Самостални синдикат трговине: Стоп раду недељом и државним празницима

Бета

уторак, 22. 03. 2016. у 15:46

Самостални синдикат трговине: Стоп раду недељом и државним празницима

Илустрација

Синдикат затражио од Владе Србије да недеља и државни празници буду нерадни дани за трговце јер тај посао није од јавног значаја

БЕОГРАД - Самостални синдикат трговине Србије затражио је данас од Владе Србије да недеља и државни празници буду нерадни дани за трговце јер тај посао није од јавног значаја и не захтева да се ради без прекида.

"У трговини је запослено више од 80 одсто жена које раде за 200 евра месечно и не могу да недељу проводе са својом децом и породицом", рекао је на конференцији за новинаре председник синдиката трговине Радослав Топаловић.

Он је истакао да су неосноване процене послодаваца да ће бити мањи промет у радњама ако недеља и државни празници буду нерадни дани, јер сматра да ће се купци у истом обиму снабдевати радним данима.

"Почетак и крај радног времена није ствар колективног преговарања него је Законом о раду регулисано да радна недеља траје 40 часова", рекао је Топаловић и додао да синдикат тражи да се измени тај закон како би недеља била нерадан дан, а да изузете буду само институције које су од јавног значаја и морају да раде недељом.

"Неће се смањити број запослених увођењем нерадне недеље, ако се сви буду придржавали Закона о раду", рекао је потпредседник Самосталног синдиката Душко Вуковић.

Представник синдиката трговине "Вер.ди" у Немачкој Роланд Тремпер је рекао да у Берлину продавнице могу да раде само 10 недеља годишње, а да су зараде регулисане колективним уговором којим је предвиђено да послодавац плаћа раднике од 50 до 100 одсто више ако раде недељом или празником.

Он је истакао да се у Немачкој синдикат залаже за увођење слободног дана, јер "није реч о новцу веч о здрављу запослених".

Представник синдиката трговине "Тез-коп-ис" из Турске Исмаил Аидин је рекао да се у његовој земљи рад празницима и недељом плаћа дупло више него радним данима оним радницима чије фирме нису чланови синдиката, а радници који су синдикално организовани добијају и до 200 одсто већу накнаду за тај дан.

Мнистар трговине Србије Расим Љајић недавно је поводом захтева синдиката да недеља и државни празници буду нерадни дани за трговце рекао да се држава неће сврставати ни на једну страну.

"Треба размотрити предлог синдиката, али се не сме угрозити пословање трговаца и зараде на које рачунају. Зато држава самостално тешко да може да донесе одлуку о забрани рада недељом. То може да се деси само ако се поводом тога сагласе и једни и други", казао је Љајић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Zivorad Jovicevic

22.03.2016. 16:12

Drzava to nece dozvoliti...pa najveci srpski trgovinski lanac zadnjih 6 god.ne uplacuje radni staz svojim radnicima...e moja Srbijo...Ko ih stiti i ko im je to dozvolio...

Лили

23.03.2016. 10:56

@Zivorad Jovicevic - Ова држава не сме послодавцима ни "А" да каже, они су повлашћени и заштићени, могу да раде шта им је воља. Радници могу да ћуте и раде,или ће завршити на улици ! Жалосно !

RedShield

22.03.2016. 21:29

Postoji jednostavno rešenje. Subotom i nedeljom da rade oni sa biroa za zapošljavanje. Svi dobijaju: poslodavci veći promet, redovni zaposleni imaju slobodan vikend, a nezaposleni mogu bar malo da se pokriju finansijski i da stiču bar neko radno iskustvo.

Centar

22.03.2016. 21:39

To isto onda imaju pravo da traze: apotele, domovi zdravlja, bolnice, benzinske pumpe.....

Mirko i Slavko

24.03.2016. 07:24

I onda se posle cude sto su nam deca nevaspitana, sto su pusta i raspustena. Vise ne postoji nedeljni rucak, jer porodica ne moze da se okupi ni nedeljom.