БЕОГРАД - Премијер Александар Вучић изјавио је данас да очекује да ће прва Икеа робна кућа у Београду бити отворена у следећој години.

"Отварање Икее најављује се од 2000. године. Сваке године Икеа стиже, а ја кажем да ћемо коначно да видимо да је отворена, то су ствари које су добре", поручио је он на састанку Нордијске пословне алијансе.

Вучић је констатовао да кад се у Србији нешто добро одради то се слабо примећује, а кад не ваља, онда би се примећивало.

Премијер је навео да је отварање преговарачких поглавља са ЕУ 14. децембра добра вест, и додао да очекује да ће многа бити отворена у 2016. а могуће је да у 2017. и пре нека буду и затворена.

Према његовим речима, потварање поглавља 23 и 24 нестрпљиво очекује, како би страни улагачи били сигурни да имају правну сигурност.

"Очекујем да убрзање ЕУ интеграција подстакне не само европске и нордијске инвестиције, већ и оне који прате Европу - јапанске и корејске", рекао је он.

Према његовим речима, једна од највећих јапанских компанија планира да отвори 1.700 радних места у Србији.

Вучић је рекао да Србија по условима пословања жели да уђе у првих 40 земаља света, и поновио да очекује да ће земља бележити раст БДП-а у наредној години два одсто, а затим од 2017. три одсто и више.

"Србија је привреду из рецесије и поплава успела да преокрене, ове године је раст премашио један одсто. Циљ нам је да више никад не идемо испод два одсто раста, да толико буде кад нам лоше иде", рекао је он и додао да је фискални дефицит у Србији неупоредиво нижи од плана, па чак и од добог дела земаља ЕУ.

Он је истакао да је стопа незапослености нижа него у последњих 10 година, на нивоу од 17 одсто. Како је рекао , то је и даље висока стопа, али је девет одсто нижа него пре три године, чему је, како је рекао , допринео Закон о раду и Закон о улагањима.

Вучић је навео да је Србија успела да привуче део инвеститора нордијских земаља, а они наше људе могу да науче и другачијем приступу раду.

"Ја сам обичан човек и то тако видим. Људи које су ове компаније запослиле могу да раде свуда. Они раде на норму, дисциплиновани су и не личе на нас какве сам нас познавао. Зато, све што имате као предлоге спремни смо да слушамо", рекао је Вучић.

Председница Управног одбора Нордијске пословне алијансе Јасмина Вигњевић подсетила је да су они у Србији активни од 2009. године те да им је циљ да у нашој земљи промовишу нордијске инвестиције и вредности - добру пословну етику, корпоративно управљање, али и заштиту животне средине.

"Трудимо се да послујемо и допринесемо заједници", поручила је она и додала да су неке од чланица Нордијске пословне алијансе су компаније Икеа, Волво, Секуритас, Секопак, Теленор.. Током пословања у Србији, увидели су, каже, да је постигнут напредак у реформама и то пре свега у области грађевинарства, инспекцијског система, радних односа и е-управе.

"У даљем развоју е-управе нудимо помоћ, прошли смо сличну фазу и сматрамо да би се добри примери и пракса послужили да Србија постане још конкурентнија. Да би се привукло још инвестиција, неопходна је ефективна имплементација закона и још бржа хармонизација са ЕУ директивама", указује.

Поручује и да је неопходно да закони следе нове моделе пословања и да је у том смислу потребна измена Закона о девизном пословању, о електронским комуникацијама и јавно приватна партнерства у области Е-управе.

"Неопходно је да нови закон о електронским комуникацијама, који је тренутно у фази припреме, регулише преко гранични пренос саобраћаја у складу са ЕУ директовама. То је веома значајно за даљи развој телекомуникационог тржишта у Србији, а створило би и прилику да Србија постане регионални центар за схаред сервисе", каже Вигњевић.

На тај начин, додаје, повећала би се конкурентност Србије у региону југоисточне Европе.

Амбасадор Шведске Кристер Асп рекао је да у нордијским земљама постоји повећано интересовање за српско тржиште, што је последица тога што Србија убрзано иде ка ЕУ

"Ово видимо као позитиван корак напред у учвршћивању пословних односа између нордијских земаља и Србије", рекао је Асп, док је амбасадор Финске Перти Иконен рекао је да су компаније из тог региона међу најјачим економијама на свету и да је задовољан што су присутне на српском тржишту.