Усвојен буџет за 2017. годину: Веће зараде, а мањи дефицит

В. МИЈАТОВИЋ

10. 12. 2016. у 10:58

Скупштина Србије после шестодневне исцрпљујуће расправе усвојила буџет за 2017. годину. Укупни расходи већи за 69,1 милијарду динара

Усвојен буџет за 2017. годину: Веће зараде, а мањи дефицит

СКУПШТИНА Србије усвојила је у суботу буџет за 2017. годину, којим су предвиђени укупни приходи у износу од 1.092 милијарде динара и укупни расходи од 1.161 милијарду динара, са дефицитом од 1,7 одсто бруто домаћег производа. За буџет су гласала 153 посланика, против је било 26, а није гласало троје посланика.

Укупни расходи буџета ће бити већи за 69,1 милијарду динара од прихода, што представља 1,7 одсто БДП. Буџет за идућу годину планиран је на основу прогнозе да ће реални раст БДП у 2017. износити три одсто, а инфлација 2,4 процента. Влада је новим буџетом планирала већа средства за инвестиције.

За плате запослених у јавном сектору предвиђен је износ од 253,7 милијарди динара, што је за 0,8 одсто више него ове године. Планирано је увећање плата запосленима у Министарству унутрашњих послова, БИА, Министарству одбране, установама социјалне и здравствене заштите, Управи за извршење кривичних санкција, установама културе, као и запосленима у правосуђу (осим судија и тужилаца) за пет одсто.

На веће зараде могу да рачунају и запослени у установама основног и средњег образовања и ученичког стандарда за шест процената, запослени у установама високог и вишег образовања и студентског стандарда за три одсто, а предвиђено је повећање плата у научноистраживачкој делатности - истраживачима и помоћном особљу за пет процената (осим истраживачима који имају радни однос заснован на факултету).

Од 1. јануара и пензионери ће добити увећане пензије за 1,5 процената. Буџетом за идућу годину АП Војводина добија 7,3 одсто средстава из државне касе. Скупштина није прихватила амандмане СНС на предложени буџет којим су тражили смањење плата заштитника грађана и повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, које су, како су раније навели ти посланици, поднели да би скренули пажњу да су плате појединих функционера непримерено високе.

Тим поводом се огласио и сам повереник Родољуб Шабић, који је оптужио председницу парламента Мају Гојковић да "намерно обмањује јавност о висини његове плате".

Шабић је у писаној изјави медијима навео да је плата повереника за информације, по закону, једнака заради судије Врховног суда или других функционера и износи 194.000 и може се кориговати неколико процената у зависности од минулог рада. Он је додао да није проблем само то што је председница Скупштине износила неистине, већ што је то радила свесно јер је износ његове плате објављен и доступан на веб-сајту повереника, а утврђује га Административни одбор Скупштине.

ГОЈКОВИЋЕВА: ЖАЛИЋУ СЕ ОМБУДСМАНУ

ПРЕДСЕДНИЦА парламента Маја Гојковић изјавила је да ће се жалити заштитнику грађана јер јој поједини посланици не дозвољавају да води седницу, те да трпи "притисак" јер су је "сви напали".

- Напао ме је повереник. Сад ме и ви нападате - рекла је Гојковићева током гласања о амандманима на предложени буџет за 2017. годину, на добацивање посланика Нове странке Зорана Живковића.

"ВАТРЕНО" БРАНЕ САМО ПЛАТЕ

ЈЕДИНО што су Саша Јанковић и Родољуб Шабић за свог мандата "ватрено" бранили јесу њихове плате, изјавио је посланик СНС Владимир Ђукановић, наводећи да би свима у Србији далеко боље било да су они макар делимично штитили грађане.

Поводом саопштења повереника Родољуба Шабића, Ђукановић је рекао да се у расправи у Скупштини није причало о његовој плати, него о плати омбудсмана Саше Јанковића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Mislilac

11.12.2016. 07:40

Smesno,o kom povecanju pricaju? Kada vrate onih 10 %,I penzionerima,i radnicima, i na to dodaju najmanji procenat o,71% tek tada mogu da pricaju o povecanju.