ЗА улазак у српску фабрику лекова заинтересована су три инвеститора. На јавни позив који је окончан у четвртак, обавезујуће понуде предали су "Кадила фармасјутиклс"из Индије, ЕМС из Бразила и Конзорцијум "Фронтиер фарма" из Велике Британије и ЛЛЦ НПА "Петровакс фарм" из Русије. Под којим условима би да уђу у "Галенику", знаће се - сутра. Тада ће комисија у Министарству привреде анализирати достављену документацију, а после тога отворити и финансијске понуде.

- Понуде за стратешко партнерство ће бити рангиране тако што ће предност имати онај ко понуди запослење за највећи број радника - наводи се у саопштењу Министарства привреде. - Приликом рангирања понуда узеће се у обзир и понуђени износ докапитализације за 25 одсто капитала и понуђени приход Републике Србије приликом продаје капитала "Галенике" после истека стратешког партнерства. Преговори са прворангираним понуђачем трају најдуже 90 дана.

Држава не пристаје на то да четвртину фабрике уступи за мање од седам милиона евра. Од стратешког партнера очекује да делегира петоро менаџера којима ће бити препуштено управљање...


КОНВЕРЗИЈА

ДРЖАВНИ повериоци, како је писало у јавном позиву, биће дужни да своја потраживања конвертују у капитал фабрике. Са Владом ће потом потписати репрограм којим ће се обавезати да ће своја потраживања наплатити по истеку стратешког партнерства, за највише пет година.