Странцима машине без царине?

С. Булатовић

23. 10. 2015. у 14:49

Предлог Закона о улагањима даје повлашћен статус инвеститорима из иностранства приликом увоза опреме. Потребно направити прецизан списак опреме која не подлеже царињењу

Странцима машине без царине?

СТРАНИ инвеститори ће моћи да увезу опрему без плаћања царине и увозних дажбина. Пре свега опрему која представља улог страног улагача, предвиђа Предлог закона о улагањима. Домаћи инвеститори, иако је циљ новог закона да изједначи положај српских и страних компанија, у овом члану се не помињу. Нису изузете ни половне машине, па се отвара питање хоће ли будуће инвестиције "подмладити" алат у српским предузећима који је у просеку стар - 28 година.

Предлог закона, додуше, каже да царине нису ослобођени аутомобил и аутомати за забаву и игре на срећу. Влада ће ближе уредити поступак за остваривање ових олакшица, али опрема мора да је у складу са прописима којима се уређује здравље и безбедност грађана.

Поједина привредна удружења, међутим, напомињу да би морало право да важи и за домаће и за стране улагаче.

- Врло је битно дефинисати да ли је реч о новој или половној опреми. Мислим да је ослобађање од дажбина за увоз нове опреме оправдано, јер Србији је она потребна - сматра Љубиша Обрадовић, секретар Удружења за металну, електро индустрију, руднике метала и металургију ПКС. - Наше машине су веома старе и инетерес је да се увозе нове. Није добро да се то не прецизира, јер би то многи злоупотребили и увозили половне машине. Наша привреда не би добила много. Старе технологије би се селиле у нашу земљу. Треба да важи и за домаће инвеститоре, јер би то била дискриминација домаћих. Концепт нове индустријализације се не ослања на страна улагња, већ на улагања домаћих пердузећа. Будућност наше индуистрије су мала и средња предузећа. У супротном ћемо остати без индустрије.

У Мрежи за пословну подршку објашњавају да је циљ тренутног предлога да се реши питање фирми које оснивају предузећа у Србији и селе своју опрему из постојећих фабрика у иностранству.

- То је начин да се административно реши тај проблем, да инвеститори не губе време на увозне процедуре - кажу у Мрежи за пословну подршку. - Дефинитвно треба да се успостави неки стандард који та опрема мора да испуни у еколошком смислу. То је важна тема.

Увозне дажбине већ се, по Царинском закону, не плаћају на нову опрему која се не прозводи у Србији, а увози се за нову или проширење постојеће производње, модернизацију производње. Домаће компаније тада су се жалиле да многе нису у стању да купе нови алат и да би ваљало да то важи и за половну робу.


АМАНДМАНИ

ПРЕДЛОГ закона о улагањима биће измењен са 14 амандамана. Толико их је прихватио Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику. Посланици и заинтересована удружења поднели су чак 198 амандмана.

Није, међутим, прихваћен један од главних захтева пословне заједнице, а то је да се подстицајна средства за улагање од посебног значаја додељују на јавном позиву. Закон предвиђа да подстицаје Савету за економски развој предлаже Развојна агенција Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

Чика Јова

23.10.2015. 15:01

Ово је послатло нереално, страним "инвеститорима" се изграђују објекти, инфраструктура,дају ненормалне паре за запошљавање радника, фактички Србија је инвеститор и даје им комплет опремњено све а њихово је само да преузму то све и дају минималац и израбљују раднике, док српског инвеститора у сопственој земљи очекује гиљотина, држава их у старту опељеши а потом их додатно оголи и затвори силним инспекција које ће тражити длаку у јајету док страним компанијама не смеју да прићу на 15км.

Patriota

23.10.2015. 15:05

Sta je sa domacim investitorima? Ovaj zakon nije u interesu Srbije, bolje da jacamo domace firme a ne da radimo za strane kapitaliste. Postali smo sluge i kolonija zapada.

Mikena

23.10.2015. 15:08

Predajte sve strancima. Srbija je jedina zamlja na svetu koja ne stiti svoj narod - Srbe, vec svi imaju povoljnosti u odnosu na njega. Bilo da su manjine, homoseksualci a sada i stranci u pitanju.

