И мајстори из Русије градиће Београд на води

И. Мићевић / З. Радовић

29. 09. 2015. у 14:28

И мајстори из Русије градиће Београд на води
Иако је све слабије интересовање за занатске школе , стручњаци сматрају да Србија може да обезбеди довољно гражевинских радника. За градилиште потребно више од 20.000 радника различитих профила

ИЗГРАДЊА "Београда на води" запослиће 20.000 радника различитих профила. Стручњаци кажу да ће мајстора и инжењера бити довољно, само због тога што ће се реализација овог пројекта одвијати у фазама. Ако би сви зидари, тесари, армирачи и остали грађевинци требало одједном да приону на посао, морали бисмо да увозимо радну снагу.

Већ готово читаву деценију, клупе у занатским школама су скоро празне. Ове године, на све трогодишње смерове за грађевинце у Србији уписало се око 50 ђака. Тако ће генерација која је у клупе села овог септембра за три године градилиштима моћи да понуди свега седам зидара. То сигурно није довољно за изградњу капиталних пројеката који се најављују у Београду, али је чињеница да је доста наших мајстора у потрази за послом отишло из Србије у Русију, на Блиски исток и север Африке, па би отварање нових градилишта, за многе од њих био разлог да купе повратну карту.

- Највише посла биће за пројектанте и инжењере, грађевинске техничаре, као и за геологе, монтажере, тесаре, армираче и бетонирце. Биће неопходне и занатлије које се баве сувом градњом. Овде ће бити примењена најновија технологија, али очекујем да ће се наши људи одлично снаћи - каже за "Новости" Виктор Кобјерски, секретар Удружења за грађевинарство Привредне коморе Србије. - Направили смо договор са коморама у региону да наша предузећа заједнички наступају на трећим тржиштима, као и у свим земљама бивше Југославије, тако да бисмо евентуални недостатак радника могли и тако да надоместимо.

Подаци Завода за статистику кажу да је у грађевинарству запослено 110.849 радника, али процењује се да је око 70.000 људи ангажовано "на терену". Подаци Агенције за привредне регистре показују да је око 11.000 предузећа регистровано за грађевинску делатност.

САМО ЈЕДАН УЧИ ЗА ВОДОИНСТАЛАТЕРА САМО један ученик у целој Србији одлучио је да ове године учи за хидрограђевинара, односно водоинсталатера, иако је реч о уносном занимању. И на остале грађевинске смерове, према речима Драгане Радовановић, уписују се деца из руралних средина, која добијају стипендије, чиме плаћају храну и смештај у дому. Она каже да би решење било када би био уведен праг знања на малој матури и када би родитељи реалније сагледали да ли је дете за гимназију или је боље да иде на занат.

- Надамо се да ће се у Србији наћи довољно радне снаге за зидање "Београда на води" - наглашава Саша Димитријевић, секретар Гранског синдиката грађевине "Независност". - Грађевина је замајац за све остале гране индустрије и зато је важно да ту послови буду што већег обима. Чим се гради, одмах ће да оживи и индустрија грађевинских материјала, али и други сектори. Преквалификација може да да најбрже решење, мада ће, ако овде буде више посла, многи наши мајстори да се врате из Русије, где су им услови за рад све тежи.

Велики проблем ове индустрије је стара радна снага. Да би се подмладила, потребно је уписати више ђака.

Ако буде недостајало мајстора на градилишту, најлогичније је, процењује Драгана Радовановић, директорка Грађевинске школе у Београду, добити их масовном преквалификацијом, а не чекати нове генерације, међу којима је интересовање за ове профиле веома мало.

- Ове школске године успели смо да упишемо седам зидара, шест армирача, четири тесара, десет керамичара и осам декоратера. А ми смо једна од ретких школа у Србији која школује ове трогодишње профиле - каже Радовановићева. - Држава увек да веће квоте за упис, али не успемо да их попунимо. Обилазимо целу Србију, информишући основце о нашој школи, имамо и стипендије за ђаке.

Директорка Грађевинске школе каже да се много више радника ове струке добија преквалификацијом. Само њена школа има од државе квоту за 290 преквалификација годишње, а исти посао раде и многи други.

НИ ЦРНОТРАВЦИ НЕЋЕ МИСТРИЈУ

НИ у Црној Трави, колевци грађевине, више нема много заинтересованих за занате. Техничка школа "Милентије Поповић" у овој општини бори се за ученике, будуће грађевинце.Код нас је све бесплатно, смештај и исхрана у дому, као уџбеници - каже директор Драган Коцић. - Интересовање је, ипак, мало, па смо ове године уписали само 21 ђака. У златном периоду за грађевинарство, седамдесетих година, имали смо и до четири одељења са по 35 ученика, односно 140 ученика. Пројекат "Београд на води" је шанса да се повећа интересовање за образовање у техничким школама. То је пројекат који ће трајати, па и у томе видимо шансу да ћемо успети да ишколујемо нову генерацију кадрова која ће радити на овом пројекту.
Ј. С


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (26)

saša

29.09.2015. 14:47

.....mislim da taj film nećete gledati,jer plata dobrog majstora-građevinca,električara ili vodoinstalatera je na privremenom radu u Rusiji oko 1500 evra mesečno,a baš bih voleo da vidim poslodavca u okupiranoj koloniji Srbiji,koji je spreman radnika platiti i pola od te sume!

