СВАКА чачкалица, тоалет папир, сапун и свеска, баш као и сваки детаљ о пруженој или плаћеној услузи, купљеном киловату или било каквом трошку треба понаособ да се књижи. Таква је замисао новог правилника о обрачуну ПДВ-а који би требало да се примењује од следеће године. Рачуновође широм Србије, међутим, поручују да је то преобиман, а пре свега узалудан посао, чији ће се трошкови превалити на фирме и потрошаче. Петицију којом траже да се овај документ стави ван снаге они су јуче предали Влади Србије.

Министар финансија Душан Вујовић нови Закон о ПДВ-у пред посланицима је образлагао септембра прошле године. И све уверавао да нови систем евиденције промета неће значити већи обим посла, а свакако ни већи трошак. Правилник, међутим, најављује вишемилионске трошкове за нове софтвере.

- А сада то потпуно другачије изгледа. Од нас се траже немогуће ствари - објашњава Стојанка Тодосијевић, председница крушевачке подружнице Савеза рачуновођа и ревизора Србије, која је и покренула иницијативу за стављање ван снаге правилника. - Сада се уводе потпуно нове евиденције, па би требало да попуњавамо 13 табела и 155 позиција уз сваку ПДВ пријаву. За промет робе на мало, према Закону о рачуноводству, није обавезно вођење робне евиденције. Чему служе ЏПС уређаји са фискалних каса? Пореска управа одатле може да сакупи податке. Порезници мисле да могу да контролишу седећи у канцеларијама, али им то ништа неће значити без контроле на терену.

Рачуновође додају да су истраживале да ли игде у окружењу или у Европи постоји слична пракса, али је нису открили. У земљама ЕУ просек је попуњавање 39 поља. Најдетаљнији су Немци - 45 "позиција", али се десетак односи на трансакције унутар ЕУ. Нико није ни близу српског плана од чак 155 поља.

СЕМИНАРИ, ТРЕНИНЗИ

ИНТЕРЕС од примене овог правилника имају поједине консултантске и издавачке куће које издају стручне часописе и држе семинаре. Свака законска измена доноси им лепу зараду. Оне су, тврде рачуновође, још пре доношења самог правилника унапред заказале едукације и тренинге.