Штедња и откази у државној каси

Д. И. Красић - С. Булатовић

недеља, 20. 11. 2016. у 12:04

Штедња и откази у државној каси
У 2017. години, према планираном буџету, дефицит неће прећи 1,7 одсто бруто друштвеног производа. Мањак око 74,7 милијарди. Јача борба против сиве економије

БУЏЕТ Србије за 2017. се увелико "крчка", и, како ствари сада стоје, доноси обећано повећање плата изабранима у јавном сектору, корекцију пензија, нешто "лакше" камате на подигнуте кредите, али и даље смањење броја запослених у јавној управи. Држава штеди на субвенцијама државним фирмама и затвара део рудника "Ресавица". На крају следеће године мањак у државној каси не би требало да пређе 1,7 одсто бруто домаћег производа, што је око 74,7 милијарди динара. Предлог "рачуна" пред посланицима ће се наћи до краја новембра.

Министарство финансија последњих дана послало је упутство за кројење буџета свим корисницима државних средстава - министарствима, јавним предузећима, локалним самоуправама. Јасно је да ће повећање зарада у делу јавног сектора коштати 9,8 милијарди динара. Иако још није дефинисан проценат корекције примања најстаријих суграђана, "каса" толерише издатак од 7,5 милијарди динара. Укупно 1.735.942 пензионера месечно ће расподелити додатних 625 милиона динара, што је у просеку само 360 динара по пензионеру.

Стручњаци поздрављају даљи пад дефицита, али страхују да би познати губиташи могли да помрсе планове.

- Чули смо од министра Вујовића да је план да дефицит буде до 1,7 одсто БДП, али то се неће лако остварити - сматра Владимир Вучковић, члан Фискалног савета. - Изгледа да је задатак лакши него ове године, али опасност је што практично нема нових мера штедње. На приходној страни можемо да се надамо јачој борби против сиве економије, нешто већим акцизама услед повећања према планираном календару.

РАСТ ТРАЖЊЕ ПОТРОШАЧА Министарство финансија предвиђа да ће се у Србији у 2017. години створити робе, услуга и свих добара за три одсто више. Део оптимизма заснивају на нади да ће порасти тражња потрошача и то за 2,5 одсто. Држава планира да троши "зерицу" више - 0,3 одсто. Обећавају да ће 1,2 одсто БДП потрошити на инвестиције.

Вучковић сматра да је највећа опасност уверење да смо завршили са фискалном консолидацијом.

- Зна се колико се планира за плате, пензије, социјалну помоћ, јавне инвестиције, јавне набавке. Оно што није до краја познато је како ће пословати предузећа у државном власништву - истиче Вучковић. - Питање је да ли ће држава остати доследна ономе што је прокламовала и заиста покренути стечај над неуспешним државним предузећима.

* ПЛАТЕ

ПРОСВЕТАРЕ очекује повећање плата од шест одсто. Истовремено, план државне касе предвиђа да се укупна сума за исплату зарада у просвети "скреше" за три одсто.

- Плате у основном и средњем образовању су планиране са умањењем од три одсто као последица процеса спровођења рационализације броја запослених у 2017. години - стоји у упутству.

Проста рачуница каже да ће рационализација бити много "жешћа" од три одсто. Јер, за толико умањена маса зарада треба да покрије за шест одсто увећане плате.

* ОТПРЕМНИНЕ

ФИСКАЛНА стратегија предвиђа да се број запослених у јавној управи ове године смањи за пет одсто. У ресору Министарства државне управе и локалне самоуправе за исплату отпремнина је одвојено 1,6 милијарди динара, за запослене у здравству 600 милиона, а за решавање вишкова радника у процесу, реструктурирања три милијарде динара.

* СУБВЕНЦИЈЕ

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ наредне године могу да очекују две милијарде динара више намењених за субвенције, укупно око 30 милијарди.

Дотације "Ресавици" ће премашити пет милијарди динара како би се затворили нерентабилни рудници. Привреда може да рачуна на 16,6 милијарди динара, две више него ове године. А баш толики износ намењен је одржавању ликвидности РТБ "Бор".

Железница ће добити помоћ од 15,9 милијарди динара, што је 1,6 милијарди мање. Готово трећина, непуних пет милијарди динара, чини учешће у руском кредиту. "Путеви Србије" добијају 6,3 милијарде динара, 3,3 милијарде мање него у 2016. години.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Mirko Savic

20.11.2016. 17:09

ne lazite narod sa tim parazitskim milionskim neradnickom drzavnim sektorom i recite narodu of cega Srbija zivi ,od privatnog sektora da narod zna istinu koju svaka vlast skriva od javnosti

Deki

20.11.2016. 22:59

@Mirko Savic - Svaka džava živi od privrede (u našem slučaju od privatnog sektora), a ne od javnog. Prosveta, milicija, sud, zdravstvo...ne zaradjuju novac, posebno prosveta. Ako ti misliš da treba ukinuti javni sektor? Druga je priča koji postotak tog javnog sektora ne radi ništa, a prima platu?

Mila

21.11.2016. 10:28

@Mirko Savic - ...ja ne bih stavljala u prvi plan takozvane viškove u miliciji,prosveti,sudstvu i zdravstvu...ja bih prebrojala do u jedan,zaposlene po opštinama,raznoraznim Agencijama(formiranim po nalogu EU,a sve duplirane nadležnosti ministarstava),upravnim odborima još uvek neprivatizovanih društvenih preduzeća,inače dugogodišnjih gubitaša,a sve na "infuziji" Vlade tj.grbači naroda...TO prvo treba raščistiti,bez milosti,jer tu su zapošljavani partijski kadrovi,rođaci,emotivne partnerke(hehe),kumovi...

xyz

21.11.2016. 06:35

A baš toliki iznos namenjen je održavanju likvidnosti RTB "Bor". Ne, mi vise ne finansiramo RTB Bor. Strasno, pojesce nas sve.

2 gr mozga

21.11.2016. 07:31

Kad već ulazimo u svet brojki stvar se može posmatrati i ovako. Ako je od 2014. do sada formirano 7000 agencija, odbora i komisi i tu neko prima neku apanažu; dakle izvlači pare iz budžeta, a tu su uglavnom uhlebljeni partijski članovi i ako bi se na njih rasporedio novac predviđen za povećanje penzija ispada da je to 90000rsd po agenciji što predpostavljam da je apanaža predsednika. Dakle ta montirana dilema i briga Vučića za budžet je farsa. Stvarno se pare rasipaju na partijske juričnike.