Свињско месо скупље 30 одсто!

Д. Маринковић

29. 07. 2016. у 14:15

Свињско месо скупље 30 одсто!
Раст цена "живе ваге" товљеника преселио се и у ценовнике у нашим месарама и супермаркетима. Произвођачи: Свиња има довољно, не треба увоз. И пре поскупљења промет меса се смањио за 10 до 15 процената

СВЕЖЕ свињско месо поскупело је ове недеље у просеку 30 одсто, па крменадла код неких прометника кошта 480, а свињски бут је достигао 530 динара за килограм. Српски кланичари то правдају скоком цене товљеника која је достигла европски просек, због слабије понуде свиња на тржишту. Питање дана је, кажу, када ће за исти постотак да се повећа и цена месних прерађевина.

Протеклих дана "жива вага" свиња порасла је 30-50 динара по килограму, зато што је смањена понуда на тржишту. Тако су фармерима плаћали и до 185 динара за килограм, а уколико се тај вртоглави раст откупне цене настави, то би уздрмало цене меса и прерађевина у месарама и супермаркетима. Потрошачи ће за месо морати да издвоје знатно више новца, али је проблем у томе што неће имати ко да га купи.

- И пре поскупљења, за 10 до 15 одсто била је мања тражња за свежим месом, а сада ће тек бити десеткован промет - истичу у великим трговинским ланцима. - Месо се продавало углавном на акцијским снижењима, и неминовно ће цене морати да се преиспитају, с обзиром на тренутну куповну моћ потрошача.

У ситуацији када се најављује даљи раст цена, потрошачи ужурбано купују, што краткорочно доводи чак и до ефекта раста продаје. После таквих ситуација, међутим, обавезно следи дужи период у коме се бележи пад продаје.

- Имамо свој узгој, своју фарму, и никада нисмо увозили месо - каже Оливера Ћирковић, пи-ар менаџер "Универекспорта". - Баш из тих разлога, у тренуцима ниских цена свињског меса, због увоза, ми смо бележили губитке пратећи тржишну цену, али нисмо одустајали од концепта да желимо само домаће месо из сопственог узгоја. У овом тренутку имамо најповољнију цене свињског меса на тржишту, 459 и 479 динара.

У Унији пољопривредних произвођача кажу да је цена товљеника већ достигла 200 динара, да свиња има сасвим довољно из домаће производње и да нема разлога за увоз. Велики кланичари, увознички лоби и трговци држе се изреке "боље увести него произвести".

ШНИЦЛА КАО ПИЛЕ Агроекономиста Милан Простран казао је да ће повећање цене живе стоке обезбедити опстанак узгајивача свиња у Србији. Потрошачи у Србији имали су "привилегију" да у последњих неколико месеци купују свињско месо веома повољно и да је његова цена била скоро изједначена са живинским месом, што никако није логично. - Ово је добра вест за саме произвођаче свиња, који су до сада губили веома много на самој производњи - рекао је Простран.

- Кланичари немају право да подижу цену меса у трговинама, јер су трговци и садашње цене формирали на основу откупне цене од чак 220 динара - каже, за "Новости", Златан Ђурић, председник Уније пољопривредних произвођача. - Поједини месари, увознички лоби и трговински ланци хоће да зараде више него што зарађују сами примарни произвођачи. Последњих година остваривали су екстра-профит на свињетини са зарадом од сто одсто, на штету произвођача и потрошача. Нико се није бунио што су донедавно своје лагере пунили када је цена товљеника била 100 и 120 динара. Сељаци су тада правили милионске губитке. Сада када више нема јефтиног меса у ЕУ као раније, јер су све количине и огромне залихе меса преусмерене ка кинеском тржишту, траже да се поново "уграде" у цену.

Ђурић наглашава да ће цена меса сигурно још "дивљати", али и да држава мора хитно да реагује и преиспита постојеће марже у трговинама, које иду и до 40 одсто, као и да, уколико је потребно, интервенише из Републичких робних резерви.

ЉАЈИЋ: КРИВ ИЗВОЗ У АЗИЈУ

Министар трговине Расим Љајић изјавио је да је до повећања цене свињског меса у Србији вероватно дошло због мањка товљеника на домаћем тржишту и пласмана велике количине свињског меса на тржиште Азије:

- Европски фармери велике количине свињског меса пласирали су на тржиште Азије, пре свега на тржиште Кине, па је та појачана тражња утицала да расте цена свињског меса и на европском тржишту.

