АУТО-ПРЕВОЗНИЦИ још нису добили дозволе да на редовним линијама превозе путнике новом деоницом ауто-пута од Љига до Прељине. Главни "кривац" је бирократија, јер превозницима још није стигло зелено светло да ускладе своје редове вожње и да уместо преко Рудника, возе ауто-путем. Упркос томе, неки од њих преусмерили су своја возила новом, 40 километара краћом трасом, иако немају решење Министарства саобраћаја.

Горан Алексић, директор Пословног удружења превозника "Србијатранспорт", чека на усклађивање реда вожње:

- ПКС уређује међумесни превоз путника у складу са овлашћењима која су утврђена законом. Не разумем зашто још нико није реаговао. Путеви се граде због интереса путника, као што и јавни превоз постоји због њих, а не због бирократије.

Процедура је таква да превозници не би смели сами да коригују ред вожње, нити да возе измењеном трасом док не добију решење ресорног министарства. Неки ауто-превозници, како кажу, већ од самог отварања ауто-пута Љиг - Прељина без папира возе овом деоницом.

- Одређени број полазака ка Београду преусмерили смо на ауто-пут, али смо неке поласке и дуплирали - рекао нам је Александар Петронијевић, генерални директор чачанског "Аутопревоза". - Путници могу да бирају да ли ће ићи Ибарском магистралом или ауто-путем. То смо урадили због грађана који путују за Горњи Милановац.

Власник фирме "Гага-турс" са Златибора, Милан Радибратовић, наводи да свих 11 полазака за Београд иде ауто-путем, јер, како сматра, грађани треба да осете благодети новог друма.

- Већ првог дана су наши аутобуси кренули новом деоницом, јер смо сматрали да не чинимо прекршај - каже Радибратовић. - Тиме смо уштедели на времену скоро пола сата. Надам се да ћемо у сарадњи са ПКС-ом решити проблем и да ћемо утврдити нови даљинар, односно ред вожње, те да нас неће вратити да опет идемо преко Рудника.

ПКС ТЕК СНИМА ТРАСУ

СЕКРЕТАР Удружења за саобраћај и телекомуникације ПКС-а, Милица Дубљевић, каже да је Комора предузела све активности како би превозницима омогућила предлагање редова вожње:

- ПКС је одмах пошто је деоница пуштена, 7. новембра, отпочела процедуру за снимање да би се убацила у ажурирану верзију даљинара. На седници Групације за превоз путника подржан је став ПКС-а да се ванредно обави снимање свих релација на новој деоници, у складу са захтевима превозника.