Кројачи сада сами траже снабдевача струје

М. Л. Ј.

05. 10. 2015. у 15:45

На тржишту енергије нашло се 17.000 предузетника. Ови купци губе право на јавно снабдевање, па морају да праве уговор са неким од продаваца струје. На листи се нашли и фризери, пекари

Кројачи сада сами траже снабдевача струје

Нови прописи за све који троше више од 30.000 киловат-часова годишње

ФРИЗЕРСКЕ и кројачке радње са више запослених, све пекаре, фотокопирнице и осталих 17.000 предузетника који троше више од 30.000 киловат-часова годиње, мораће струју од октобра сами да купују. Отварањем тржишта електричне енергије, ови купци губе право на јавно снадбевање киловатима, па ће у наредне две недеље морати да направе уговор са неким од продаваца. Због тога их очекују - и упола већи рачуни.

Према речима генералног директора ЕПС Александра Обрадовића, предузетници који имају потрошњу до прописаног лимита су по закону дужни да напусте јавно, повлашћено снабдевање.

- Очекујем да ће ЕПС већину њих успети да задржи на тржишту - рекао је Обрадовић. - Наредних недеља ЕПС ће кренути у акцију тако што ће контактирати са предузетницима који ће изаћи на слободно тржиште и са њима покушати да склопи уговор о снабдевању електричном енергијом. Они су по закону били дужни да од 1. јула напусте јавно снабдевање по регулисаној цени струје, али да им је у договору са Министарством енергетике и Агенцијом за енергетику дато додатно време.

Под "капу" нове регулативе ући ће заправо - мали бизнис, односно свако ко има више од троје - четворо запослених или било какву производњу.

- Потрошња од 2.500 киловат-сати месечно, колико троше фирме које ће морати саме да траже снадбевача, је количина коју потроши и мало веће домаћинство уколико се греје на струју - каже Слободан Ружић из "Енерџи сејвинг груп". - Вероватно ће већина изабрати ЕПС са свог снадбевача јер он има могућност да им да и даље нижу цену од осталих. Сад, све је у калкулацији, уколико ЕПС превише подигне, можда неко и оде.

Кога год одаберу, потрошачи ће морати да плате - више, зато из Удружења потрошача очекују да предузетници добију понуду са већом ценом од минимално 30 одсто.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)