Оде плата за вожњу зими

П. ЖИВКОВИЋ

15. 10. 2016. у 12:46

Колико новца је потребно власницима аутомобила да оспособе возило за зиму: Летње гуме могу да прођу када нема снега. Акумулатори трају док траје гаранција. Хотел за гуме 100 динара месечно

Оде плата за вожњу зими

ОД 1. новембра возачи у Србији морају да на своје аутомобиле намонтирају зимске пнеуматике.

Додуше закон о безбедности саобраћаја каже да је могуће користити и летње пнеуматике ако је шара дубља од четири милиметра и ако на друму нема снега или леда.

Јасно је, ипак, да се од ове обавезе не може побећи, уколико желите да возите безбедно свој аутомобил, јер летња гума већ на плус осам степени Целзијуса, кажу стручњаци, губи своја својства па слабије приања за подлогу што проузрокује и лошије возне карактеристике (дужи је зауставни пут).

Уколико немате зимске гуме, предстоји вам трошак од најмање 12.000-15.000 динара јер најјефтинији пнеуматици које смо јуче успели да пронађемо коштају око 4.000 динара по комаду.

Демонтирање летњих и монтажа зимских пнеуматика кошта најмање 800 динара за све четири гуме. Уколико немате где да оставите гуме до пролећа (тад морате да одложите зимске), најјефтинији "хотел за гуме" наплатиће вам 100 динара по комаду месечно.

Наравно, цене пнеуматика, услуге вулканизера и складиштења зависе и од величине пнеуматика.

Акумулатори, кажу возачи, престају да функционишу некако одмах после гаранције, мада има и другачијих примера. У сваком случају, зима је велики непријатељ батерије па уколико вам треба замена мораћете и за куповину новог акумулатора да избројите најмање 3.890 динара, колико кошта најјефтинији акумулатор од 45 ампера који смо јуче пронашли у београдским радњама.

Има и доста продаваца који продају акумулаторе по систему старо за ново, па ћете уштедети неколико стотина динара.

Због зимског периода потребно је проверити и стање антифриза, а у зависности од квалитета и произвођача за литар ове течности мораћете да издвојите од 180 динара па навише (већ припремљена течност).

Проверите и метлице брисача, а бравице и све гумене делове (око врата и прозора) третирајте глицерином (има и других средстава али су знатно скупља а ефекат је исти).

Наравно, неопходно је да се снабдете и стругалицама за лед, средствима за одмрзавање и чишћење ветробранских стакала и другим ситницама како би вам вожња и у зимским периодима била што пријатнија.


НОВЕ ВИШЕ КАЗНЕ

Поред врло вероватног поскупљења горива у предстојећем периоду возаче, наравно само оне који не поштују прописе, очекују и знатно више казне, већ од 1. јануара уколико се усвоји нови закон о саобраћају.

- Возачи ће плаћати дуплиране казне за оне прекршаје за које су раније плаћали 3.000 или 5.000 динара - каже Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја Србије.

То значи да ће, на пример, коришћење мобилног телефона у току вожње коштати несавесног возача 10.000 динара.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

176671

15.10.2016. 13:15

nigde, ali nigde na svetu ne postoji drzava koja getoizira svoje gradjane i drapa ih za svaku glupost koju propise, a propisuje na tone normativnog smeca samo da bi ih drapala i dovela do prosjackog stapa... pa kome treba takva drzava, kome recite?

Марко Краљевић Црне Браде

15.10.2016. 15:01

Ха ја сам то победио прешле године , продао свог голфа 2 и не боли ме глава

kicholin

15.10.2016. 15:35

@Марко Краљевић Црне Браде - da i ja,al sad zato idem peske..ne boli me glava ,al noge ubise..gde mi zivimo ,majko moja?? hahah..uzas...

RRPANTELA

17.10.2016. 09:25

@Марко Краљевић Црне Браде - Lepo ti to kazes burazeru,al volis kada komsija stane da te poveze,volis i da pozajmis auto ako ti sto zapne.Ziv si covek. Nego nije stvar u tome da svi idemo pesice mi obicni a kojekvi mamlazi uzivaju besnim autima a nigde nista niti rade niti znaju da rade.Osim kradje itrgovine da ne pisem cime.Stvar je da se sto vise slozimo i napravimo jedno udruzenje VOZACA preko koga bi smo imali uticaj na ove beslemace sto samo izmisljaju gluposti.Zakon treba ali toliko ponizenja ne treba.

Celogodišnje DUPLO bolje

15.10.2016. 23:02

Za normalnu vožnju najbolje su CELOGODIŠNJE gume (all season, M+S) koje su bolje i sigurnije od letnjih kada ima prljavštine na kolovozu (najviše u proleće i leto), a od zimskih guma su bolje kada zimi nema snega (najviše dana).