ЕВРОПСКИ систем за брзо узбуњивање за храну РАСФ недавно је обавестио надлежне службе у нашој земљи да је пронађен афлатоксин у производима од кукуруза који је пореклом из Србије. Реч је, како незванично сазнајемо, о малим количинама, највероватније белог кукуруза за људску употребу, који је извезен из Србије у Словенију. У Министарству пољопривреде рекли су нам да ниједна пошиљка кукуруза није враћена.

Према речима Вукосава Саковића, председника Фонда за жито Србије, неко је извезао кукуруз за Словенију, тамо су направљени производи од њега, и извезени у друге земље ЕУ. Тек у производима је пронађен афлатоксин.

- Не знамо никакве детаље, ко је извезао кукуруз, који је род и година - каже Саковић.

- Такође, ти производи подложни су афлатоксинима, па не мора да значи да је кукуруз био заражен. Можда је реч и о неадекватном прављењу и складиштењу. Из те службе су дужни да нас обавесте о овим појединостима, јер је доста тога недоречено. Могуће да се ради и о кукурузу из 2014. године.

ОПАСНЕ ШКОЉКЕ НЕДАВНО је РАСФ послао обавештење земљама чланицама ЕУ о дистрибуцији свежих шкољки и производа од њих, заражених великим концентрацијама ешерихије коли. Земља порекла била је Италија, а међу земљама дистрибуције налазила се и Србија. На сајту се наводи да је опасна ешерихија утврђена рутинском контролом у маркетима, и да су заражене шкољке повучене из продаје.

РАСФ је на свом званичном сајту за алармирање навео да је афлатоксин пронађен у пекарским производима и кукурузним пахуљицама, а да је кукуруз пореклом из наше земље. Заражени производи откривени су, наводно, у Италији.

- То су мале количине кукуруза које су из Србије вероватно камионом извезене - објашњава Саковић. - Ова ситуације није изазвала никакве проблеме на нашем тржишту, нарочито што од 2012. имамо обавезну контролу на алфатоксин. Нажалост, када смо пробали да дођемо до неких конкретнијих података о кукурузу код њих, нису имали да нам их дају. Једино што је утврђено јесте да је кукуруз пореклом из Србије.

Иначе, како стоји на сајту РАСФ, крајем прошле године, афлатоксин је био пронађен у кукурузним производима, а житарица је била пореклом из Србије.