ДОК политичари и директори јавних предузећа тумарају кроз реформе тражећи пут из кризе, организатори "Копаоник бизнис форума" давно су открили рецепт да се из ње извуку. Бар када су у питању њихови џепови. Александар Влаховић, председник Савеза економиста Србије, није крио задовољство и више пута се похвалио да су ове године оборени сви рекорди по броју учесника. Било их је чак 980, међу којима и око 140 новинара, 137 панелиста из земље и региона. Они који су седели у публици на "српском Давосу" морали су да плате око 300 евра. Ако је само сваки други уплатио ову суму, СЕС и Удружење корпоративних директора су за четири дана инкасирали око 150.000 евра!

А где су тек приходи од спонзора. Ове године је потписан уговор са "Мастеркардом", који ће у наредне три године бити генерални покровитељ форума. Како незванично сазнају "Новости", за то су издвојили 45.000 евра. А и списак осталих донатора је подугачак, јер их је било више од 30. Некима од њих је било криво што их Влаховић приликом обраћања пред премијером у уторак није ни поменуо. Они су подељени у групе, у зависности од суме коју су издвојили, а међу њима су и јавна предузећа која су под наводним режимом строге штедње, попут "Електропривреде Србије".

Ове године су организатори смислили неколико новина међу којима је и постављање питања из публике СМС поруком, која се наплаћује девет динара! Публика је на једном од панела негодовала, јер модераторка панелистима није ни прочитала питања. Један од предавача је био и Душан Бајатовић, директор "Србијагаса", који се касније пред новинарима излануо да је на монитору испред себе прочитао питање, иако је модераторка након што је прочитала само једно, рекла да их више нема.

На управо завршеном "Бизнис форуму" одлично су прошли и Миодраг Костић и његове комшије хотелијери. Сви капацитети су били попуњени од понедељка до четвртка. Осим учесника, било је и оних који су дошли са циљем да буду виђени или да на стази или у кафићу "пресретну" неког од јавних личности. И власници кафана и конобари задовољно трљају руке, јер су добро платежни гости делили и солидне напојнице, а многе компаније су у њиховим објектима организовале ручкове за пословне партнере. Једино продавци сувенира кукају да се нису овајдили од форума. Већина политичара и економиста није се много удаљавала од "Гранда", а и они који су сишли до продавница и тезги, нису се хватали за новчаник. Разлог што су их заобилазили и остали гости су папрене цене. За магнет за фрижидер, који је већини омиљена успомена са путовања, тражили су од 150 до 250 динара!

А српска економија ће вероватно и следеће, 24. окупљање политичке и економске елите сачекати са сличним дилемама и питањима.

НАЈБОЉИ ДОСАД

- Овај, 23. "Копаоник бизнис форум" био је најбољи досад - констатовао је Миодраг Костић. -  Теме су биле садржајне, а представници Владе су дошли с порукама које је привреда подржала.

ГРУЈИЋ: ИСТИ ПРОБЛЕМИ

- Већ десет година на овим форумима причамо исте ствари и спомињемо све што је било. Стално јуримо сопствени реп. Ми немамо проблем у лидерству, већ у онима који су иза лидера, онима који те визије треба да спроведу у дело. Такав тим немамо - изјавио је бизнисмен Бранислав Грујић.