Тајкуни неће јефтино проћи

Н. ЈАНКОВИЋ

02. 12. 2015. у 22:00

Тајкуни неће јефтино проћи

Први човек Чајетине Милан Стаматовић придржао је капут министарки грађевине Зорани Михајловић и постигао компромис око легализације, упркос сукобима између њих двоје / Фото Д. Карадаревић

Компромис министарке Михајловић са најоштријим критичарем, председником СО Чајетина Стаматовићем. Општине ће додатно опорезовати и увести таксе инвеститорима који су градили за тржиште

ОПШТИНЕ ће увести додатне порезе и таксе инвеститорима, који су нелегално градили комерцијалне објекте. На тај начин, богаташи, који су кршећи закон градили за тржиште, неће моћи јефтино да прођу кроз процес легализације.

Ово је резултат јучерашњег сусрета министарке грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић и њеног најоштријег критичара поводом недавно усвојеног Закона о озакоњењу нелегално изграђених објеката, председника општине Чајетина Милана Стаматовића.

Михајловићева и Стаматовић, који су чак водили неку врсту медијског рата протеклих месеци срели су се јуче на Златибору. У тренутку када је примена важног правног акта почела уз проверу уставности, неочекивано лако и без већих "варница", они су се усагласили да мањкавости озакоњења могу бити превазиђене. Усагласили су се да локалне самоуправе својим интерним актима додатно финансијски оптерете власнике нелегалних комерцијалних објеката и оних намењених тржишту.

- Закон о озакоњењу нелегално изграђених објеката ступио је на снагу, наши тимови крећу по Србији да грађанима директно појасне све недоумице. Са председником општине Чајетина разговарала сам о свим могућим проблемима, тражили смо начине да их решимо. Једино што не могу прихватити јесу тврдње да ја као министар покушавам да заштитим тајкуне и криминалце, омогућавајући им да се даље богате и то уз помоћ новог закона - рекла је министарка Михајловић. - Закон се сада примењује, другог решења за проблем који нико до сада није успео да реши - нема. Могуће је једино да уместо озакоњења порушимо 1,5 милиона нелегалних објеката, да власнике шаљемо на суд и у затвор. Озакоњење је далеко боље решење од тога.

ЗЛАТИБОРСКИ ХЕКТАРИ ПК "Златибор" и "Златибор турист" су најдрастичнији примери безакоња на планини, а можда и у држави. То су злоупотребе где је узурпирана државна имовина, нису плаћене накнаде општини, а због тога су и критике на закон биле упућене министарки. Сада верујемо да ћемо заједно овај проблем решити - каже Стаматовић. Министарка Михајловић је појаснила да су решења којима се ПК "Златибору" даје огромно пространство поништена, а води се и кривични поступак против људи у Министарству који су то омогућили, јер се показало да су блиски са људима из ПК "Златибор". То је, речи су министарке, враћено на катастар првог степена.

Из општине Чајетина претходних дана затражена је провера уставности Закона о озакоњењу.

- Министарка је прва из ове владе у посети опозиционој општини Чајетина. Тврдили смо да ће тајкуни бити награђени овим законом. Једини начин да то спречимо јесу општинске одлуке које ћемо донети и то је добро решење за "крпљење" рупа у овом закону. Оне који су градили за тржиште, који су подизали комерцијалне објекте, њих ћемо додатно опорезовати. Наплатићемо огромно оптерећење наше инфраструктуре. Нећемо дозволити да најбогатији буду привилеговани и награђени, а верујем да ће наш пример следити и остале општине, у ситуацији када то законом није дефинисано - нагласио је Стаматовић. - Консултације са министарком Михајловић помогле су да до овог решења дођемо. Ко је од тајкуна градио више него што је предвиђено планом генералне регулације, не само незаконито већ и дрско, неће проћи у поступку озакоњења.

Увидом у стање на терену, до јуче супротстављене стране бавиле су се могућим практичним проблемима у процесу озакоњења: Чајетина има само једног грађевинског инспектора, а он је, од тренутка усвајања закона - на боловању. Може се догодити, с обзиром на профил бројних, најбогатијих "инвеститора", да широм Србије не буде довољно грађевинских инспектора спремних да се на терену суоче са инвеститорима "свих фела"...

- Општине, као ни до сада, неће моћи саме да спрече дивљу градњу. Потребна је помоћ републике да бисмо успели да санкционишемо ове "инвеститоре" - додао је Стаматовић, а министарка Михајловић је обећала да ће држава помоћи "локалу" да законито рашчисти односе са градитељима.

