Немци улажу у наше дрво

Д. М.

08. 11. 2016. у 18:11

Немци улажу у наше дрво

Немци сматрају да је дрво значајан производ наше привреде

Конференција чланица Немачко-српске привредне коморе: СУФИЦИТ од близу 200 милиона долара годишње који Србија остварује од дрвне индустрије, сигуран је показатељ да је дрво значајан производ српске привред

СУФИЦИТ од близу 200 милиона долара годишње који Србија остварује од дрвне индустрије, сигуран је показатељ да је дрво значајан производ српске привреде, те представља велики потенцијал домаће економије, рекао је директор Немачко-српске привредне коморе Мартин Кнап, јуче на отварању конференције "Машине и опрема за дрвну и дрвонпрерађивачку индустрију у Србији".

О стању дрвноиндустријског сектора у Србији говорио је Бранко Главоњић, професор Шумарског факултета у Београду, осврнувши се пре свега на израду нове националне стратегије развоја дрвне индустрије Србије.

- Настојимо да Србија постане препознатљива по производима од дрвета са високом додатом вредношћу - казао је Главоњић и додао "да уз технолошку модернизацију предузећа, у наредних пет година очекујемо експанзију развоја, и да 2022. дочекамо са извозом од 700 милиона долара".

У дрвноиндистријском сектору Србије тренутно је упослено 23.000 радника, што је мање него пре 20 година када је тај сектор запошљавао 37.000 радника, као и да производњу намештаја и дрвне индустрије код нас чак 95 одсто чине микро и макро предузећа, а средња само пет.

Консултант програма извозне иницијативе Министарства за економију и енергетику СР Немачке, Улрих Вилд, рекао је да је изузетно задовољан што су присутне немачке компаније са својим новим технологијама успеле да иницирају потенцијалну сарадњу са српским предузећима..

ОТВОРЕН САЈАМ НАМЕШТАЈА

На Београдском сајму јуче је отворен 54. међународни сајам намештаја, опреме и унутрашње декорације, као и Међународни сајам машина, алата и репроматеријала који ће трајати до 13, односно 12. новембра. Цена појединачне улазнице је 300 динара, за групне посете 200 динара, а паркинг је 100 динара по сату.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

itekako

08.11.2016. 23:25

sto nemci ne seku svoje sume? sta ce im nase. necemo jos jedan Velebit u Srbiji.