Књиговођу зову и кад имају поплаву у стану

Д. И. КРАСИЋ

26. 07. 2016. у 19:32

Књиговођу зову и кад имају поплаву у стану

Shutterstock

Српске рачуновође често добијају невероватне захтеве од власника предузећа којима би требалo само да воде пословне књиге. Траже чак и да радницима јаве да неће добити плату или купују оделца за тек рођену децу

МОЖДА им није у опису посла, али они знају где је најповољније летовање и који гинеколог је дежуран у ноћи кад почиње порођај и умеју боље од адвоката да региструју фирму, а по потреби могу да буду и матичари. То нису никакви чаробњаци, већ књиговође, које често, не желећи да изгубе клијента, пристају да раде разне ствари које никако нису у опису њиховог посла.

"Хајде ти ми одради тај правни део, да региструјем фирму, адвокат ми за то тражи 250 евра" или: "Хајде, направи ми плату, али да ме мање кошта него пре", само су неки од "бисера" власника предузећа с којима се, у свом раду, свакодневно сусрећу књиговође. Како кажу, неки захтеви се пред њих постављају из незнања, неки из жеље да добију услугу за џабе, па више не чуди ни овакво питање: "А да ли могу да не платим ПДВ?", или "Кажи мојој радници да нећу да јој дам плату јер је била на боловању и није ни радила, а држави ћу да платим доприносе".

Књиговођа Јулијана Немет де Алерте каже да се редовно дешава да клијенти којима су покрадени магацини или имају поплаву прво зову књиговођу па тек потом полицију. Подразумева се и да књиговођа даје савете о томе где је јефтиније летовање и које путно осигурање је најповољније.

- Имала сам Кинескињу коминтента, коју сам возила и на порођај, јер није знала реч српског - прича, за "Новости", књиговођа Јулијана Немет де Алерте. - А када сам је питала да ли је спремила одећу за бебу у којој ће да је изведе из породилишта, она ми је рекла: "Кад купујеш другим клијентима, можеш и мени да купиш оделце."

Наша саговорница памти и другачије анегдоте с клијентима своје књиговодствене агенције.

- Једном ме је позвао клијент, каже, ошамарио је супругу, она је напустила кућу и од јуче је нема. Каже ми још да су му жену видели поред Саве и да ја пођем да је тражим. И ја шта ћу, кренем да је тражим - прича Јулијана. - После дужег трагања за њом дуж реке, нађох је испред моје канцеларије. Чека ме да ми каже да хоће да избаци мужа из предузећа. Ноћ је, иначе, провела у "Хајату"...

Шалу на страну, посао књиговође је, како наводи наша саговорница, да прокњижи готова документа која му достави фирма-клијент.

- Разне уговоре о раду, о закупу, пишу адвокати и нотари, који за то имају своју тарифу, а не књиговође - истиче Јулијана Немет де Алерте. - Отварање и затварање предузећа такође раде адвокати; кадровска служба у фирми бави се здравственим књижицама, а не књиговође... Нажалост, економска ситуација присилила нас је да на себе преузимамо и туђи посао. На нашу реченицу да нешто не може да се уради, клијент одлази и тражи дугог књиговођу. Какав квалитет услуге добија код оних који се рекламирају да воде књиге три месеца бесплатно, друго је питање...


ПРИМЕРИ

* "Позови ми инспекторку да ми отвори породиљско боловање" - клијенткиња у петом месецу трудноће.

* "Исправи ми на брзину овај извод из матичне књиге рођених, погрешили су ми датум" - клијент коме се много журило.

* "Дођи ти да ми урадиш попис робе, јер се мени никада не слаже са књигама, а ти га уради без мањка", клијент "посвађан" са математиком.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Rale

26.07.2016. 20:08

Bez uvrede - ovo je opis multipraktik radnika a ne knjigovodje. Oces Ugovor? Moze, nema problema! To je 250 evra! Oces da te vozim na porodjaj? Kako da ne-100 €! Oces da ti trazim zenu - 100 € dnevno! Plati pa klati batice.

Rale

26.07.2016. 21:33

Bot koji je dao minus - zivi bez posla, moli kevu i caleta da mu da nesto para da popije kafu i tako prezivljava dane i godine. Sa druge strane, advokati klepaju ogromne pare - svako rociste nekoliko stotina evra; a dosta rocista se samo odlozi.....ali svejwdno moras da platis. A vi sto vodite knjige za sicu, samo napred! Zivite kao u EU a zaradjujte kao u Zimbabveu. Daleko cete dogurati.

Marko Carić

27.07.2016. 08:42

Na žalost sve navedeno je tačno. Ogroman problem nastane kad samouvereni knjigovođa, koji "zna pravo", zabrlja i klijentu nanese štetu. Znati pravo ne znači popuniti neke obrasce, instant ugovore i sl. koristeći mustre sa interneta. Te mustre su samo školski primer za početnike i ni jedan ozbiljan čovek neće prepustiti da mu pravni posao radi knjigovođa, kao što ne bi otišao na operaciju kod mesara (koji isto tako savršeno barata nožem), već kod hirurga.