И јуче су на Златибору зидали на дивље

Сусрет министарке и најозбиљнијег критичара усвојеног закона, решио је и друге спорне детаље који су до данас коришћени као аргументација за и против новог закона. Према речима министарке, на Златибору има 6.010 нелегалних објеката, међутим, објашњено је да су бројни предмети дуплирани у досадашњим покушајима легализације. Тако се дошло до броја од 1.200 нелегалних објеката на Златибору. У општини Чајетина ове године је издато 87 грађевинских дозвола, неупоредиво више него у било којој другој средини у Србији.

Од 1,5 милиона нелегалних објеката у Србији, 80 одсто су породичне куће и станови. Људи ће напокон добити све папире. Закон је једнократни, после 20 година лутања желимо да овај проблем решимо за једну годину - рекла је министарка Михајловић у пуној сали хотела "Дунав", где је грађанима презентован нови закон.

МИЛИОНИ ЗА ПУТЕВЕ

У УЖИЧКОМ крају ћемо идуће године уложити 10 милиона евра у изградњу и санацију путне инфраструктуре, јер је то пресудно важно за туристички крај, за Златибор, Тару... - нагласила је Зорана Михајловић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Surovi

02.12.2015. 22:49

Sramota je videti ovolike zgradurine u centru Zlatibora! Ne sme se dozvoliti gradnja zgrada viših od 2 sprata. I treba konačno asfaltirati put Alin Potok - Trnava, to je nekih 2-3 km. Svi obećavaju, ali niko da ga uradi.

Onako

03.12.2015. 09:23

@Surovi - Ukucajte na netu Davos - Svajcarska, Tirol, Piancavallo itd d a vidite koliko su ti turisticki gradici na planinama izgradjeni. Kada se stalno poizvate na neki svet samo pogledajte kako su njihove planine izgradjene, tamo na najvrednijim lokacijama NECETE videti hotele i kuce ispod 4 sprata. Razmak izmedju zidanih vesespratnica tamo je minimalan. Dosta vise o satorima, kolibama, ko trazi seoski turizma ima ga u svih 20 zlatiborskih sela. Ar placa u tom trznom centru kosta 30 000 e !

arh

03.12.2015. 01:05

I juče su na Zlatiboru zidali na divlje Gradice i sutra! Nista ih ne sprecava. A vlast ih svojim kriminalnim ponasanjem inspirise na to.

Lune

03.12.2015. 06:53

Drugim rečima, samo vi podnesite zahtev za legalizaciju, mi ćemo sad da vam pričamo bajke, a posle ćemo da vam natovarimo takse koje se u zakonu ne vide, kako bi naši lezilebovići napunili džepove. A sve, tobože, zbog tajkuna. A narod zna da su i do sada sve plaćali tajkuni, a narodu je bilo sve džabe. Ili je ipak bilo obrnuto, podsetite me malo? A ovaj sa Zlatibora je baš "borac za narodno dobro"...Gde smo bili-nigde, šta smo radili- ništa.

Marko Muzikravic

03.12.2015. 07:29

Oni Koji su medju prvima dosli na Zlatibor nisu od njega pravili kafanu. ali mentalitet lumperproleterijata i nevaspitanje od jednog lepog mesta za odmor napravili su jednu veliku kafanu sa mnogo buke i bezukusa. Kako sejemo tako zanjemo.. PS: Pogledaj te one stare vile koje su komunisti oteli "u ime naroda"? Pogledajte sta je kultura, sklad, ravnoteza i lepota. Ali lumperproleteri drcni i bezmerni mentalitet je ponovo na delu. Potomak oni koji su meddju prvima stigli na Zaltibor.

ne moze

03.12.2015. 07:51

da se asfaltira put jer novac ide na ogromne plate tih cinovnika i na raznorazne stetne transakcije sa privatnim sektorom, nikako da pretekne.Cene su toliko naduvane da je prosto nemoguce ista graditi, zbog iskljucivo alavih lokalnih samouprava ce gradjevinski sektor propasti.Da sam ja Palma ja bih zabranio poslovanje javnog sektora sa privatnim firmama.

pera

03.12.2015. 12:49

"Moguće je jedino da umesto ozakonjenja porušimo 1,5 miliona nelegalnih objekata, da vlasnike šaljemo na sud i u zatvor" - ovo mi se bas dopalo, ne znam samo sta cekate ? sta vas sprecava da rusite, o svemoguci ? kada ce biti zakon o "legalizaciji" zivota ? stoku treba cipovati sto pre, pa ko nije dobar, preko cipa ugasiti, i kupiti opanke da ima raja sta da vam voda dok rusite

Zoran1

03.12.2015. 23:35

Tajkuni uvek jeftino prodju posto politicari za njih rade. Pitanje je sta ce biti kada narodu prekipi jednoga dana? To je neizbezno morace se desiti jednoga dana.