentavu i da mu ova namesti pricu njega policija izbacuje iz njegove vlastite kuce .Pa pitaje se zasto izbegavaju ljudi da udju u brak ,to vam je kao da stanu na klimavo trulo drvo iznad provalije, neka hvala.

zloupotrebe

25.12.2016. 00:12

@Marko i dobra vila - Nikako ne bi trebalo dozvoliti da bračni partner stekne pravo na imovinu drugog partnera koju je uneo u brak. Zašto bi? Nije učestvovao u njegovom sticanju. Nezavisno od pola. Slažem se da će biti zloupotreba i otimanja tuđeg imanja i to je vrlo nepravedno. Stečeno u braku jeste zajednička imovina, sviđalo vam se ili ne, ali imovina stečena pre braka ne.

вд67

24.12.2016. 23:45

тако је и на западу или није ?! све лоше што се може измислити прво примените код нас а када крене лавина развода и суђења око имовине и дугова биће касно...

Nikola

25.12.2016. 00:36

Sve u braku je 50:50.Ima pravo bracni drug da dokazuje da je vise dao ako je posebnu imovinu ulozio u brak.Ja bez supruge ne mogu da prodam kucu ako ona ne potpise.I ako sam ja upisan.Glupost je to sto izmisljaju

Mica

25.12.2016. 01:12

To bi trebalo uvesti i kod uknjizavanja straih stanova, da bi se drugi supruznik obezbedio, da za slucaj ovaj ,,pukne,, da ne moze da otudji , da ne ostane na ulici, dok nase sudstvo resi , ode mast u propast, dzaba Vam hriscanska porodica

Milovan

25.12.2016. 01:19

Opet komentarisete ono sto ne razumete.Ako neko zeli dobrovoljnom saglasnosti oba supruznika tako ce i uraditi , ako ne zeli onda i nece.Ideja je odlicna jer se izbegavaju nepotrebne i skupe procedure u slucaju smrti jednog supruznika .Inace za imovinu stecenu nakon zakljucivanja braka i nije neophodno niti bilo sta pravno menja ali je jednostavnije , lakse i jevtinije.Ovi koji negativno reaguju bolje da na vreme promene muza ili zenu a da javnost postede svojih glupih komentara.

ministarka je kriva najviše

25.12.2016. 01:50

Jeli sramoto, dokle će trajni korisnici, čekati na konverziju (promena jedne jedine reči u posedovnom listu) po pet godina, dok probrani advokati i investitori to završe za jedan dan? Da li namerno kočite sve da bi mito bio i dalje 300 e? Objasni narodu kad ćete iskoreniti 'nezvanične' tarife i otpustiti ekipu lopova u bg katastrima? Vama treba policijska istraga a ne feminizam.

neo

25.12.2016. 10:09

@ministarka je kriva najviše - Daš najslabijoj karici u lancu mito i ona propeva sve kad padne.Nije 300e 300 španskih(kockastih) dukata pa ne možete to da odradite?Ako nemaš-pozajmi,svejedno će ti policija vratiti novčanicu.Ne budite pasivni ovo je država svih nas!

moravicav

25.12.2016. 07:17

Samo izmisljate kako bi uzeli sto vise para od taksi. Kod razvoda se zna koliki je ciji udeo u nepokretnosti. Ovo sto ste najavili samo ce jos vise razoriti porodicu i uticace na nasilje. To mozete kod nove imovine koja se prvi put pojavljuje, sem toga to je moglo odavno da se uradi. Moja komsinica je zajedno sa muzem upisana u katastar nepokretnosti, jos 1994 god.

SG

25.12.2016. 08:14

Ma zna drzava da su zene odgovornije kada je placanje poreza u pitanju, sumnjam da se radi o rodnoj ravnopravnosti...

janko

25.12.2016. 08:28

Питам се по ком правном основу се може књижити супружник или супруга. Да ли је то само извод из матичне књиге венчаних или мора да се код бележника овери Уговор о подели имовине, Уговор о поклону или Решење надлежног суда. То тако бива када геометри уређују правни основ уписа власништва имовине.

alfa...!

