РУДНИК у Босилеграду и налазиште код Бора - прве су инвестиције у рударство које би могле да заживе у Србији после готово пола века. Након тога, у процесу истражних радњи је и јама јадарита код Лознице и рудник литијумских минерала код Баљевца.

Ово су прва четири рудника која би могла бити отворена у Србији у наредних пет до седам година, а у државну касу би требало да убаце пет милијарди долара инвестиција. Улагачи су махом странци, а копаће се злато, јадарит, литијум...

Док се нове јаме увелико припремају за ископавање, стари рудници у власништву државе су у сталним процесима реструктурирања, проблематичних власничких структура, па се неки чак и - изнајмљују на месец дана.

Британска компанија "Минеко лимитед" најавила је отварање новог рудника олова и цинка у Србији, код Босилеграда. Ова фирма на подручју ове општине у Пчињском округу с партнерима спроводи истраживања олова и цинка од 2010. Првобитна истраживања су показала да постоји довољна количина руде за отварање рудника "Босил - метал".

- Елаборат је оверен на 1.700.000 тона доказане руде, а показало се да је ово подручје богато олово-цинканом рудом уз присуство бакра. Отварање рудника, уколико све буде ишло по плану, планирано је за 2018. - саопштили су из "Минека".

Што се налазишта злата код Бора тиче, на Чукару пеки је откривено 65 милиона тона руде са средњим садржајем бакра од 2,6 одсто по тони и садржајем злата од 1,5 грама. Процењено је да се из те руде може добити 1,7 милиона тона бакра и 98 тона злата. Последњи рок за отварање овог рудника помиње се 2022. година.

Када су државне јаме у питању, ситуација је другачија јер већина рудника финансијски стоји лоше.

- На реструктурирању рудника за подземну експлоатацију угља није урађено много - каже Милорад Пановић, председник Гранског синдиката хемије, неметала, енергетике и рударства "Независност". - Што се рудника обојених метала тиче, највећи рудник злата "Леце" је у недефинисаном статусу, јер га је приватизовао Мирослав Богићевић. Компанија из Дубаија добила је закуп, а држава им га продужава - на месец дана. Само прошле године су ископали злата у вредности од 50 милиона евра из овог рудника.

Једном од настаријих рудника у земљи прете - катанци. Два рудника, "Вршка чука" и "Боговина", први су од укупно четири рудника у саставу ЈП "Ресавица" који ће бити затворени, и то највероватније у фебруару наредне године. На том списку су и "Јасеновац" и "Ибарски рудници".

За трошкове затварања рудника, и буџетом за 2017.предвиђено је 5,07 милијарди за субвенције у "Ресавицу", уместо досадашњих 4,47, колико су рудници претходних година добијали.

- Средства у износу од 600 милиона динара намењена су за реализацију прве фазе затварања рудника, откопавање резерви и повлачење опреме из јаме, у складу са Планом реорганизације и финансијске консолидације "Ресавице" - стоји у буџету за 2017.

Ипак, још није јасно како ће се тачно решити судбина 1.200 радника, који ће бити вишак.

- Рудници не могу да се затворе преко ноћи - каже Горан Николић из синдиката радника "Ресавице". - Рок је 1. март да се крене у процес затварања, али ми смо тражили да он траје, у зависности од погона, и до три године. Питање је да ли ће нам то дозволити. За то време, радници из производње ће вероватно прећи у друге јаме, а предвиђено је да из "Ресавице" оде око 1.000 људи који раде у администрацији. До 31. марта 2017. треба да се донесе социјални програм за ове људе.

ПРИЛИКА У ЈАДАРИТУ

ЛОЗНИЦА је крајем новембра добила инфо-центар где заинтересовани могу да се распитају о улагању у јадарит, јединствени минерал који је 2004. године пронађен у овој области.

Минерал који у свом саставу има литијум и бор, који имају широку примену у индустрији, пре 12 година пронашли су геолози приватне фирме "Рио Тинто", ћерке компаније "Рио Тинто групе". У току су истражне радње, од којих ће Србија до краја 2017. директно добити 20 милиона долара. "Рио Тинто" планира да градњу рудника почне 2019.

Уколико се пројекат развије, Лозничани могу да обезбеде виш