Фалкенштајнер не иде са Старе планине?

Ј. Су. - С. Б.

09. 01. 2016. у 19:00

Фалкенштајнер не иде са Старе планине?
Надлежни се надају да ће успети да изгладе неспоразум са аустријским ланцем хотела. Аустријанци већ годину траже закуп, имају подршку Владе, али их управа одбија

ВЛАДА Србије још покушава да отклони штету коју је направило ЈП "Стара планина". Нису још изгубљене све наде да се Аустријанци врате на Стару планину. Представници борда директора хотелске групације "Фалкенштајнер" требало би ускоро да се састану с врхом власти и преговарају о закупу хотела којим су донедавно управљали.

То је њихов захтев још од почетка прошле године, али их је, и поред сагласности надлежног министра и Владе, управа ЈП "Стара планина" - одбила. Врхунац је био када је в. д. директора ЈП Владимир Симовић уручио отказ директору хотела Александру Васиљевићу. То је био и окидач да овај ланац спакује кофере и раскине уговор.

Како "Новости" сазнају, "Фалкенштајнер" је почетком 2015. године затражио да се измене услови сарадње на Старој планини. Уместо да управљају, решили су да хотел узму у закуп. Нико у Влади Србије није имао ништа против тога. Проблем је настао када одлука никако није могла да прође Надзорни одбор ЈП "Стара планина". Главни менаџер овог јавног предузећа од почетка је тврдио да им странци нису потребни и да он може сам да води хотел.

СВЕ ЈЕ НА САЈТУ ОДГОВОР на оптужбе покушали смо јуче да добијемо и од Владимра Симовића, в. д. директора ЈП "Стара планина". - Ја сам на састанку. Све имате на сајту - једино је што смо чули од Симовића. А на сајту стоји старо саопштење у коме се наводи да ће њихове интересе заступати Државно правобранилаштво.

- Србија не мора да исплати никакве пенале, јер уговор није прекршен - сазнају "Новости" незванично из Владе Србије. - Али штета је свакако велика. Чињеница да "Фалкенштајнер" напушта неку област је катастрофална. Аустријанци су тражили да постану закупци, јер су имали техничких проблема у досадашњем статусу. Наиме, они су само управљали хотелом, а проблем им је била обавеза расписивања тендера. Уколико би постали закупци, били би спремни и на нове инвестиције. Папиролошки, за ту промену није било сметњи. ЈП "Стара планина" требало је само формално то и да потврди. Тражили смо да нас обавесте докле су стигли. И на крају је аустријски ланац, после последње одлуке Надзорног одбора да смени директора хотела, донео одлуку да напусти Стару планину.

Од већих последица стрепи и локална самоуправа. Председник Општине Књажевац напомиње да ће пропасти године уложене у промоцију Старе планине.

ОТКАЗ У "СКИЈАЛИШТИМА" ТРЕНУТНИ в. д. директора ЈП "Стара планина" Владимир Симовић до пре две године је радио у ЈП "Скијалишта Србије". Међутим, како незванично сазнајемо, надређени нису били задовољни његовим учинком. Одбио је да ради на Брезовици, после чега му је уручен отказ.

- Деценијама смо радили на развоју Старе планине и њеном промовисању - каже Милан Ђокић, председник Књажевца. - Сада страхујемо шта ће бити. "Фалкенштајнер" је одржавао попуњеност хотела на задовољавајућем нивоу и током летњих месеци, а од тога зависи и ангажовање локалног становништва. Они продају своје производе и нуде услуге. Ако се смањи број гостију, пашће и потрошња. Страшно је лоша вест да се један тако познати ланац повукао, и то крајње незадовољан.

И у Удружењу хотелијера сматрају да је раскидање уговора лош сигнал.

- Најбоље би било да се нађе компромисно решење које ће допринети бољем позиционирању Старе планине. Оваква нејасна ситуација само оставља лош утисак на друге инвеститоре - сматра Томислав Момировић, председник Скупштине удружења ХОРЕС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Boban

09.01.2016. 23:19

Stoji da je "Frankenstajn" napravio dobar posao sa hotelom, no, ako se hotel daje u zakup, verujem da bi to moralo da ide na tender, a tada je sve otvoreno, mozda se pojavi i bolji zakupac od ovih.Onosno, ako odluce da potpisu ugovor sa njima bez tendera, morace da nadju uporiste u zakonu.

Vuk

10.01.2016. 03:22

Koje samovlasce i bahacenje od strane direktora javnog preduzeca. Naravno da austrijanci nisu ludi da to trpe.

sale

10.01.2016. 10:36

Kakvo licemerje, mogu sami da ovde hotel? Kako da ne, kada stranic dolaze na Staru planinu, zimi i leti, što je još bitnije, oni ne pitaju gde je JP Stara planina, nego gde je Falkenštajner, jer znaju da dobijaju određeni kvalitet usluga. Ukoliko se ne vrati Falkenštajner, i sledeće godine hotel vode "iskusni" iz JP Stara planina, bilo bi dobro da uradite istraživanje koliko će biti popunjenost hotela, ali naravno tokom cele godine, jer je to suština.