25.12.2016. 10:41

U normalnom svetu se sva imaovina stečena u bračnoj zajednici vodi odnosno je zavedena na oba partnera,dok u Srbiji to nije..................

Сељак

25.12.2016. 14:41

Домаћинство је јаче ако је само на једном уписано, ако је на оба брачна партнера онда Ви губите било какву сигурност на некретнину, јер ако се задужите онда дужнику дугује само један из домаћинства и Ви обоје у том случају уживате некретнину. Док, ако поделите права, онда се не можете позвати да је женина или мужа нкретнина. У овом случају на пример банка хоће својих 50% од дужника без обзира што је 50% на другог. Тада банка има право да прода 50% куће или стана, а Ви идетео боје у подстанаре

Zoran B.

26.12.2016. 20:56

@Сељак - Gosn. Seljak, zavisi od predbracnog ugovora.U Srbiji to nije popularno,ali u EU skoro da nema braka bez predbracnog ugovora koji je dogovor dve strane u slucaju ako ljubav "zakaze" tj. otkaze.Pozdrav.

момковање :-)

25.12.2016. 15:26

Дубоко се захваљујем "В.Новостима" што ме информиши и што не пропуштају битне чињенице. Сад сам упознат да не треба ићи код матичара на оверу. Куд ће бољи договор између момка и девојка, свако себи. Кад је тако и "веза" опсатаје, знајте онда да је то од љубави, тако се најлакше извуче из оног другог "љубавна супстанца". Наравно подржавати јено друго међусобно и ако једно западне у проблеме, поклони и све уз то, пуна пажња. Али да ми држава арбитрира у четири зида, ЈОК море, (ф)ала не треба.

РАСУЛОвић

25.12.2016. 19:51

@момковање :-) - @момковање :-) Добио си 2 (не препоручујем) гарантовано од спонзоруша.

KOBAC011

25.12.2016. 15:39

Ako dame dodaju svoje ime u "imovinske karte", onda treba na to ime da dobijaju i uplatnice za porez, Infostan, struju, telefon, kablovsku, internet, pa da same snose polovinu odgovornosti ako nešto ne bude plaćeno... mada, po meni, sve je to nepotrebno, jer je u zakonu sasvim jasno šta je bračna tekovina, odnosno zajednička imovina supružnika.

Vlada

26.12.2016. 05:52

Koska je bacena,ovo obesmisljava i degradira katastar i zemljisne knjige.Sa druge strane gde ste videli poljoprivrednika koji prima socijalnu pomoc ili ostvaruje bilo koje pravo iz socijalne zastite..Sve je sracunato da se ustedi na budzetu i uzmu pare od gradjana.

Vlada

26.12.2016. 11:28

@Vlada - Najvaznije sam izostavio.Deca obavezno da se upisu kao vlasnici,odmah po rodjenju inace ova ujdurma gubi smisao i diskriminise decu,koja tim upisom gube pravo na deciji dodatak za par ari livade i pasnjaka,koji metar stana ili garaze...

arsa

26.12.2016. 09:32

Koja glupost, ne mogu da verujem.Sponzoruse navalite na naivce i budale.Momci, vasa dedovina i ocevina vodice se na neku sponzorusu koja vam je zavrtela mozak.Ovo sigurno nije u interesu veceg nataliteta i sklapanja brakova.

wa

26.12.2016. 14:29

@arsa - ovo ne vazi za imovinu koja je dedovina , ocevina ili na bilo koji nacin stecena pre braka. ovo se odnosi samo na imovinu koju supruznici zajedno steknu u braku. U slucaju razvoda ta imovina se svakako deli tako da ovo nista ne menja u stvari osim sto ce u katastru pisati i ime zene-Jedino sto se menja u ovom slucaju je da ce bracni par samo jednom prilikom kupovine prve nepokretnosti biti oslobodjen poreza jer su oboje upisani kao vlasnici.