Suverena

23.10.2015. 15:40

Sa tako malim srbskim platama cena srbske robe postaje skoro besplatna za zapad - narod da puni sa porezom drzavne kase, a bogati stranci, da profitiraju!

Дука

23.10.2015. 16:03

браво, браво, браво.... Урадите нешто за српског предузетника.докле више оваква дискриминација

xyz

23.10.2015. 16:09

A, šta je sa nama, državljanima Srbije koji hoćemo da kupimo kašine iz inostranstva i obnovimo našu proizvodnju ovde? Zašto mi nemamo sličan tretman?

Ako vam je

23.10.2015. 16:42

Vucicevi sledbenici, dovoljno je Vucic da kaze "ja nisam ko neki" I vi svi isplazite jezike u odusevljenju.Na price ste pali na dela njegova ste slepi. Prodao I nas I vas zapadu a bolje od njega niko ne bi to mogao do te mere da se I Amerikanci brinu za njegovo zdravlje.

Zeljko

23.10.2015. 17:12

A mi gradjani ove zemlje da pocrkamo... Da li ovaj narod vidi sta nam radi ova vlast od 2000 pa na ovamo? Bicemo sluge doveka. Njima uvoz bez carine a nama za automobile uvodite kojekakve dodatne takse i jos mora da bude euro 4 nije ni cudo sto se jos uvek voze automobili, kamioni i autobusi od po 30 i kusur godina... Nemam nista protiv investitora ali treba da bude isti arsin za domace i za strane a ne da ovi nasi osnivaju neke ofsor kompanije da bi dobili neku povoljnost....

evroprevaranti

23.10.2015. 17:25

I subvencije i dzabe placevi, a nama carine, porezi, takse. Tzv. "evropske vrednosti".

saša

23.10.2015. 17:25

Pa većina među nama je kad malo bolje razmisli,nažalost 2000te sama glasala da budu robovi strancima,u svojoj zemlji.Doduše nisu im tada rekli da će raditi za zanzibarske ili somalijske plate....Ovo danas što nam rade na dokusurivanje sveg živog u koloniji Srbiji, po nalogu svojih zapadnih gazda,je samo epilog toga.

Posmatrač iz Nemačke

23.10.2015. 18:35

Čudi me da ova vlast strancima ne odredi godišnju apanažu od nekoliko miliona dolara, bez da su oni primorani da otvaraju pogone, zapošljavaju ljude, vode bitku sa birokratijom itd. kada im ionako daje ogromne subvencije za svako radno mesto, poreske olakšice, sada i uvoz bez carina, ili za Fiat idr.plaća doprinose za radnike itd. Kada se sve ovo sabere, ispada da bi za državu BILO JEFTINIJE da stranci i ne dolaze nego da im država plaća apanažu ili radnicima platu za desetak godina za nerad!

G.T.

23.10.2015. 20:05

Pametnije bi bilo da uvedete dinamičke poreze. Šta to znači? Pa recimo, za proizvođače hrane,porezi mogu biti do 3%, za proizvođače energenata do 5%, za mašinsku industriju i IT 7%, a za one koji prodaju luksuznu robu 50, 60% ili 80%! Isto se odnosi i na porez na profit. Kada se tako nešto uradi, onda će mnoge kompanije koje se bave proizvodnjom, doći u Srbiju jer će im se to isplatiti. Ne treba ukidati carine, samo za uvoz opreme one moraju biti male, dok za luksuznu robu ona biti mnogo veća.

Malo Dete

23.10.2015. 23:25

Eto meni prilike jer sam bas planirao da mi neko iz Srbije otvori firmu u na moje ime, posto sam strani drzavljanin neka taj uzme sve popuste a meni da malu proviziju. Imali zainteresovanih?

Janko

24.10.2015. 22:39

kao što svi možete da vidite sve se namešta da se zatvore sva i mala i velika srpska preduzeća, prvo subvencije , slobodne zone i iznajmljivanje radne snage za male pare, dižemo BDP svih sem svog.Tako je i ovo za uvoz mašina samo nastavak ove politike uništavanja ionako jadne privrede.Hvala svima al bre dokle ćete da nas jašete pa i mi Srbi imamo dušu ovo postaje nepodnošljivo i treba da reagujemo odmah i sad