Markov

29.09.2015. 16:42

@saša - Bilo kako bilo radiće se, gradiće se i moći će da se zaradi. Bolje da se radi išta nego ništa.

Nena

29.09.2015. 18:12

@saša - Tu ste u pravu! Bolje je išta nego ništa! Pa koliko ima ljudi koji tragaju godinama za posao putem Nacionalne službe za zapošljavanje? Ne mogu se ni na prste izbrojati! Građevnici i inženjeri su tu najsrećniji kada je u pitanju dobijanje posla na ovako velikom projektu.

Ema

29.09.2015. 16:06

Dobra prilika za sve one koji su otisli ,,trbuhom za kruhom,, za povratak kuci i posao u svojoj zemlji gde ce biti blizu svojih porodica!

Lavirint

29.09.2015. 16:10

Opet ce biti interesovanja za stare profile koji su odavno izbaceni iz skolovanja. Mislim da i nasa deca treba da rade i da se sto vise opredeljuju za zanat jer im Srbija nudi tu mogucnost zaposlenja!

borislav

29.09.2015. 18:04

Došlo vreme da je sramota biti običan radnik. Godinama unazad se takve škole minorizuju.

Istina, car je go.........

29.09.2015. 18:17

Zaista ne znam sta je cilj i dobit,smisao i namera,vreme ce pokazati!? Ipak, ako Kina najavljuje izgradnju nove egipatske metropole za....koliko ono godina?

alija

29.09.2015. 18:25

Kazete da je potrebno 20.000 radnika? Ako to zaista i mislite, onda vi nemate pojma o gradjevinarstvu. Na obe te zgrade ne treba uposliti vise od 1.500 radnika.

f

29.09.2015. 18:56

Malo vi ovde preterujete. Da bi neko bio vodoinsalater ili zidar u Kanadi ima obuku od dve nedelje i RADI. Nase skole filozofiraju gde jedan elektrorehnicar IV stepen uci matematiku kao na fakultetu u Kanadi. Alo bre ucis diferencijalne jednacine i matematicku indukciju da bi vukao kablove gde se svako za tako nesto moze osposobiti posle dva meseca obuke.

Jovan

29.09.2015. 21:07

Ako se pomnoži 20.000 sa 208 sati rada mesecno pa to 11 meseci rada u godini pa to sa 30 godina period izgradnje dobijete broj od 1.300.000.000 radnih sati što bi dalo utrosak od preko 700 radnih sati po metru kvadratnom izgradjenog prostora. Gradjenje sa takvim utroskom radnog vremena bilo bi preskupo. Gospodo neko ne poznaje matematiku, a ni gradjevinarstvo

Lajos

29.09.2015. 22:35

Domace firme su najkonkurentnije i dobice vecinu poslova na realizaciji ovog projekta. Najbitnije je da ce se otvoriti nova radna mesta.

Pelikan

29.09.2015. 23:43

Samo neka bude sto vise velikih projekata,a siguran sam da mi imamo dovoljno dobrih radnika za te poslove!

Dragan

29.09.2015. 23:47

Najviše posla biće za projektante i inženjere, građevinske tehničare, kao i za geologe, montažere, tesare, armirače i betonirce. Biće neophodne i zanatlije koje se bave suvom gradnjom.

boban

01.10.2015. 10:41

@majdan - znam da zanatlije na zapadu zaradjuju super,,ali niko od njih ne ide tri godine u skolu da bi postao vodoinstalater, tesar,armirac itd,,sta radi keramicar tri godine u skoli to mi nije jasno,moler, ili dimnjacar,,shvatam da treba da su svi skolovani,,evo moj komsija ,tri mjeseca isao za zavarivaca,uzeo sertificat,,,$20 start satnica...

2 gr. mozga

30.09.2015. 08:17

Svidja mi se Jovanovo razmisljanje, covek racuna.Opasno se barata poluistinama da bi se zbunio narod i prikazao kao neki uspeh. Prvo je objavljeno da su investicije 3,5 milijardi, a onda pod pritisko se priznalo da je to u 30 godina, ako se prodajom obezbedi ulaganje, 20000 radnika opet na 30 godina sto je godisnje 600 radnika, sad ovo se izglede razvuklo , jer nemamo dovoljno radnika. Da smo dali nasim investitorima ovo bi bilo gotovo za pet godina oni su vec izgradili pola Srbije za 20 god.

мика

01.10.2015. 12:23

Не треба се плашити великих пројеката, имамо ми и с ким и с чим, да их реализујемо. Моја генерација се сећа седамдесетих година ,када смо имали грађевинску оперативу признату у целом Свету, имали смо градилишта у Латинској Америци, Нигерији, Либији, Ираку , Кувајту, Источна Немачка, Русија итд..Ја сам 1979-те године био у Ираку,где смо тада имали 17000 наших грађевинаца. Мислим да то нешто говори!