Вакцинација говеда почиње од понедељка

Бета

15. 06. 2016. у 12:39

Европска комисија одобрила Србији 50.000 доза вакцина против сточне болести "квргаве коже" и почетак вакцинације говеда на подручју Пчињског и Јабланичког округа

Вакцинација говеда почиње од понедељка

Илустрација

Европска комисија одобрила Србији 50.000 доза вакцина против сточне болести "квргаве коже" и почетак вакцинације говеда на подручју Пчињског и Јабланичког округа, који су проглашени зараженим подручјима, почеће у понедељак 20. јуна, најавио је данас саветник председника Владе Србије Драган Гламочић.

Он је агенцији Бета казао да је Влада Србије усвојила уредбу о хитном увозу чиме је омогућила да се данас отвори и јавна набавка још 400.000 вакцина против те сточне болести, а вакцинација говеда би тим новим дозама из увоза могла би да почне за 10 до 15 дана."Влада Србије је на тај начин предузела све што је било у њеној моћи, а до тада ћемо контролисати траснспорт преко контролних пунктова са припадницима МУП-а да зараза не прође у друге делове Србије", казао је Гламочић који је и председник владиног Оперативног штаба за координацију примене мера за спречавање, сузбијање и искорењивање болести квргаве коже (нодуларни дерматитис).

Он је апеловао на фармере у Србији да уколико код говеда примете знакове болести "квргаве коже" одмах пријаве надлежној ветеринарској станици како би могло да се брзо реагује, нагласивши да период инкубације те заразне болести траје 28 дана.

"Фармери не треба да се боје опасности убијања животиња, јер ће им штета бити надокнађена. Влада Србије је обезбедила средства уколико до тога дође и она ће свима бити исплаћена у реалнм износу тако да ће моћи да купе нову стоку након проласка заразе", казао је Гламочић.

Агенцији Бета је у Министарству пољопривреде и заштите животне средине речено да су у Србији три општине проглашене за заражено подручје: Бујановац, Босилеград и Сурдулица, док је целокупна територија Пчињског управног округа проглашена за угрожено подручје.

На зараженим или сумњивим газдинствима је 61 крава, једно јуне и 13 телади, од чега је 27 говеда у Бујановцу, Сурдулици и Босилеграду убијено на хуман начин. У Бујановцу, Сурдулици и Босилеграду, шест насељених места и осам газдинстава има 48 крава, од тога је осам сумњиво, а пријављене су нове сумње у општини Трговиште у два насељена места. У Министарству пољопривреде наглашавају да Европска унија још није забранила извоз говеђег меса из Србије, док су треће земље, свака за себе, доносиле одлуке у складу са ситуацијом у самој држави увозници. Надокнада штете произвођачима се исплаћује преко ветеринарских института.

Болест квргаве коже је вирусно обољење искључиво говеда. Болест се не преноси на људе и нема опасности по здравље људи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

itekako

16.06.2016. 05:02

Mozemo biti mirni, nasa komisija uvoza vakcina ce izvrsiti potrebne provere kako ne bi doslo do trovanja ili sterilnosti korisnika mleka ovih krava. Kad bi se zezali..