Рок за подношење пријава за учешче на тендеру за куповину 25 одсто капитала фармацеутске компаније "Галеника" из Београда продужен је до 27. јула.

Тендер за избор стратешког партнера за "Галенику" који ће докапитализацијом стећи власништво од 25 одсто у "Галеници", по цени од најмање седам милиона евра, објављен је 4. априла.

Рок за поношење пријава за учешће на тендеру био је 4. мај, а затим је продужен до 27. маја.

Премијер Србије АлександарВучић изјавио је данас да за "Галенику" постоје три потенцијална купца која су доставила понуде на тендеру.

Изабрани стратешки партнер ће имати обавезу да обезбеди најмање пет стручњака који ће управљати Галеником у периоду трајања стратешког партнерства, а који имају најмање 10 година радног искуства, од чега пет година на руководећим местима у фармацеутским компанијама.

Право учешћа на тендеру имају компаније или конзорцијум који су у 2015. години имали приход од најмање 50 милиона евра или имовину у вредности већој од 100 милиона евра.

Понуде ће бити рангиране на основу понуђеног износа за докапитализацију и минималног броја запослених у Галеници у периоду трајања стратешког партнерства.

Власници "Галенике" су држава Србија са улогом од 70 одсто, Акционарски фонд има одео од 15 одсто, а остали акционари 15 одсто. Галеника је на списку предузећа у реструктурирању чија заштита од поверилаца истиче 31. маја. Дугови те компаније су премашили 200 милиона евра.