Легализација: Нови закон ће највише помоћи обичним људима

27. 11. 2015. у 16:25

Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре: Други су обећавали, а ми смо решили проблем 1,5 милиона власника нелегалних објеката

Легализација: Нови закон ће највише помоћи обичним људима

Shutterstock

ШТО смо обећали, то смо и урадили. Наши грађани, власници 1,5 милиона нелегалних објеката међу којима је убедљиво највише кућа и станова до 100 квадрата, добили су Закон о озакоњењу који ће им омогућити да коначно по једноставној, јефтиној и брзој процедури озаконе своје објекте - каже Зорана Михајловић, потпредседица Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Скупштина је 20. новембра усвојила Закон о озакоњењу. Њиме је предвиђено да сви који су до сада поднели захтев за легализацију са потпуном документацијом само уз плаћање таксе озаконе објекте.

Такса са озакоњење кућа и станова до 100 м2 је 5.000 динара, до 200 м2 је 15.000, до 300 м2 такса је 20.000 динара, а за објекте веће од 300 м2 такса је 50.000 динара.

Таксе за пословне објекте и локале до 500 м2 је 250.000, до 1.000 м2 је 500.000 динара, до 1.500 м2 такса је 1.000.000, а за више од 1.500 м2 такса износи 3.000.000 динара.

- Закон смо донели да бисмо помогли обичним грађанима, у већини случајева реч је о сиромашним грађанима који су били принуђени да куће и станове подижу без дозволе. Њима су све претходне власти говориле како ће им решити проблем. Они су говорили, а ми смо одлучили да им тај проблем и решимо. Сада ће моћи да добију легалне куће на које ће плаћати порез, добиће "чисте" куће и станове које ће моћи да оставе својој деци и унуцима, моћи ће да их користе као хипотеку за кредит - каже потпредседница Михајловић.

Она истиче да у односу на раније законе, овај закон спроводи држава и држава ће озаконити објекте, хтели то њихови власници или не. Он је обавезан за све који имају нелегалне објекте.

- Значи, или ће озаконити своје куће, станове, помоћне и пословне објекте, или ће се на нашу велику жалост суочити са рушењем. Трећег нема. Сада је за грађане озакоњење објеката чак 571 пут јефтиније, јер је раније требало 2.858.500 динара да би се кућа од 100 квадрата легализовала, док је сада за то потребно 5.000 динара - каже Михајловићева.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Она додаје и да ће и они који до сада нису предали никакав захтев за легализацију такође имати једноставну процедуру за озакоњење својих објеката. Њима ће уз плаћање таксе и доказ о власништву бити потребан само још један документ, Извештај о затеченом стању објекта, који ће моћи да изваде у сваком пројектном бироу.

Наравно, Михајловићева је свесна и да закон није праведан према онима који су изградили своје домове у складу са свим прописима.

- Али управо због тих грађана предвидели смо да чак 70 одсто новца од таксе за озакоњење иде локалним самоуправама, док ће остатак ићи у републички буџет. Тај новац општине ће користити за комуналне пројекте како би управо они који су све платили по закону добили још уређенији простор за живот - каже потпредседница Владе.

Она истиче да ће нови закон о озакоњењу и трајно решити проблем дивље градње и да у Србији више ниједан објекат не сме бити нелегално подигнут.

- Донели смо једноставно решење да сваки објекат који после усвајања овог закона буде нелегално започет неће моћи да се озакони. И такви објекти ће бити срушени! Јер нема више ниједног разлога да се гради без дозволе. Убрзали смо издавање грађевинских дозвола на 28 дана, од Нове године креће електронско издавање грађевинских дозвола, проједноставили смо све процедуре. Створили смо услове да се лако и брзо дође до грађевинских дозвола - каже Зорана Михајловић.

МИНИСТАРКА У КАЛУЂЕРИЦИ

- ПРЕДСТАВЉАЊЕ новог закона о озакоњењу прво ће бити одржано на местима која имају и највеће проблеме са нелегалним објектима - открива потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић. - Тако ћемо већ следеће недеље отићи на Златибор да грађанима представимо Закон о озакоњењу и одговоримо на сва питања која занимају грађане. Са својим сарадницама представићу Закон и у Калуђерици, највећем "дивљем насељу" на Балкану. Управо тамо лично ћу позвати све мештане Калуђерице да брзо, лако и јефтино озаконе своје објекте.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Дејан

27.11.2015. 16:59

Да ли неко зна да ми одговори да ли ће се овом легализацијом опростити дугови, напр. у Београду за уређење градског земљишта? Не могу да верујем да ће Држава опростити милипне евра онима који су градили и у међувремену користили објекте без потрбних докумената.Што се тиче нас који смо све по мукотрпним процедурама уз велике трошкове градили мислим да Држава треба да нас ослободи плаћања пореза на те некретнине за период од напр. 10 година.

Novi Sad

27.11.2015. 17:09

Može li mi neko pomoći objašnjenjem da li se ovo odnosi i na stan npr. koji smo kupili 95. od "investitora" koji je u međuvremenu (naravno) zatvorio firmu, a mi smo svo vreme uredno plaćali porez na imovinu, ali nismo mogli da ga uknjižimo jer ga nema u katastru. Da li ovaj zakon nama pomaže da legalizujemo i uknjižimo naš stan za koji 20 godina uredno plaćamo porez državi.

triwun

27.11.2015. 18:13

Narod kaže , prvo skoči pa kaži hop ! Zakon je tek donet , a kako će se primeniti videćemo . Ovo je ozakonjenje nelegalnih objekata , ali svi ti objekti neće i dalje imati građevinsku ,a nakon toga i upotrebnu dozvolu . Za građevinsku dozvolu će opet trebati projekat i još mnogo papira koji koštaju . Zakon ne rešava ni problem objekata koju su građeni na tuđem zemljištu . Sve su to i dalje otvorena pitanja .

Raka

27.11.2015. 18:40

U jednoj od emisija je Ministarka rekla da legalizacija pocinje krajem ove nedelje! Da li neko zna - da li je legalizacija pocela kao sto je Ministarka najavila u TV Dnevniku pre 10tak dana?Da li oni koji su dokumentaciju ranije predali treba da idu u svoju opstinu da se raspituju ili ce opstina poslati uplatnice i resenja o legalizaciji na kucne adrese?

Po deseti put

27.11.2015. 19:07

mešalice rade vikendom, divlja gradnja cveta... Svaki put kad su objavili da će sve biti legalizovano.

Nena

28.11.2015. 13:23

Da bi se doslo do placanje takse za legalizaciju treba prvo pripremiti sve papire, izlazak ovlascenog lica radi snimanja objekta i to kosta jos najmanje 30 - 40.000 dinara. Ko ima neka plati

Мирко и Славко

30.11.2015. 08:37

Закон није предвидео ни процедуру за претварање привремених дозвола у трајне, за оне који су легализовали 2006. године по ондашњем закону, кад се скупљала комлетна документација и плаћала пуна цена накнаде за уређење грађевинског земљишта и добијала привремена дозвола са којом се није могло укњижити у катастру. Испада да ми морамо поново плаћати легализацију. Нек је и 5.000 дин, али зашто би плаћали двапут?

pozarevac

27.07.2016. 10:27

ima li neko da je prosao proceduru legalizacije , ako ime , koliko vremena je cekao od trenutka kada je podneo kompletnu dokumentaciju........Mi smo pocetkom maja podneli zahtev sa kompletnim elaboratom i jos cekamo.....hvala

nebojsa

18.10.2016. 15:09

Sta je sa objektima izgradjenim pre 1961.godine Da li su i oni predmet legalizacije?