ГАС ће следеће године за мале потрошаче појефтинити за још десет одсто због досадашњег пада цена овог енергента за укупно 23 одсто од јуна ове године. Топлане ће морати да снизе своје цене грађанима, због овог појефтињења, рекао је први човек "Србијагаса", Душан Бајатовић.

Бајатовић је најавио да ће, током 2016. године, цена руског гаса за Србију још додатно пасти и плаћаћемо у просеку 170 долара за 1.000 кубика. Како би снабдевање гасом било још више олакшано, са "Гаспромом" је договорено финансирање нове фазе "Банатског Двора" чиме ће се проширити капацитети овог складишта за милијарду кубних метара, што је половина наших годишњих потреба.

- Финансирање проширења складишта је већ договорено и коштаће 170 милиона евра - рекао је Бајатовић. - Србију то неће ништа коштати. Ради се о пројектном финансирању.

Плави енергент би за Србију у овој грејној сезони могао бити још повољнији, јер се очекује да наплаћени транспорт кроз Мађарску буде мањи.

- Разматра се могућност да Србија у Мађарској ускладишти од 100 до 200 милиона кубика гаса у случају да дође до проблема са транспортом преко Украјине - рекао је Бајатовић. - Покренуто је и питање снижења трошкова транспорта гаса за Србију преко Мађарске, који сада износи од 44 до 47 долара за 1.000 кубика, на тај начин што би се испорука гаса одвијала на српској граници, а што би значајно снизило укупну цену гаса. Србија је већ почела преговоре за нове правце снабдевања гасом, јер се очекује да ћемо га добијати са севера пошто ће бити нових количина гаса из новог гасовода "Северни ток два".

Бајатовић је рекао да југоисточна Европа нема алтернативу у снабдевању гасом, а да су количине тог енергента које се помињу из Азербејџана већ закупљене, а из Хрватске и Бугарске не постоје гасоводи регионалног капацитета који би могли да допремају гас до овог региона.

АНТИЋ: ЕМС НИЈЕ НАДЛЕЖАН

ПОВОДОМ афере око издавања дозволе за ветропарк у Србији, о којој се ових дана говори у медијима, министар енергетике Александар Антић је рекао да ЕМС и директор Никола Петровић нису ни могли да утичу на прикључење неког ветропарка на мрежу и да за то, наводно, узму новац.

- Ми смо у обавези да прикључимо сваки ветропарк на своју мрежу - каже Антић. - И не само то, него ветроенергији морамо да дамо и приоритет у односу на производњу струје из термоелектрана.