БЕОГРАД - Арапска компанија "П&О Портс" из Абу Дабију заинтересована је за луке у Србији, односно за управљање у лукама кроз браунфилд и гринфилд инвестиције, као и могућност бржег транспорта робе од Београда до Констанце, а нарочито свежег воћа и поврћа.

Потпредседница владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је рекла на састанку са председником те компаније Ариф Обаид Ал Дехаилом да је Србија заинтересована за сарадњу са компанијом "П&О Портс", која је у државном власништву УАЕ, а заинтересована је за партнерство у том сектору.

Компанија "П&О Портс" се бави управљањам средњим и малим лукама.

"Заинтересовани смо за сарадњу у области лука и позивамо компаније да се упознају са могућностима за транспорт робе преко Србије речним путевима", поручила је Михајловић на иницијалном састанку са првим човеком арапске компаније, која управља лукама у 65 земаља света.

Она је истакла да Србија има пуно могућности за развој лука и речног транспорта, будући да се коридори 10 и 11 укрштају или додирују са Дунавом који је плован дуж целог тока кроз Србију, дугог 588 километара.

Ал Дехаил је истакао да је "П&О Портс" заинтересован за луке у Србији и могућност бржег транспорта робе од Београда до Констанце, нарочито свежег воћа и поврћа, при чему је изразио задовољство што транспорт робе том трасом траје 20 дана.

"Наш интерес је да пре свега будемо оператер у некој српској луци кроз барунфилд, али и гринфилд инвестиције", поручио је Ал Дехаил на јучерашњем састанку у Влади Србије и најавио да ће обићи луку Нови Сад.

Тим министартсва га је упознао са власничком структуром и локацијама лука у Србији, након чега је Ал Дехаил најавио долазак тима "П&О Портс" у Србију који би урадио студију изводљивости лучких потенцијала, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.