КИНЕСКИ економски продор у Европу је незаустављив, трајаће деценијама, а почео је на Балкану: правовремено припремљени међудржавни, међубанкарски и струковни споразуми, реализовани и започети заједнички пројекти доказ су да је Србија на путу експанзије кинеског капитала себи обезбедила добру позицију. После сусрета са министрима у Влади Србије, са градоначелником Београда Синишом Малим и српским привредницима, представници 30 великих компанија из НР Кине одабрали су да, уз престоницу, Ужице и Златибор буду једина одредишта чије су потенцијале детаљно "скенирали".

Гости из Кине покaзали су посебно интересовање за послове у областима грађевинарства и инфраструктуре, енергетике, пољопривреде, хемијске индустрије, здравства и образовања. Челници кинеских компанија посебно су заинтересовани за аеродром "Поникве" код Ужица који би могао омогућити логистику и транспорт, ту је и бесцаринска зона у Севојну.

- Можда ће Ужице бити полазна тачка за велике кинеске инвестиције на овом простору, то је наша жеља - нагласила је Линда Вонг, која је предводила привредну делегацију.

ТОРНИК

Председник Општине Чајетина Милан Стаматовић привредницима је предочио могућности експлоатације геотермалних вода и туристичке потенцијале, нарочито уз скијалиште Торник које су посетили.