Како је рекао за ТВ Б92, Србија у власништву робних резерви има 37.000 товљеника, и ако пуна ценовна стабилност не буде установљена у краћем временском периоду, могуће су интервенције из тих резерви, али је истакао да Влада не жели да робне резерве буду учесник на тржишту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (26)

voja

29.07.2016. 14:27

Povećanje cena svinjetine je već oko 50%.Ko to radi, potrošače ne interesuje.Potrebna je hitna intervencija države, ili uvozom ili iz robnih rezervi.Neko debelo zarađuje.

kicholin

29.07.2016. 19:05

@voja - pa ko to dobro zaradjuje? bas me interesuje.da nisu mozda ovi u cijem je vlasnistvu drzava??

stocar

31.07.2016. 16:20

@voja - Zaradjuju oni koji prodaju meso po 550 din a otkpna cena od proizvodjaca 200 d.

Stanko Vraz

29.07.2016. 14:52

Hahaha ma nema problema, uvek ce biti, pre 10 godina zamrznutog, mesa iz uvoza.Jeftino.

Dušan B

29.07.2016. 14:53

To je treće poskupljenje u roku od dve nedelje. Nego da se bacimo na uzgoj krokodila pošto nam je veliki suficit u budžetu.

Srbo

29.07.2016. 14:54

Nije problem u ceni koju diktira otkup od poljoprivrednika.Kod nas je obicaj da se trgovci automarski ugradjuju. Otkupna cena ide navise dvadeset posto, a prodajna cena mesa trideset. Onda se pitamo zasto interventni uvoz? Naravno zbog trgovaca, a ispastaju uzgaivaci.

Demokrata, EU!

29.07.2016. 15:04

Bravo! I hleb mora poskupeti, ako želimo u EU onda se moramo navići i na cene! Nema više bre, socijalizma i Tita!!

Раша

29.07.2016. 15:07

Па ја ћу га куповати за 30-60% мање него до сада.

Црни Сале

29.07.2016. 15:41

месо једем у траговима, тако да на мени неће зарадити, додуше воће и поврће је прецењено у односу на квалитет.

SMOKI

29.07.2016. 15:59

Podizanje cena svinjetine je po meni opravdano samo u jednom slucaju. Da drzava ZABRANI uvoz svinjetine i preradjevina u potpunosti.Da se proizvodi domaca sorta svinja bez GMO prehrane. Sve ostalo je laz i prevara.

Joe

29.07.2016. 16:11

To drzava misli na nase zdravlje,svinjsko meso je puno holesterola a mi kao nacija imamo problema sa pritiskom i masnocom i zato cute u vezi poskupljenja.Sto smo jeli meso jeli smo mada vecina gradjana i nije jela puno ne zbog finansijske situacije nego zbog zdravlja.

Утеривач

29.07.2016. 17:54

Пораст цена након пада промета!? Само у Србији!

Segan Nedeljko

29.07.2016. 18:28

evo ljudi u cemu je stvar,do pre nekoliko dana cena prasetine je bila120 do 140 dinara za kg,cena tovljenika od 100kg je bila plafon 110 dinara,e kad su se vlasnici mesara nakupovali od jadnih farmera dovoljno mesa i njih oterali na prosjacki stap sad su u saradmji sa nasom vladom resili i nas tj ostatak sirotinje na isto,uzivaj narode moj

naivac

29.07.2016. 18:47

"evo ljudi u cemu je stvar,do pre nekoliko dana cena prasetine je bila120 do 140 dinara za kg, cena tovljenika od 100kg je bila plafon 110 dinara, e kad su se vlasnici mesara nakupovali od jadnih farmera dovoljno mesa i njih oterali na prosjacki stap sad su u saradmji sa nasom vladom resili i nas tj ostatak sirotinje na isto, uzivaj narode moj" + CENA ŽITA 14,00 DIN!(a hleb 46,00 din - i to isto "u saradnji sa našom vladom"

Marija

29.07.2016. 19:47

Odličan dokumentarac o proizvodnji mesa "Od farme do frizidera" sve razotkriva. Pogledajte na youtube:http://youtu.be/C89ACdYmWac

СЕНОВИЋ

30.07.2016. 08:51

Свињско месо има алтернативу за разлику од европске уније.

Tomislav Bogdanovic,produkcija Albatros

30.07.2016. 10:43

Do sad su siromasniji jeli svinjsko meso jer je ono jedino moglo da se kupi.a sad cemo jesti dudinje.

BACVANIN

30.07.2016. 12:42

Ljajicu sad uvezi iz EU svinjsko meso,kao sto si uradijo proletos,kada ste nase tovljace unistili.Tada si intervenisao da sa uvozom specis povecanje mesa za 10-15% ,Sada narod meso kosta 30% vise,stvarno briga o narodu kako proizvodjaca tako i potrosaca.

sandra

30.07.2016. 15:21

najbolji smo u regionu,srbija je na dobrom ekonomskom putu treba izdrzati do potpune gladi naroda.

Niko

31.07.2016. 09:47

Ako je cena tovljenih svinja 200 dinara....zasto meso u mesarama kosta 500 dinara... kako je 2.5 puta poskupelo????Treba drzava da ogranici cenu mesa u prodavnicama na 250 dinara...