Продају јагњад иза поноћи

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

11. 04. 2016. у 18:20

Сточна пијаца у Јагодини ради сваке среде, али само ноћу. У понуди је све мање стоке, па и ова тржница дели судбину осталих у Србији

Продају јагњад иза поноћи

Ценкање купаца и продаваца је уобичајено на сточној пијаци у Јагодини

БЛЕЈАЊЕ јагањаца, гроктање прасади, тандркање трактора, бука камиона и жамор људи у полумраку и повремени блесак батеријских лампи. Тако изгледа сточна пијаца у Јагодини, смештена на самом улазу у град, једина тржница која ради само ноћу. Сваке среде од два изјутра.

И ова пијаца дели судбину свих сточних продајних места у Србији. Стоке је све мање, али купци и даље долазе из свих делова Србије и окружења. Ноћу се понуда не види баш најбоље, не може се прецизно проценити ни квалитет. Ипак, ноћу се може продати и стока без папира који су неопходни на границама.

Колико су ти ови јагањци? - привуче нам пажњу човек који је батеријском лампом осветљавао тракторску корпу пуну јагњади и пипањем процењивао њихову тежину.

- Цена иста као у кафану. Ево, види робу - одговара му сељак. - Дај по 270. Све ћу да ти откупим и немој да мериш - наставља купац.

- Кажи праву цену. Мало ја, мало ти, више ти, па ће да се нађемо - не да се сељак.

Купац подиже цену за 10 динара по килограму, али му сељак тражи "тројку".

- Не бих ти дао "тројку", не отишао кући здрав. Не бих ти дао 300 за 300 година. А немаш ни папире. Скини две 'иљаде. Оли ме саслушат'. Не тражи бољег леба од погаче - упоран је купац пружајући руку.

Сељак пружа руку, али се мисли, рачуна, и одбија, јер каже, опет му се ухвати на 290 динара по килограму.

На крају је пристао да накупац "с алалом" плати 300 динара по килограму и одбије 1.000 динара што нема папире.

У другом низу нађосмо Илију Булатовића, из Подгорице, који има фарму за узгој, тов и даљу продају у Крушевцу и Подгорици, како пазари прасад.

- Сваке среде долазимо, већ осам година. Али, пијаца је из дана у дан све слабија и слабија. У односу на прошлу годину смањила се сигурно за 30 посто. Купујем само прасиће. По стотинак-двеста. Некада сам за два сата пунио камион, а сада не могу за два-три дана. Мала је цена, јер је месо врло јефтино, због увоза, па се сељаку не исплати да држи - прича Илија, бранећи репортера "Новости" од продавца који се бунио што фотографишемо.

Утом се појави квитар. Продавци гунђајући ваде новчанице из подераних шлајпига.

- Три'ес динара по комаду. Ето, а ја нудим товљеника од 70 кила за 120 динара. Нико не пита. Коштао ме 10.000, а ја не могу да узмем ни 7.000 за њега. Нека увозе месо одакле 'оће, али ја више нећу да чувам крмаче - вели Зоран Ракић из Мијатовца код Јагодине.

ЦЕНЕ

ПРАСАД се продавала за 180 до 200 динара по килограму живе ваге, женска телад по 2,5, а мушка по три евра за килограм. За јагњад се тражи од 280 до 300 динара по килограму.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације