Новим законом 1,5 милион објеката увести у легалне токове

Танјуг

16. 11. 2015. у 15:46

Скупштински одбор за инфраструктуру усвојио је данас Предлог закона о озакоњењу објеката, којим је планирано да се што већи број, од укупно 1,5 милион објеката који су нелегално изграђени, уведе у законске токове

Новим законом 1,5 милион објеката увести у легалне токове

Илустрација

БЕОГРАД - Скупштински одбор за инфраструктуру усвојио је данас Предлог закона о озакоњењу објеката, којим је планирано да се што већи број, од укупно 1,5 милион објеката који су нелегално изграђени, уведе у законске токове.

Циљ тог закона је да се коначно реши проблем нелегално изграђених објеката и да се што више њих врати у законске токове, изјавила је државни секретар у Министарству грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Александра Дамњановић на седници тог одбора.

Она је рекла да ће по озакоњењу, надлежни државни органи те објекте уписати у катастар непокретности, уместо да се, као до сада, то оставља као могућност власницима стамбених објеката.

Дамњановић је истакла да ће власници стамбених објеката до 100 метара квадратних плаћати накнаду за озакоњење од 5.000 динара, а да ће ти износи бити вишеструко већи за објекте намењене комерцијалној употреби.

Уместо употребних и грађевинских дозвола, као што је био случај до сада, за те објекете ће бити издавано решење о озакоњењу, казала је она и навела да ће попис тих незаконито изграђених објеката вршити грађевински инспектори из локалних самоуправа, који ће имати годину дана од ступања закона на снагу да тај посао заврше.

Остављена је и могућност, како је рекла, да се формирају посебна радна тела при локалним самоуправама која ће се, уз инспекторе, бавити тим послом.

Одбор за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације усвојио је и Предлог измена и допуна закона о државном премеру и катастру, а најављено је да ће бити набављен и модернији софтвер уређаји за убразање рада катастра непокретности.

Усвојен је и Предлог закона о пријављивању и евидентирању закупаца на неодређено време у становима у својини грађана, задужбина и фондација, као и Предлога закона о трговачком бродарству, којим ће први пут после 40 година бити регулисана та област.

Законом о трговачком бродарству биће, како је речено, повећана конкуренција на тржишту и дефинисани услови за добијање лиценци за унутрашњу пловидбу уз обавезно полагање стручног испита возача.

Предлогом закона о радном времену посаде возила у друмском превозу усвојено је да се њихово дневно радно време повећа са 12 на 14 сати без, како је речено, угрожњавања безбедности у саобраћају.

Усвојен је и Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Србије и Савета министара Босне и Херцеговине о изградњи међудржавног моста преко реке Дрине са пратећим објектима на локацији Љубовија-Братунац.

Одбор је усвојио и Предлог закона о потврђивању Протокола о изменама и допунама Споразума о ваздушном саобраћају између Савезне Владе Савезне Републике Југославије и Швајцарског Федералног Савета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

opet isto

16.11.2015. 16:57

Opet neki izuzeci, komplikovanje,uslovljavanja, ovi mogu,oni ne mogu jeftino..puci cete opet. Dok se isto svima ne ozakoni bez diskriminacije, pucacete redovno.

Mirko i Slavko

17.11.2015. 07:48

Ovim zakonom nije predvidjeno resenje za one ljude koji su legalizovali objekte po starijim zakonima, a koji su tad dobijali privremene upotrebne dozvole sa kojima se ne mogu upisati u katastar. Tad je bila mnogo obimnija dokumentacija koju je trebalo prikupiti a placala se i ozbiljna naknada za uredjenje gradjevinskog zemljista, desetostruko veca od ove danasnje takse. Iz ministarstva saznajemo da ce ti ljudi morati ponovo placati, ovaj put taksu, tako da se pravi diskriminacija.

nais

17.11.2015. 08:52

Šta znači uvesti u legalne tokove ? Platiš taksu od 40 evra i završio si posao ! A gde je projekat ,građevinska dozvola , upotrebna dozvola ? Ovo će biti samo popis imovine zbog poreza na imovinu , sve ostalo će morati da se plati ,jer to džabe niko ne daje.

Маја М.

17.11.2015. 16:25

@nais - Рачунају на приход од пореза... и то им је нешто!

slucajni citalac

17.11.2015. 09:16

Ova zena zasto je god uhvatila to se osusilo. Prazne price, jos jedna u nizu prevara. Uzece pare kod ovog napacenog naroda i opet nista kao i do sada. Prvo spoju Koridore i Puteve Srbije. Obecala si na sva usta , pa sta bi. Partiska drzava partijski interesi. Ne zamajavaj i ne lazi ovaj napaceni narod.

Era

17.11.2015. 14:32

Ovde se legalizacija pljačke naziva ozakonjenjem umesto bezakonjem. Ne možete ozakoniti objekte sagrađene na otetom zemljištu koje podleže restituciji. Konačno svako zemljište u državnoj tj javnoj svojini podleže restituciji dok se ne završi proces vraćanja svojinskih prava građanima kojima je oteta privatna imovina nakon Drugog svetskog rata. Nijedan posao pravna radnja ili transakcija ne mogu biti važeći dok se ne završi proces obnove kontinuiteta svojinskih prava građana nad otetom imovinon